2010. október 25., hétfő

Csirkés kukoricaleves




Múlt héten valamelyik reggel (úristen, már azt sem tudom mikor milyen nap van!) Juditék Fehérváron jártak és útba ejtettek engem is, hogy odaadhassák nekem a már régóta áhított Rachel Allen szakácskönyvet. Azóta is lapozgatom és tulajdonképpen nincs is benn olyan recept, amit ne ennék meg, ne próbálnék ki. Tök jó könyv - ja a Home Cooking-ról van szó -, mindenkinek ajánlom, aki bírja a nőt. Ez a leves is az ő könyvében szerepel, én csak minimális változtatást eszközöltem rajta. Imádom, hogy ilyen rusztikus kinézetű lett. Persze nem csak jól néz ki, hanem finom is. Iszonyatosan! Ne egy kukoricakrémlevesszerű okosságra számítsunk, hanem egy kukoricás csirkelevesre. Eléggé laktató és sűrű, lazán beillik egytálételnek. Az utóbbi időben úgyis sok volt az édesség a blogon, így most a hideg, őszi időszakra tökéletes ez a leves.


Hozzávalók:
450 g kukorica, 200 g csirkemell, 2 dl tej, 2 dl tejszín, 5 dl csirkealaplé, frissen őrölt bors, friss petrezselyem, 1 tk. friss, apróra vágott tárkony, 1 vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 ek. vaj, 1 ek. olaj, só


Elkészítés:
A vöröshagymát apró kockára vágom, a fokhagyma gerezdeket a kés lapjával megroppantom és finomra vágom. Egy lábasban a vaj és az olaj keverékét felhevítem, majd beledobom a hagymákat és a felkockázott csirkemellet. Kb. 10 perc alatt megpárolom a csirkemellet (én hagytam egy nagyon picit pirulni is).
A kukorica háromnegyedét leturmixolom a tej, tejszín, alaplé keverékével, majd ezzel öntöm fel a húst. Borsozom, hozzáadom a tárkonyt, a maradék kukoricát(sózni is lehet, ha az alaplé sóssága mellett még nagyon édes lenne a leves a kukoricától) és főzöm még kb. 6-7 percig. Tányérokba szedem, friss petrezselyemzölddel megszórom és tálalom.

10 megjegyzés:

Elif írta...

Hasonlóan készíti anyukám is és imádjuuuk, mindenképp próbálja ki mindenki! Nyami!

Ági, aki főz írta...

Jól hangzik, jól néz ki és gyorsan elkészül! Ez kell nekem.

Petra írta...

Nagyon guszta! Biztos kipróbálom!! Köszönöm az ötletet!

Petra
http://csodaskaracsony.blogspot.com

Bianka írta...

Nagyon finom lehet

Dió Bisztró írta...

Nagyon jól sikerült!!
Külön gratuláció a fotókért!!
Szééééép!

Reni írta...

Tényleg nagyon finom, próbáljátok ki! Lélekmelengető leves és baromi gyors!

Köszi a kedves szavakat :)

kicsu írta...

Szia! Még nem kommenteltem itt, pedig elég régóta olvasom a blogod, és egy-két receptedet ki is próbáltam már. Ez lesz a következő, csak lenne még egy kérdésem: a maradék kukoricát a végén teszed hozzá? Azt hiszem, ez kimaradt, de lehet, hogy csak én nem találtam meg.

Reni írta...

Kicsu, örülök neked! :)
Kimaradtak a receptből valóban az egész kukoricaszemek... amikor felöntöm a kukoricás-tejszínes-alaplével a húst, akkor beledobom az egész kukoricaszemeket is. Javítottam is.

kicsu írta...

Köszi! :)

Reni írta...

igazán nincs mit, én köszönöm, hogy jelezted!