2010. augusztus 8., vasárnap

Bruschetta di porcini - azaz pirítós vargányával


Tegnap reggel nekilendültem a piacozásnak és az a meglepetés ért, hogy mindent kaptam, amit csak elterveztem. Sőt... olyat is, amire nem számítottam. A sarokban a gombásnál vargányát. Vettem is belőle 30 dkg-ot a szép gombából... sajnos csak külsőleg tűnt szépnek, a belseje csaknem a kétharmadának kukacos volt. Kifarigcsáltam a kukacjáratokat, ahogy csak tudtam és azért volt pár teljesen egészséges példány is, de így is nagyon sok veszteség keletkezett :( Szomorú és mérges is vagyok, mert azért a vargánya nem olyan olcsó mulatság.. és amúgy is. Nem azért vettem, hogy utána kidobjam...



Ami megmaradt az viszont isteni finom volt. Örültem is neki, hogy nem másként használtam fel, így igazán tudott érvényesülni a vargánya íze. Egyszer valamelyik Jamie műsorban láttam, hogy Gennaro Contaldoval gyűjtöttek vadgombát, majd a szabadban elkészítették és egy szelet pirítósra tolták az egészet. Na ez adta az ihletet a tegnapi bruschettámhoz.



Hozzávalók:
20 dkg vargánya, 5-6 szelet kenyér (nálam most rozskenyér volt..), 4-5 ág kakukkfű, 1 ek. vaj, olívaolaj, só, bors, víz, 2 gerezd fokhagyma



Elkészítés:
A gombát tetszőleges méretűre vágom. Egy nagy, lapos serpenyőben olajat hevítek, beledobom a finomra vágott fokhagymát, majd rádobom a gombát, a kakukkfüvet, sózom, borsozom. Gyorsan megpirítom, majd hozzáadom a vajat és alaposan átforgatom, hogy a gombát körbe befedje a vajas mártás. Hozzáöntök még 1-2 evőkanálnyi vizet, majd ha elfőtt, az egészet a másik fokhagymagerezddel bedörzsölt, pirított kenyérszeletekre helyezem.



Tökéletes előétel, de én teljes értékű ebédként fogyasztottam :)
A fotók készítésénél kellett volna polárszűrőt használnom, hogy ne csillogjon így a gomba vajas felülete, dehát én ahhoz lusta voltam....

16 megjegyzés:

jókaja írta...

Pénteken Gyöngyösön piacoltam, vettem is jó kilónyi vargányát. Talán a harmada volt menthető, egyetlen vigasz, hogy 900.- Ft volt kilója. ;-)

Sajnos a melegben termő gombák gyakran kukacosak, ilyenkor a gombalégy is jól terem. A téli fülőke szinte sosem. :-)

Reni írta...

ú, hát az nagyon jó ár volt! itt 4ezret kértek kilójáért :O

Névtelen írta...

Nagyon guszták és hangulatosak a fotók, ha sima csiperkéből is, de megpróbálok valami hasonlót sikeríteni vacsorára! A fehérvári csarnok vásárlója vagyok én is, és sokszor kacérkodtam már a gombaárusokkal a sarokban, de akkor asszem egyenlőre lemondok a vargányájukról :-(!
Azért örülök, hogy finom lett, ami menthető volt belőle!
Zsófi

Reni írta...

Zsófi, köszönöm! Biztos finom lesz csiperkéből is! Ha egyszer sikerül még rókagombát szereznem, akkor szerintem azzal is kipróbálom! Hát igen... én tavaly vettem tőlök rókagombát, az gyönyörű volt, de a vargányával most tényleg befürödtem...

Vesta írta...

Most is gyönyörű fotókat készítettél, polárszűrő ide vagy oda!Mifelénk is 1000 Ft a vargánya kilója, de lesz az még olcsóbb is,mert van belőle bőven.Már nagyon gondolkodom rajta, hogy én is elindulok gombázni :)

Reni írta...

merrefele érdemes vargányát keresgélni? (bár az a baj, hogy nem nagyon értek a gombákhoz, így nem is nagyon mernék elmenni gombászni)

viszont ez tök durva, hogy nálunk meg 4ezer kilója... nem is veszek tőle többet :(

flatcat írta...

Nagyon szépek lettek a fotók, nekem sem hiányzik a polárszűrő. :)
Nálunk 3500 Ft/kg áron mérik, de legalább nem kukacos. Viszont én a szárított vargányámat, illetve ami maradt belőle + 10 dkg kukacot néhány napja dobtam ki. Üvegestől. Ritka gusztustalan volt...
Van olyan piac, ahol van gombavizsgáló, az átnézi amit szedtél. Ha van olyan nálatok is, akkor lehet bátran gombászni, a gombavizsgáló majd kiválogatja. :)

Reni írta...

köszi Gabi a tippet! majd utánanézek ennek a gombavizsgálónak. na igen, én is simán kiadtam 1000 forintot 30 dekára, de akkor tényleg ne legyen az a gomba kukacos! Hát nekem is erőt kellett vennem magamon, hogy a kukacos példányok látványától ne menjen el végérvényesen az étvágyam és hogy ne vágjam ki egészet mérgemben a kukába...

Csibe írta...

Ismét szép, hangulatos fotók!
Nem vagyok nagy gombás, de a vargányát imádom. Szerencsére minden évben kapunk, anyukám pedig imád gombát szedni, főleg vargányát :)

chilii írta...

nagyon guszta! párom talált szombaton egy hatalmas csiperkét, de sajna az egész egy labirintus volt, nem lehetett megmenteni :( így a szomszédtól kapott pöffetegből és őzlábból készült hasonló vacsora, de azért a vargánya, az vargánya!

(off: nagyon jó ez a "léc" oldalt, kerek egész lett az oldal vele!)

mandy tarragon írta...

De szépek ezek a képek :) Nekem még tetszik is, ahogy csillog a vaj a gombán.

A kukacok meg... hát, fel a fejjel, remélem legközelebb szép, egészséges gombát sikerül venned.

Reni írta...

Orsi, köszi... én is imádom a gombát, csak Dani utálja, így ritkán készítek.

chili, köszi!
igen, azért a vargánya az vargánya...

Mandy, azért nem ment el a kedvem a vargányától egy életre... sőt... :) és köszönöm a dicséretet! :)

Zizi írta...

Csodásak ezek a fotók!!! Gratulálok! Nem voltam néhány napig a blogodon és már 3 új postod van. Gyorsan update-lem is magam! :)

Reni írta...

Zizi, köszi :)) még van két tartalékreceptem, aztán lehet kicsit megcsappannak (de nem állnak le!), mert jön az esküvőszezon :)) (nálam legalábbis most)

Á la carte írta...

Nyamm... most kezdek újra visszatérni, úgyhogy sorra nézem a posztokat amikről eddig lemaradtam :) Nagyon jók a képek. Mostanában máshogy fotózol. Eddig is hiperszuper jók voltak, de valahogy most valami mégis más. Mi? Más az objektív? Valahogy annyira élesek és élénkek a képek.
Majd lassan emailen is jelentkezem fotó.... témában. Meddig vannak esküvőid?

Reni írta...

:)) nem más az objektív, ugyanaz, mint eddig, nem tudom, úgy néz ki, elkapott a változás szele... vagy mifene :)) Az élesség szerintem a természetes fények miatt jön most ki így, ahogy, mert hála az égnek az utóbbi időben azért elég jó fényeim vannak a lakásban. Várom a méled, én is pont ma gondoltam rá, hogy mikor kéne valamit.... :))

Esküvők.. hát, nekem októberig vannak szinte folyamatosan.
Szeptember 18-án, október 9-én érek rá, utána meg október 23. után. Hála az égnek még sok esküvőm lesz, ma is voltam :)