2010. szeptember 22., szerda

Rugelach - Karácsonyra hangolva


Igen, még picit korai, de én teljesen hülyét kapok a hidegtől és ilyen finomságokkal próbálom feldobni a napjainkat. (vagyis a napjaimat, mert nem értem, hogy Daniban milyen szerkeszet működik, de amikor én már a vastagpokrócba totálisan beleburkolódzom, ő még akkor is félpucéran fetreng a kanapén) Na de... többször szó esett már a rugelachról itthon - vagy csak én álmodoztam róla -, viszont nem volt hozzá konkrét receptem. Dani megkérdezte, hogy ne kérje-e el a receptet Boaz nevű kollégájától (ő bizony nem ebben az országban él) és én miért utasítottam volna vissza, hogy ilyen hiteles forrásból jussak hozzá eme csodás recepthez. A sütit lesütöttem egyszer. Fotó nem készült róla... eléggé gyorsan elfogyott. Így másnap összeállítottam egy következő adag tésztát, bevágtam a hűtőbe, hogy egy éjszaka pihentetés után újra süthessem a kiflikéket.

A rugelach és a croissant múltja is egy irányba vezethető vissza, ugyanis állítólag mindkettő a oszmán seregek fölött aratott győzelem megünneplésénak alkalmából születtek. Persze terjengnek róla olyan legendák is, hogy eleve a zsidó származású rugelach ihlette meg a bécsi pékmestereket és így készült el először a kifli. Eredetileg - ha jól tudom - nem krémsajttal készítették a tésztát, hanem aludttejjel, a krémsajtos változat a recept elamerikanizálódásának köszönhető. Leginkább  lekvárral, dióval, aszalt gyümölcsökkel töltik.

Sajnos nem egy olcsó sütemény, ráadásul nem is lesz belőle olyan hatalmas adag.



Hozzávalók a tésztához: (2,5 dl csészével mértem)
225 g krémsajt, 2 bögre liszt, 120 g vaj, 3/4 csésze barnacukor, 1 vaníliarúd magjai, csipet só

Hozzávalók a töltelékhez:
2 marék aszalt sárgabarack, 2 marék dió, 4 ek. barnacukor, őrölt fahéj, málnalekvár (lehet más is)

tej, cukor, fahéj



Elkészítés:
A vajat robotgép segítségével krémesre keverem a krémsajttal. Hozzáadom a lisztet, a vanília kikapart magjait, a csipet sót és a cukrot. Az egészet fóliába csomagolom és egy éjszakára (ez nagyon fontos!) hűtőbe teszem.
Másnap az aszalt sárgabarackot apró kockákra vágom, a diót ledarálom, majd ezeket összekeverem a cukorral és a fahéjjal. A  tésztát 4 részre osztom, majd alaposan (fontos, mert a hosszú pihentetés ellenére is még viszonylag nehezen kezelhető a tészta) kilisztezett felületen egyesével kinyújtom őket 2-3 mm vastagságúra, megkenem lekvárral, megszórom a diós keverékkel, majd derelyevágóval 12 részre osztom a tésztakorongot. A háromszögeket a feltekerem, majd sütőpapírral bérelt tepsibe helyezem őket. A tetejüket megkenem tejjel, majd fahéjas cukorral megszórom a felületüket. 160°-ra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt megsütöm a süteményeket.

Nem lettek olyan nagyon szépek, hogy akár kereskedelmi forgalomba is lehessen őket hozni, de azért az ízük mindenért kárpótol!

15 megjegyzés:

Puszedli írta...

Benned milyen szerkezet működik, hogy ennyi mindenre van időd??! :)

Reni írta...

sajnos eléggé keveset alszom :(
de sebaj, jól érzem magam attól, amit csinálok :))

Pocak Panna írta...

Ez nagyon jól hangzik, és nagyon gusztusos is!
Hát ez kb. olyan, mint én meg párom! Rajta fele annyi ruha, mint rajtam, mégis az én kezem a melegebb. :-))) Hiába, nekünk nőknek vigyázni is kell a hideggel.
A karácsonyi hangulathoz pedig sosincs elég korán, hajrá!

Mézigörl írta...

Gyönyörűek! :)

Csibe írta...

De szépek!...és mennyire nagyon szeretem! A gond csak annyi, nem tudok annyit csinálni, hogy elég legyen :)
A karácsonyhoz pedig soha nincs túl kora :)

Reni írta...

Ezek szerint nem vagyok a karácsonyi dolog miatt megzakkanva :)

Panna, én most is megfagyok :)) Tényleg nagyon finom! Kicsit "túltöltöttem", de tök finom, ahogy karamellizálódott rajta a lekvár a dióval/mogyoróval.

Mézigörl, köszönöm!

Orsi, tényleg nem lehet belőle annyit csinálni, hogy elég legyen... a héten kétszer sütöttem eddig... és szerda van :D

Beatbull írta...

Azért még nem esett le a hó... ;) Ez a férfinek melege van, a nő pedig fázik dolog mindenhol ugyanígy van - én sem pakoltam még el a rövid gatyáimat.
Szép lett a süti! A fahéj viszont szerintem nem csak karácsonyi fűszer - legalábbis kár lenne csak karácsonykor elővenni.

Reni írta...

még nem hála az égnek, sőt még bízom a vénasszonyok nyarában! :)

nem is a fahéj miatt van karácsonyi hangulata, hanem úgy az összhatástól!

A tényleg kár lenne a fahéjat csupán karácsonyi fűszerként beskatulyázni.

Zsiri írta...

Nagyon gusztusosak :) Jó tudni, hogy a hidegebb idő beköszöntével nem csak nekem motoszkál a fejemben a karácsony gondolata :)

Bianka írta...

Csodálatos és tényleg karácsonyi hangulatom volt, mikor bejött a hideg :)

szemirámisz írta...

Hát ez valami nagyon finomságos lehet!

Ami írta...

Csodásan néz ki! Kérek kostolót! :)

Reni írta...

Zsiri, tényleg nem vagy vele egyedül. A télben a karácsonyi/adventi készülődős időszak a kedvencem (és gondolom ezzel sem vagyok egyedül).
Persze előbb legyen még egy szép őszünk... :)

Bianka, Szemirámisz, Ami, csak ajánlani tudom mindegyikőtöknek az elkészítését, tényleg nagyon finom sütemény!

Dorci_spooon írta...

Na akkor a süti nyert??
Szuperjól néz ki, azt hiszem ki ispróbálom!

Reni írta...

Aha, végül a süti kapta a legtöbb voksot és képzeld, hogy a saláta a legkevesebbet :(

Nem baj, az is felkerül majd :)