2010. október 31., vasárnap

Thai csirke


Szeretem a keleti ízeket, pláne, ha sikerül a keleti konyhára jellemző fűszereket beszereznem. A korianderzölddel még mindig nem kötöttem túlzottan jó barátságot (nem utálom, de nálam abszolút a petrezselyem a nyerő), de ebbe most pont azt akartam tenni, erre nem kaptam a boltban (az enyém felmagzott és utána meghalt). Végül nem lett belőle nagy gáz, mert nekem tulajdonképpen nem is hiányzott a hús pácából. Legközelebb azért majd kipróbálom úgy is.


A recept megint Rachel Allentől származik és szerintem még jó párat kipróbálok tőle. Csak nagyon keveset változtattam a recepten, én például raktam a fűszerek közé kaffir lime levelet is és én nem csirkecombot (Dani nem szereti), hanem mellet használtam.


Hozzávalók:
3 egész csirkemell (7-8 db comb), 2 db piros chili, kb. 3 cm-es gyömbér, 4-5 gerezd fokhagyma, 1 db thai citromfű, 1 csokor koriander, 2 ek. nádcukor, 2 lime leve, 3 ek. halszósz, 2 db nagyobb kaffir lime levél



Elkészítés:
A chilit kimagozom, majd a citromfűvel, fokhagymával, korianderrel, kaffir lime levéllel, megtisztított gyömbérrel együtt finomra vágom és mozsárba teszem őket. Hozzáadom a két evőkanál cukrot, a halszószt, ráfacsarom a két lime levét és az egészet pépesre zúzom a mozsárban. A csirkehúst egy zacskóba teszem, beleöntöm a mozsár teljes tartalmát, majd a zacskót lezárva alaposan összerázom az egészet. 2-3 órára (még jobb, ha egy egyész éjszakára) a hűtőbe teszem. A húsokat sütőtálba helyezem (a fennmaradt marinálólevet megtartom!) és 220°-ra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt megsütöm őket. Ezután a húsokat kiszedem a sütőedényből és a pecsenyelevet besűrítem/beforralom a megmaradt marinálólével. Ezt a ragacsos, sűrű, karamellizált szószt rákenem a húsokra, majd friss salátával (vagy rizzsel) kínálom.


A recepthez persze csak a hegyes chilit használtam a habanero, illetve a jalapeño csak modell volt :)

2 megjegyzés:

duende írta...

A fotóid egyre elképesztőbbek! Egyre fantasztikusabbak, és egyre inkább megtalálod a saját "hangodat". Gratulálok, igazán gyönyörűek. Már egy-két hónapja csak szájtátva nézem a csodáidat. Kiforrtál, mint egy jó bor, Reni. :)

Reni írta...

Jajj kedves Duende! Nagyon szépen köszönöm! Igyekszem nagyon. Pár hónapja teljesen megváltozott a blogom, én is pont ezt néztem. :)