2010. augusztus 27., péntek

Gnocchi zsályás erdei gombával - VKF! 37.


Megígértem, hogy a sok fotózás ellenére, nem fogom elhanyagolni ezt a blogot sem, hát tartom is ehhez magam. Ma délután meguntam, hogy a héten melegszendvicsen éltünk (na jó, azért ettem mást is), így miután elhoztam a mama csokrát (holnap lesz 70 éves) a virágostól és berongyoltam lakásba (még a vihar előtt haza akartam érni) eldöntöttem, hogy ma főzni fogok és csak utána állok neki a fotók retusálásának. Gondolkoztam ravioli készítésén, de azt elhalasztottam nyugodtabb időszakra, így "csak" gnocchi tésztát gyúrtam és lett belőle egy adag mákos nudli Daninak (gombautálata miatt) és egy adag gombás finomság nekem. Most fagyasztott gombát használtam, mert sajnos szombatonként nincs időm piacozni (pedig a sok eső miatt a gombatermés igen jó), de az tény, hogy frissel még jobb lenne!



Hozzávalók:
50 dkg főtt krumpli, 15-20 dkg liszt, 1 tojás, kevés tej, só, bors, 2 marék erdei gomba, 2 ek. vaj, 8-10 zsályalevél,



Elkészítés:
A gnocchihoz a krumplit összetöröm, hozzáadom a lisztet, a tojást, a kevés tejet és tésztát gyúrok belőle (ugyanebből a tésztából lehet szilvás gombócot is készíteni, úgyis szilvaszezon van!). Ha nagyon lágy, még adhatunk hozzá lisztet. Egy fazékban vizet forralok, sózom, kevés olajat locsolok bele. A tésztából rudakat formázok, majd hüvelykujjnyi vastagságú darabokra vágom (ha most nem siettem volna nagyon, akkor még végiggörgettem volna a villa hátán őket, hogy még pofásabbak legyenek). Lobogó vízben addig főzöm őket, míg fel nem jönnek a víz tetejére. Közben a gombát egy serpenyőben megpirítom, hozzádobom zsályaleveleket, a vajat, sózom és borsozom. Amikor minden leve elfőtt, még felöntöm kevés vízzel, majd a vízből kiemelt gnocchikat a serpenyőbe teszem és a gombával együtt pirítom még pár percet. Ezután tálalom.
Egy jó pohár száraz fehérbor igencsak illett volna hozzá.


7 megjegyzés:

Édes és Keserű írta...

Jók ezek az "üres" tészták, én is szeretem :)

Reni írta...

:) ténylegn nagyon szeretem őket én is

Ádám írta...

csorog a nyálam - tízpontos a kaja is (még nem csináltam meg, de ezt a pár ízt el tudom egyben képzelni) és a fotók is. mint mindig.

Reni írta...

Ádám, köszönöm :))

Lassan indul a szezon, ugye? :) Csak nem jutottam fel szabadidős szempontból az utóbbi időben Pestre, hogy elnézzek a Vapianoba...

Névtelen írta...

Sziasztok!
Nekem idén van először zsályám az ablakomban. Nagyon szeretem az ízét, de eddig mindig, amikor használtam kicsit kemények maradtak a zsályalevelek (hisz jó vaskosak). Ti mit szoktatok vele csinálni? Vagy elég, ha jó apróra felaprítom, akkor megpuhul?

Reni írta...

nekem ezek elég zsenge levelek voltak, gondolom ezért nem volt gond vele. aha, szerintem vágd nagyon finomra és akkor megpuhul. ja és a zsályát tényleg már a főzés elején tedd hozzá, ne a végén, mert ennek nem veszik el az íze hő hatására, mint a bazsalikomnak, hanem még inkább előjön :)

Névtelen írta...

Köszi. Majd kísérletezem tovább. Talán ez a recept lesz a következő, tetszik az összeállítás.