2010. november 4., csütörtök

Varázslatos alkony

Tudom, ez nem éppen gasztronómiai témájú bejegyzés, de nem lényeg. Ma annyira durván nézett ki az ég, hogy muszáj volt néhány fotót lőnöm az ablakból és késztetést érzek arra is, hogy megosszam veletek. Lélegzetelállítóan gyönyörű volt, de volt benne valami félelmetes is, amitől elfogott egy apokaliptikus érzés. Érdekes. A színek valóban ilyenek voltak, semmi PS nincs benne. Csak letöltöttem a gépről és átméreteztem.

23 megjegyzés:

Beatbull írta...

A naplemente mindig sokkal ütősebb, ha felhős az ég, hisz azon szóródik és visszaverődik a narancssárga/vörös fény ;) Nagyon szép képek!

Reni írta...

Igen! Gyönyörűek voltak ezek a színek.
Köszi :)
Azon gondolkoztam, hogy jó lett volna hdr-t is megpróbálni, de nagyon remegős volt a kezem és állványozni meg lusta voltam... aztán talán még jobban is tetszik így, hogy a templomtornyoknak csak a sziluettje látszik :)

Beatbull írta...

Szerintem itt a sziluett tökéletes megoldás, főleg, hogy a templomtornyok belenyúlnak az égbe. Nagyon szépek! ;)

Araniel írta...

Hű de gyönyörű. Megkérdezhetem, hogy hol készült a kép? Tökre olyan, mint a fehérvári színház, meg a Fő utcai templom :)

Reni írta...

Akkor jó döntés volt a sziluett :))

Araniel, jó meglátás :) A hálószoba ablakából :]

szemirámisz írta...

Úgy látom,ma egy rugóra járt az agyunk! :))
Eddig én is csak fözéssel kapcsolatos képeket raktam fel, na de ezt a mai égboltot nem lehetett kihagyni! Annyira szép volt!

Gyönyörűek lettek a te képeid is, azok a templomtornyok az égbe nyúlnak..csodás!

Reni írta...

:)
nekem szokott azért néha kilengésem lenni, amikor ilyen-olyan fotókat teszek fel :)

aarkus írta...

AHH!!!

Névtelen írta...

Csodaszép volt, tényleg (mi a Velencei-tó partjáról láttuk). Amiért írok: az "apokaliptikus" nagyon jó megfogalmazás. Természeti szépségek bennem is váltottak már ki ilyen érzést, de nem fogalmaztam még így meg, csak most, ahogy olvastam az írásod!
Zsófi

Pocak Panna írta...

Gyönyörű!!!

Araniel írta...

Akkor azért volt ilyen ismerős :) Sanja mire végeztem a munkával, már lement a nap, de amikor mentem át a postára néztem az eget, hogy picit még sötét lila volt, gondoltam biztos szép volt a naplemente. Hát tényleg...és erről lemaradtam :( Pedig csak egy fél-1 órával előbb kellett volna kinéznem az ablakon :(
Ezek szerint valahol a munkahelyem környékén laksz :)

Icus írta...

Tényleg varázslatos. Micsoda színek.... Köszönöm, hogy megosztottad velünk.

Bianka írta...

Félelmetesen gyönyörű

Ciripbogár írta...

Az apokaliptikus érzést a két templomtorony-sziluett még tovább erősíti, "dramatic sky", ahogy egyszer egy fotós könyvben olvastam.
Nagyon szép lehetett élőben is...

Antal Norbert írta...

Kézből is lehet HDR-ezni.

A Photomatrix egész jó rendberakja a képet.

De így is szuper lett, HDR nélkül is :)

Reni írta...

Zsófi, örülök, hogy tetszett a megfogalmazás.
Panna, köszi!
Araniel, én a Kígyó utcában, az első panelban lakok, ami rögtön a belváros mellett van. (tehát majdnem a város szívében)

Icus, igazán nincs mit, örülök, hogy tetszik!

Bianka, tényleg az volt, kíváncsian várom a mai naplementét :)

Ciripbogár, igggen! Dramatic sky is tökéletes megfogalmazás!

Norbi, tudom, a nyaralás alatt sokat hdr-eztem kézből és tényleg nem lettek gázak. Csak most iszonyat mód remegett a kezem és közben tetszett a sziluett alak is. Majd max ma megpróbálom, ha stabil leszek és megint hasonló lesz az ég.

Beatbull írta...

Azért estefelé eléggé radikálisan csökken a fény és jobb ha van valami felület, amire le lehet tenni a kamerát HDR-hez. Erre kimondottan jók párkányok, gátak, kukák (Firenzében sajnos domború volt az összes kuka...). Kézből is csak AEB funkcióval működik igazán jól a HDR, mert akkor automatikusan egy gombnyomásra készül el egymás után a 3-5 kép, elegendő fény mellett 1 mp-en belül, ami alatt kevés az elcsúszás. No meg az is fontos, hogy milyen messze van a fényképezett objektum. Ha túl közel van, akkor kis elcsúszások is már nagyon erőteljesen meglátszódnak.

Szerintem az égnél kicsit segíthetett volna a HDR - a sziluettet még mindig bemaszkozhatod utána a sötét képből a végeredménybe.

HDR ide vagy oda, nagyon sok függ attól, hogy hogyan rakod össze a 3-5-9 képet. S milyen programmal. Személy szerint nagyon nem szeretem a halos effekthasogató túlságosan élénk színű HDR képeket. A HDR-nek a valódi és ésszerű funkciója szerintem az, hogy a reális fényviszonyokat és kontrasztokat próbáljuk a fényképben rekonstruálni. A kamera egy képpel nem képes befogadni azt a kontrasztot, amit mi szemmel képesek vagyunk befogadni. Az is probléma persze, hogy megszoktuk, hogy a fényképeken nem tud megjelenni ugyanaz a kontraszt ill. fényviszony, mint amit szemünkkel láttunk.

Reni írta...

Én neked bármi HDR-rel kapcsolatos tapasztalatot, véleményt, leírást elhiszek :)
Én is akkor fogtam bele (de csak néhányat csináltam), amikor elolvastam a leírásaiadat! Azokat AEB funkcióval lőttem és csak 3 képes fotókat csináltam.

Majd meglátjuk legközelebb mire futja :)

Amúgy szerinted melyik a legeslegjobb program hozzá?

Araniel írta...

Ezek szerint tényleg nem vagy messze tőlem, én meg a Koch L. utcában dolgozok :)

Antal Norbert írta...

Nálam a Photomatrix Pro jött be. A PS-t felejtsd el, mert eléggé buta a HDR-hez.

Kipróbáltam azt is hogy a PS-sel csinálok egy tone map-os képet és azt töltöm be a Photomatrix-ba, de jobb, ha kihagyod a PS-t :) és csak a végén használod a kész képen utómunkára...

De ez csak az én véleményem, tapasztalatom.

Nikkancs írta...

Kedves Reni!

Csak visszaigazolni tudom, hogy biztosan nem javítottál a képeken, én 3 évig éltem Fehérváron, de olyan égboltot még soha sehol nem láttam, mint ott sokszor. Hetente többször álltam a fényképezővel a kezemben az ablakban, ha tél volt akkor azért, ha nyár akkor azért :)

Csodálatosak a képek! :)

Reni írta...

Szerintem annó, amikor még a másik gépen dolgoztam (mielőtt még nem a szerviz ült az alkatrészen ezer éve), akkor én is a Photomatrix (valamiért totál photomatixra emlékeztem :D) programot használtam. Tegnap este csináltam néhány fotót ismét, majd leszedem a programot és összerakom a képeket. PS leves HDR-hez szerintem is :)

Nikkancs, ugye? Annyira szélcsatorna ez a környék, hogy szerintem azért is néz ki ennyire egyedülállóan itt az ég. (bár ugye mondjuk most mindenhol ilyen volt, dehát ugye már nem titok a mesterséges időjárásbefolyásolás, mint chemtrail, HAARP és egyéb barátaik...)
Köszi a dicséretet! :)

Antal Norbert írta...

Igazad van... Photomatix :)

Ejj-ejj, oda kellene figyelnem :)