Narancsos tiramisù



Ma és holnap lomtalanítás van a környékünkön. Reggel mentem vissza a dokihoz és belebotlottam egy halom régi bútorba és különböző faládákba. Legszívesebben magammal ráncigáltam volna a 7. emeletre az összeset (na de minek? mégis hova raknád hülyegyerek?), de végül csak egy darabot választottam ki, egy ládát. Borosládának néztem, de itthon rákerestem a neten és kiderült, hogy sörösláda. Fogtam a csiszológépet és toltam neki ezerrel, amíg a koszréteg alól előjött a fa színe. Valószínűleg majd lekezelem valami páccal, festékkel, de nekem így is nagyon tetszik.



Na de rátérve a receptre. Volt itthon fél kilo mascarponem és azon gondolkoztam, hogy milyen édességgel örvendeztessem meg magam így az itthonlét alatt. Egyfolytában a tiramisùn kattogott az agyam, de a kávésat most nem kívántam annyira. Aztán eszembe jutott, hogy nagyon jó volt annó az epres is, miért ne lenne jó más gyümölccsel is. Van itthon többféle is, de mondjuk szilvával annyira nem tudtam volna elképzelni (este étterembe megyünk, a 67-be és nem szeretnék ötpercenként a mellékhelységbe járni, mert a szilva és a tejtermék buliznak odabenn...), sem almával... így maradt a narancs! Hú és milyen jó döntés volt!



Nagyon finom, igazi ünnepi desszert, vendégek fogadása esetén is bátran ajánlom (amúgy is szeretek tiramisùt készíteni, amikor vendégeket fogadunk, a változatosság meg sosem rossz pont). Intenzíven narancsos, tökéletes édesség!

Hozzávalók:
3 narancs, 2 tk. narancsvirágvíz, 50 dkg mascarpone, 4 tojás, 3 ek. porcukor, 1 rúd vanília, 12 db babapiskóta, 1 marék hántolt mandula, 30 g keserű csoki (még jobb, ha narancsos), 1 löttyintés narancs, vagy mandarinlikőr (cointreau, mandarino stb.), csipet só



Elkészítés:
A narancsok héját lereszelem, a levüket kifacsarom. A tojások fehérjét egy evőkanál porcukorral és egy csipet sóval kemény habbá verem. A mascarponet krémesre keverem a tojások sárgájával, a maradék két evőkanál porcukorral, a vaníliarúd kikapart magjaival, a narancshéjjal és a narancsvirágvízzel, majd óvatosan beleforgatom a tojáshabot. A narancslevet összekeverem a likőrrel. A babapiskótákat 3-3 darabba töröm (persze, ha nem egyszemélyes adagokban csináljuk, akkor nem kell tördelni), majd belemártom az alkoholos narancslébe és a pohár aljára helyezem. Ezután egy réteg krém jön rá, majd ismét piskóta és megint krém. A mandulát a csokival együtt ledarálom és ezzel szórom meg a krémdesszert tetejét.
Alaposan lehűtöm és utána kínálom.




Így néz ki konkrétan a lomolt ládám fotózás közben (vagyis után)



Így meg a cica, aki tűri az életet... :)

Megjegyzések

  1. Ez egy igazi kincseláda! :))

    A narancsos tiramisud pedig mennyei lehet.
    Mi az a narancsvirág íz? Olyanom nincs...

    VálaszTörlés
  2. Még gondolkozom, hogy mit tároljak majd benne :)

    Narancsvirág víz. Delikátesz boltokban kapni.

    VálaszTörlés
  3. Brutál jó a láda! épp kérdezni akartam, hol fotózol, erre jött a kép :) Sima nappali fény? Vagy egy kis vaku? Nekem olyan sötétek lesznek a beltéri képeim :(
    Zsófi

    VálaszTörlés
  4. Még sok mindenre fogom használni ezt a ládát, az biztos! :)

    Sima nappali fény. Az ablak felől sütött a nap, ezt eltakartam egy fehér, fényáteresztő derítőlappal, a másik oldalról meg visszavertem a fényt egy ezüst derítőlappal. Ráadásul ezek a képek, ha jól emlékszem konkrétan ISO 100-on, nagyon rövid záridővel készültek, 1.8-as blendével.

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm a részletes beszámolót :) Derítólap SK, vagy vetted? Ha szabad kérdezni, hol? Nem kajafotózásban utazom, csak 1-2 jól sikerült kaját megosztanék a barátaimmal.
    Zsófi

    VálaszTörlés
  6. De jó a láda!

    Nem lehetett könnyű hazavinni! :) De megérte a cipekedés!

    VálaszTörlés
  7. Szerintem ne fesd le. Nagyon jó ez a láda így. Most a festett láda a trend ugyan, de nem kell csak azért mindent azon fotózni...Mondjuk ha stockoldalakon akarod eladni, lehet, muszáj, de ha nem, sokkal fontosabb szerintem az egyediség. és ezek a képek gyönyörűek!

    VálaszTörlés
  8. Ilyen ládákat kunyerálni lépek be néhanapján egyik-másik italboltba... Könyvespolcot tervezek. Láttam valakinél és nagyon tetszett :)

    VálaszTörlés
  9. Hű, de jól néz ki! Telitalálat ez a narancsos tiramisu!
    A ládád meg nagyon klassz, festheted akár minden oldalát más színűre, mint ahogy Dolce Vita tette a csodaládájával, amit a szomszédos paplakból lomolt :D
    De mégis a fényeidre vagyok leginkább irigy. Nekünk sötét a lakásunk, sötét a teraszunk és egy tűzfalnak köszönhetően még az udvarunk is :(((

    VálaszTörlés
  10. Zsófi, a derítőlapot vettem, van 3 db, mindegyik "5 funkciós" van fekete, ezüst, fehér, arany és fényáteresztő oldala. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a fényáteresztő testen van egy "huzat", ami ki- és befordítható és mindegyik oldala más-más színű. Ebay-en rendeltük.

    Thrini, igen megérte, de tényleg nem olyan nehéz ám! :)

    Piszke, én is ezen gondolkoztam, hogy tökéletes így ez nekem, ahogy van. Stockon meg majd meglátom, hogy mennyire viszik ezeket.

    Judith, nagyon jó ötlet ez a könyvespolc. Ha felhoztam volna mind a 4 ládát, akkor már "kész" is lenne :)

    Salsa, köszi, tényleg nagyon fini desszert!
    Nem fogom ilyen felemás színűre festeni az oldalakat, mert én baba, illetve gyerekfotózáshoz is szeretném majd ezt felhasználni és ahhoz nem nagyon passzolna úgy. Legalábbis nekem nem tetszene úgy színesen. Csak simán lekezelem szúírtóval, meg valami faápolóval és ennyi. A konyha, illetve a háló oldala kimondottan előnyös a lakásnak, mert nincs előtte semmi, csak a belváros, tehát semmi nem vet árnyékot a szobákra, ja és nyugati fekvésűek.

    VálaszTörlés
  11. Ennek a narancsos cuccnak nem örülök. A narancs nekem azt jelenti, hogy itt a tél mincs más gyümölcs, ebből kell valamit készíteni. Majd télen előveszem. :)
    Reni a multkor kérted, hogy régi tárgyakat, adjunk, ha tudunk.
    Azt tervezem, ha sikerűl eljönni hozzám, reggel kimennénk a bolhapiacra, csudi dolgokat lehet ott találni. Oszt 1x csak fotózunk is

    VálaszTörlés
  12. Ági, jövő héten lesz az utolsó esküvőm az évben, utána elvileg szabadok a hétvégéim (persze remélem azért lesz még fotózásos megrendelésem). A narancs tényleg valamennyire a telet jelenti, de csak nálunk, itt Magyarországon :) Tavasszal Olaszországban faltuk a frissen szüretelt narancsot és mandarint :)

    Jó lenne bolhapiacozni!! :)

    VálaszTörlés
  13. Szép láda, szép fotók! :) Nekem is jobban bejön így festés nélkül. Meg klassz ez a narancsos cucc is. Öröm ide járni. :)

    VálaszTörlés
  14. Gabi, köszi :)
    nem lesz színes festés semmiképp! :)

    VálaszTörlés
  15. Szép fotók, erről a narancsos finomságról!
    A listára én is felvettem :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése