2010. október 12., kedd

Csirkeburger... Otthon!


Szörnyű hétvégénk volt... pihentünk, takarítottunk és ráadásként még ilyet is ettünk. Az ötlet nem is tudom honnan jött, egyszer csak fogtam magam és elkezdtem Limara hamburgerzsemléje után kutakodni, majd percek múlva már kinn is voltam a konyhában és készítettem be a kenyérsütőgép üstjébe a hozzávalókat. A zsemle tökéletes lett (azóta már még egyszer megsütöttem) és a belevalók is eléggé ott voltak. Gondolkoztam, hogy milyen húst süssek hozzá, aztán végül a csirke mellett döntöttem. Tudom, ez végtelenül unalmas, de azért én igyekeztem izgalmassá tenni a fűszerezéssel.

Volt olyan hozzászólóm a facebookon, akinek az első képről a megtermékenyítés előtti állapot jutott eszébe. És  milyen igaza van! :)) Ez a része cseppet sem tartozott a kép tudatos komponálásába, csupán így sikerült.


Ha otthon készítünk hamburgert (esetemben csirkeburgert), akkor nem is tűnik olyan veszélyesen egészségtelen szemétnek. A zsemlét én sütöttem, a húst én sütöttem, megpakoltam sajttal, retekcsírával, paradicsommal, lilahagymával és salátával. Akik szeretik az ilyesmi szendvicseket, akkor próbálják ki, biztos, hogy a pasik és a gyerekek is egyaránt értékelni fogják. Talán így majd a kölkök sem vágynak annyira a hű de menő gyorsétterembe.
Tökéletes választás házibulikban, kertipartikon, vagy csak úgy. Akár amolyan falatkáknak is elkészíthetjük. Süssünk mini zsemléket, hozzá mini húsokkal... szúrjuk át fogpiszkálóval és kész is a szilveszteri bulikaja.

Persze a csirkén kívül bátran kísérletezzünk, marha, disznó, bárány stb. hússal is. Készíthetünk hozzá pikáns paradicsomszószt (olyat, mint mondjuk ami sörtésztás húsomnál van), vagy egyéb, például mustáros, fűszeres szószokat is. Merjük variálni a friss zöldségeket is!





Hozzávalók 8 db zsemléhez:
60 dkg liszt, 2 dkg friss élesztő, 100 g joghurt, 40 g olaj, 2 dl langyos tej, 2 ek nádcukor, 1+1 tojás, 1 tk. só, szezámmag

Elkészítés:
A langyos tejben elkeverem a cukrot, majd belemorzsolom az élesztőt és hagyom felfutni. A lisztet, a sót, az olajat, a joghurtot és az egyik tojást a dagasztógép üstjébe teszem, majd hozzáöntöm a felfutott élesztőt is, majd selymes tésztát dagasztok (dagaszttatok) belőle. Hagyom kb. másfél órát kelni. Ezután 8 részre osztom a tésztát, zsemléket formázok belőlük, sütőpapírral bevont tepsire helyezem őket és így hagyom a zsemléket ismét a duplájukra kelni. A másik tojást villával felverem, megkenem a bucik tetejét, megszórom őket szezámmaggal és 20-25 percre betolom őket a 180°-os sütőbe.



Hozzávalók a húshoz:
50 dkg darált csirkehús, 1 tk. őrölt római kömény, 1 tk. őrölt koriandermag, 1 csokor petrezselyem, 5-6 ág kakukkfű, 1 db chilipaprika, só, bors, olívaolaj, 1 mogyoróhagyma



Elkészítés: 
A húst kézzel összedolgozom a köménnyel, a korianderrel, a finomra aprított hagymával és petrezselyemmel, a kakukkfű letépkedett leveleivel, az apróra vágott chilivel, sóval, borssal és kevés olívaolajjal. Húspogácsákat formázok belőle, majd forró serpenyőben, oldalanként pár perc alatt szép pirosra sütöm.


Fogok egy zsemlét, belerakok egy szelet húst, rá egy szelet sajtot (vörös cheddart használtam), paradicsomot, hagymát, salátát stb.


Ez a 400. bejegyzésem. Váó!

13 megjegyzés:

Csibe írta...

Jól néz ki!...és azok a zsömik...csodásak!

Zsuci írta...

Ilyen zsömlék már nálunk is készültek. Hibátlan!
Jó ötlet a retekcsíra ide! És poént is hozott a képre. :-)

MuciFoci írta...

Egyertelmuen az ondora gondoltam, meg mielott elolvastam volna barmit! :D

Ennek ellenere siman megennem! :D

Reni írta...

Köszönöm lányok! Amúgy ha zavaró az a csíra ott, akkor leretusálom ám! Zavaró?

Jutka írta...

Nyami, nyami éhes vagyok :)

Bianka írta...

Gyönyörű, főleg a paradicsomok istenien néznek ki. Kilépnek a képből

szemirámisz írta...

Hú, ezek a hambik nagyon jól néznek ki! A csibemellben pedig pont az a jó, hogy kedvedre fűszerezheted. :))

A képek csodaszépek lettek.
Engem nem zavar a csíra, ha nem mondod, észre sem veszem. :))

Pötipite írta...

A hamburger igenis egészséges,ha ilyen!A csíra pedig fantasztikus, az élet forrása, minden benne van!:-)
( és spermium,ha pontos akarok lenni,arra hasonlít..bocsika) :-D
Limara zsömléjével készül nálunk is a hamburger.

Reni írta...

Jutka, azt elhiszem :)

Bianka köszi, a paradicsomos kép nekem is bejön nagyon.

Szemirámisz, igen, a fantáziadús fűszerezés csak jót tehet neki :)

Pötipite, semmi gáz, tudom én, hogy arra hasonlít :)

Marcsi írta...

, fantasztikusan nez ki, ismet szuperek a fotok, nagyon ugyes vagy

gratulalok a 400 bejegyzeshez is :))

Norka írta...

Szia Reni!
Nézz be hozzám, vár ott rád valami:)

Noémi írta...

Szia Reni!

Tök jó ez a hambi. A napokban nekem is eszembe jutott, hogy csinálni kéne, de nem akarok mirelit húspogit meg , kész zsemlét venni.
Az lenne a kérdésem, hogy a zsemléket el lehet készíteni "síma" cukorral is, és ha igen, akkor ugyan ennyit kell bele tenni?

köszi előre is!

Reni írta...

Szia!

A sima cukor mennyiségét lehet, hogy felezném. :)