2010. augusztus 11., szerda

Citromos-bazsalikomos nyelvhal paradicsomsalátával


Kicsit féltem a nyelvhal elkészítésétől, de hiába, nem volt vele gáz. Igaziból attól tartottam, hogy nem tudom majd megnyúzni normálisan ezt a jószágot, de azért sikerült. Utánanéztem neten, szakácskönyvekben, mindenhol, hogy miként lehet szakszerűen megtisztítani a nyelvhalat és hála az égnek sikerült. Az egyetlen hiba az volt, hogy nincs egy normális késem (!!!), amivel szépen be lehet metszeni a bőrt, vagy levágni az uszonyokat.. Sebaj, megoldottam. A nyelvhalnak igazán lágy, finom íze van. Sokat gondolkoztam azon, hogy miként készítsem el, de követtem az olaszoknál tanult módszert... egyszerűen és ízletesen! Egy az egyben sikerült vele felidézni egy tengerparti vacsora hangulatát, aminek nagyon örültem, mert ilyenkor kicsit büszke vagyok magamra, hiszen nem gondoltam volna, hogy valaha is ilyeneket és ehhez hasonlókat fogok én sütni-főzni. A halat a budaörsi metroban vettem.
Köretként paradicsomsalátát készítettem hozzá, ami nem egy bonyolult dolog... paradicsom+olívaolaj+bazsalikom+só+bors


Hozzávalók 2 főre:
2db 20-20 dkg-os nyelvhal, olívaolaj, citrom, bazsalikom, durva szemű tengeri só, frissen őrölt bors, liszt

Elkészítés:
A halat megtisztítom, azaz: bedörzsölöm durvaszemű tengeri sóval, majd lemosom róla. Ezzel az eljárással eltávolítjuk a felesleges nyálkát a hal testéről és könnyebben el tudunk bánni vele. A nyelvhal bőrét bemetszem a farokúszó felett, valamint végig a hát- és a hasúszó mellett. A farokúszót az egyik kezemmel a munkalaphoz szorítom és a másik kezemmel lehúzom a bőrét. Megfordítom a halat és a világos bőrével is ugyanígy járok el. A fejét levágom, majd az úszókat is. A hasüreget felvágom és kibelezem. Az így kapott halakat meglocsolom olívaolajjal, sózom, borsozom és hagyom állni az olajban kb. fél órát. Ekkor lisztbe forgatom és forró grillserpenyőben oldalaként kb. 3-4 perc alatt megsütöm. (akkor sült át jól a hal, hogy ha a sütés utáni filézésnél leomlik a hús a gerincről). Az öntethez finomra vágok néhány ágnyi bazsalikomot, rálocsolok egy jó adag olívaolajat, sózom, borsozom, belefacsarom fél citrom levét és a sült halfilékre kanalazom. Paradicsomsalátával kínálom.A tisztítást, Gabah útmutatása alapján sikerült ilyen simán!


5 megjegyzés:

Bianka írta...

A második kép valami csodálatos

Skandikamera írta...

Északi ínynek bazsalikom helyett kapor a manna. Eleinte szokatlan, aztán lassan függővé válik az ember.

:-)

Egy apró komment fotós szemmel. Lehet, hogy szándékos a sok - és terjedelmes - fehér ú.n. "kiégett", zóna, számomra mégis zavaró.

Reni írta...

Bianka, köszönöm!

Skandikamera, lazacot szoktam rendszeresen kaporral készíteni, a férjem imádja :)
Én meg inkább a déli ízekért rajongok.

A kiégetés szándékos, de köszönöm a visszajelzést, figyelek majd rá, hogy ne legyen annyira zavaró! Ezt már nem tudom visszacsinálni, mert nyelvhalam az bizony már nincs...

Gabah írta...

Ó, örülök, hogy tudtam segíteni! Emlékszem, amikor először találkoztam nyelvhallal, én is nézegettem egy darabig elölről, hátulról, oldalról...;-)

Reni írta...

Ha valami olyan hallal találkozom, amivel eddig nem, akkor megnézem a blogod, hátha van valami útmutatás (lásd a polipnál is :)