2010. november 14., vasárnap

Kardamomos-vaníliás crème brulée


Ma az új játékszeremmel kísérleteztem. Nem elég hozzá csak a használati utasítást elolvasni, a gyakorlati alkalmazást is tökéletesíteni kell. Legalábbis nekem. Milyen lángon, milyen hőfokon stb... Én egy kicsit megégettem a cukrot - a kép semmi esetre se vegye el a kedveteket ettől a finomságtól -, de nem keserűre, így annyira nem szomorkodtam... meg hát elsőre ez nem is olyan nagyon szenes... :) Mindegy, mi megettük, finom volt. Nagyon. Crème brulée-t már régóta meg akartam kóstolni, mégsem választottam eddig soha sehol desszertnek. Nem tudom miért.



A hétvégén nagyon sokat főztem, sütöttem, nagyrészt a receptfüzethez, de azért a blogra is szánok figyelmet, nem hanyagolhatom el teljesen. A kardamomot, mint fűszert nagyon szeretem, elég sok édességhez használom a zöld fajtáját, a feketét viszont például húsokhoz, pácokhoz. A zöld lágyabb, a fekete sokkal erősebb ízű. Próbáljátok ki, szépen elkészítve nagyon elegáns és ünnepi desszert lehet.
 


Hozzávalók (4 db formába):
6 tojássárgája, 6 dl zsíros tejszín, 3 ek. porcukor + 4 tk. a karamellréteghez, 3 hüvely kardamom, 1 rúd vanília


Elkészítés:
A kardamom magjait fejtsük ki a hüvelyből és mozsárban törjük össze. A tejszínt öntsük egy forralóedénybe, adjuk hozzá a kardamomot és melegítsük fel (ne forrjon!). A tojások sárgáját keverjük fehéredésig a cukorral és a vanília kikapart magjaival. Folyamatos keverés mellett öntsük hozzá a meleg, fűszeres tejszínt. Állítsunk vízfürdőbe 4 darab szufléformát (a víz a formák feléig érjen!), töltsük beléjük a tejes-tojásos keveréket, majd toljuk be a 150°-ra előmelegített sütőbe 30-35 percre. Hagyjuk kihűlni a krémeket (legjobb, ha egy egész éjszakán át hűtve vannak) szórjunk mindegyik tetejére 1-1 teáskanál cukrot, majd karamellizáljuk. (ha nincs karamellizáló pisztolyunk, akkor toljuk be grill funkción a sütőbe néhány percre)

8 megjegyzés:

Ritmus írta...

Hát ez nagyon jól néz ki! Pont a napokban vettem szufléformákat, ki is fogom próbálni, köszi!

Reni írta...

Megéri kipróbálni! (bár igaz, összességében nem a legolcsóbb desszert, de nem is minden nap esszük...)

szemirámisz írta...

Nagyon finom lehet!

Pocak Panna írta...

Ismét gyönyörű! Imádom a képeidet, szerintem Neked vannak a legszebb képeid a magyar gasztrovilágban!

Reni írta...

Szemirámisz, az volt! :)

Panna, köszönöm szépen! Ez hatalmas bók, bár én nem így gondolom! Azért köszönöm :)

Ciripbogár írta...

A kedvencem!!!!!
Rég csináltam, most kipróbálom a Te receptedet. Ilyen játékszerem nincsen, majd a szomszédból kérek egy disznópörkölőt:)
A fotók ismét gyönyörűek.

chriesi írta...

Mmmm!!! Isteni! A fehérjékből gondolom készülnek majd a macaronok. :)

Reni írta...

Ciripbogár! Hát én most ettem először, de szerintem most hétvégén is lesz otthon :] Köszönöm!

Chriesi, tényleg isteni volt! Aha, a fehérjékből macaron lesz a hétvégén :)