A csodálatos lekvár ragyogása - Fűszeres-vörösboros szilvalekvár



Idén rendesen belelendültem a lekvárkészítésbe, noha olyan nagy mennyiségeket egyszer sem készítettem. Amiből több üvegnyi lett, az a vaníliás eper-rebarbara lekvár, aminek már hűlt helye.... sőt már helye sincs, mert elfoglalta más lekvár az üvegét. Aztán a brutál finom csokis-meggylekvár, amiből már csak egy icurka-picurka üvegnyi van.... és ez.... amiből még van három, az eredetileg eltett 4-ből. Volt még az előbb felsoroltakon kívül itt szerecsendiós áfonya, vaníliás ribizli, maracujás málna. Tavaly fügelekvár is rotyogott, amit idén kihagytam.
Elképzelhető, hogy ez idén az utolsó lekvárbefőzésem, de a jövő nyárra nézve a fantáziám szárnyal, és néhány idei, klasszikussá vált lekvár mellett biztos, hogy terítékre kerülnek majd új ízkombinációk.

Ez a lekvár igazán különleges. Érződik rajta a finom olasz édes vörösbor aromája (köszi Dávid és Niki!), a kardamom, a fahéj és a vanília is. Egyik sem nyomja el a másikat, legfőképp nem nyomják el a szilvát, hanem csodásan kiegészítik egymást. Aki szilvához jut és van affinitása ahhoz, hogy befőzzön, akkor érdemes kipróbálni! Fekete kardamomot használtam (ami tudom, hogy nem pont az édességek fűszere, mert az a zöld), de óvatosan bántam vele, így nem lett belőle gáz.



Hozzávalók:
1,5 kg szilva (ez mag nélküli súly), 4-5 szem fekete kardamom mag, 2 kisebb darab fahéjrúd, 1 dl édes vörösbor, 1 rúd vanília, 40 dkg cukor, étkezési szalicil

Elkészítés:
A szilvát kimagozom, majd egy nagy fazékba teszem, ráöntöm a cukrot, a bort, beledobom a fahéjrudakat, a vaníliarudat felhasítom, kikaparom a magjait és a kikapart rúddal együtt szintén a szilvához dobom. A kardamom magokat mozsárban összetöröm és ezt is hozzáadom. Lassú tűzön kb. 3 órát főzöm, majd leturmixolom és kiforralt üvegekbe töltöm. A tetejükre egy-egy késhegynyi szalicilt teszek, majd dunsztban hagyom kihűlni őket.


Megjegyzések

  1. Csodás színe van! :) Meg persze kicsit elfogult is vagyok, mert a szilvalekvár az egyik nagy kedvencem... :))

    VálaszTörlés
  2. Wov, az nem lehet rossz. Én ma hoztam haza töklekvárt a tökfesztiválról. Tök fincsi.:) Meg ettem tökös-mákos rétest, az se volt rossz.:)

    VálaszTörlés
  3. Hozom a kis kalácsomat, kérhetek rá lekvárt? Istenien hangzik!

    VálaszTörlés
  4. Te Reni, van még szilva? Én nem kapok már sehol.

    VálaszTörlés
  5. Felhőlány, ez a lekvár nekem is a szívem csücske lett :)

    Dia, nagyon finom! A töklekvárt megkóstolnám, nem tudom, hogy ízlene-e. (a sütőtökkel egyelőre még semmilyen formában nem tudtam megbarátkozni)

    Orsi, kaphatsz ;)

    Ádám, hát én piacon nem jártam jó ideje, így nem tudom sajnos, anyósom dobott meg ezzel az adaggal. Ő kapta valami ismerősétől, de lehet, hogy akkor már ez nagyon a termés vége volt :/

    VálaszTörlés
  6. Tényleg nagyon szép színe lett! :)

    VálaszTörlés
  7. Van egy üzenetem a számodra! Üdv, Juci
    http://nempiskota.blogspot.com/2010/09/dijat-kaptam-gyooo.html

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése