2010. szeptember 17., péntek

Puglia-i focaccia krumplival, koktélparadicsommal és oreganoval


Már régóta ki szerettem volna próbálni a krumplis tésztájú focacciat, de mindig egyszerűbb volt a szimplát készíteni, nem kellett szarakodni a krumplifőzéssel-pucolással-töréssel. Most (mert annyi időm van :D) elszántam magam és megcsináltam! Nagyon finom, puha, ízletes tésztát kaptam. A recept a Sale e Pepe-ből származik (hasonlóan is fotóztam, mint ahogy az újságban van).

Mostanában csak tornyosulnak az asztalomon az olasz gasztromagazinok, de van olyan, amit még csak átlapoztam, mert nem volt időm alaposabban beleolvasni... nem baj, majd lezajlik a szezon és újra (ha nem is nap, mint nap) sok-sok recepttel jövök!

Hozzávalók:
500 g liszt, 25 g friss élesztő, 15 g cukor, 300 g főtt, áttört krumpli, koktélparadicsom, friss oregano, só, olívaolaj, 2 dl langyos víz

Elkészítés:
Az élesztőt felfuttatom a cukorral a 1 dl langyos vízben. A lisztből, élesztős és plusz 1 dl (lehet, hogy elég ennél kevesebb is) vízből, az áttört, kihűlt krumpliból, 1,5 teáskanál sóból és 2 evőkanál olívaolajból ruganyos tésztát dagasztok. Letakarom és kelni hagyom két órát. Ezután átdagasztom és egy sütőformába nyomkodom. A tetejükre helyezem a paradicsomokat és megszórom oreganolevelekkel. Hagyom még egy fél órát kelni, majd 35-40 percre 200°-os sütőbe tolom.

Csináltam egy újabb kollázst (anno a száraztésztákból nyomtam egy ilyet), most a fűszernövényeim kerültek terítékre.
Ennél a receptnél ezek az oregano levelek játszották az egyik főszerepet :)


Sorrendben:
Bazsalikom, menta, citromkakukkfű, zsálya, currylevél, levendula, petrezselyem, oregano, citromfű, kakukkfű, rozmaring, lila bazsalikom.

 

11 megjegyzés:

Thrini írta...

De jó a fűszertáras fotó!!! :)
Nekem a bazsalikom már lesárgult,a többim: a petrezselymek, zsálya, citromfű, menta, metélő hagyma, kakukkfű, rozmaring szép. A borsikafüvem vegetál, a majoránna sem valami életerős, soká kelt ki.
Currylevelet még soha nem láttam, honnan szerezted?

Reni írta...

:) örülök, hogy tetszik!

borsikafűvel eddig nem volt szerencsém, majd körülnézek a piacon, hátha kapok a fűszeres bácsinál

currylevelet én is most láttam először, a Bábolnai Nemzetközi Gazdanapokon, ott vettem :)

Névtelen írta...

Ettől a fűszeres montázstól én is kész vagyok, állati szép! A focaccia is gyönyörű, de most sajna nem állhatok neki, pedig csábító, mert fogyózom....
Zsófi

Reni írta...

De jó, hogy így tetszik!

hát igen, ez a focaccia nem épp szénhidrátszegény dolog.. :)

Csibe írta...

Fincsi!...és ismét szép fotók :)

Reni írta...

Köszi :)

axi's kitchen írta...

1 hete jöttünk haza Puglia-ból és jártunk Altamurában, ami a kenyereiről világhíres. Ott elvittek minket egy 1423 óta működő pékségbe, ahol olyan isteni focacciát ettünk, hogy azt le sem lehet írni :-)) Láttuk, ahogy készült, mert az eladótér egyben a pékség is, jópofa volt, ahogy a hatalmas lédús, érett paradicsomokat nem késsel vágták fel, hanem kézzel szakították és úgy dobálták rá a focacciára sütés előtt.
Ettünk persze máshol is, de ez kapta a fődíjat.
Nagyon szeretem az oldaladat, gratulálok :-)

Reni írta...

Néztem a beszámolót, szenzációs lehetett! Pugliát talán még nem lepték el a turisták, ugye?

Ja és köszönöm a dicséretet! :)

martinelli írta...

Nagyon jól néz ki. Biztos nagyon finom, gratula

nozo1 írta...

Üdv. feltudnánk venni a kapcsolatott mert szeretnénk használni egy pár képet tőled a beleegyezéseddel ha meg tudjuk beszélni. Köszönöm válaszod

Reni írta...

Szia!

Írj mélt! :)