2010. július 20., kedd

Vaníliás ribizlilekvár

Redcurrant & vanilia conserve

Gondolom másnál is előfordul, hogy amolyan alkotói válságot él meg. Ez a mostani nálam lehet, hogy csak a melegnek köszönhető, de nagyon úgy érzem, hogy egészen egyszerűen nem megy az ételfotózás, nincsenek ötleteim, nincs ihletem. Talán inspirálna, ha be tudnék szerezni néhány szép ételfotózási kelléket, rusztikus deszkának (fotózási felületként használható) való faanyagot, vagy akármit... receptek vannak dögivel, amiket kipróbálnék, de valahogy mégsem stimmel a dolog. Még a múlt héten főztem ezt a ribizlilekvárt, azt hittem, már fel sem kerül ide, a blogra. Az eredeti tervem az volt, hogy feketeribizliből fogok lekvárt főzni, de sajnos sehol nem kaptam a piacon, így vettem egy kilo piros szemű gyümölcsöt...

Nagyon egyszerű és úgy bezselésedik, mintha rengeteg zselésítőt raktunk volna bele.. (pedig nincs benne semmi más a fűszeren, cukron és gyümölcsön kívül). Savanykásra főztem - bár Daninak ezért pont nem fekszik igazán -, nekem nagyon jól esik így nyáron pirítósra.


Hozzávalók:
1 kg ribizli, 25 dkg cukor, 2 szál vanília

Elkészítés:
A ribizlit leszedegetem a száráról, fazékba öntöm, hozzáadom a cukrot és a vanília kikapart magjait, majd lassú lángon addig főzöm, amíg szépen besűrűsödik. Kiforralt üvegekbe töltöm, majd dunsztban hagyom kihűlni.

8 megjegyzés:

Zsuzsanna írta...

Hát, válság ide vagy oda, nekem nagyon tetszik a fotó! Én vanília nélkül főztem ribizlilekvárt, de jó lenne vaníliával is kipróbálni, csak lusta vagyok szemezgetni a ribizlit :) Ja, várom a jegeskávés posztot, amit a kávés granitánál emlegettél :) Zsuzsi

Édes és Keserű írta...

Reni, ilyen van nálam is, és mindenkinékl aki fest, fotóz, alkot.
Ilyenkor érdemes egy picit mással foglalkozni, ami feldob, hogy elfelejtsd, kikapcsolódj. Utána jönnek az ötletek.
A fáért pedig menj el a nagyidhoz, biztos van nála régi deszka. Ha akarod pácold az egyik felét más színre :)

Beatbull írta...

A ribizli engem is meglepett (igaz nem lekvárt készítettem belőle). Nem tudtam, hogy ennyire sok benne a pektin. Ezért is zselésedett Nálad mindenféle adalék nélkül.

Reni írta...

Zsuzsanna köszönöm szépen! :) Szerintem nagyon jól illik a ribizli savanykás ízéhez a vanília édeskés aromája.

Vera, megnyugtat, hogy nem bennem romlott el valami :)
Tervezem az utazást a mamáékhoz, hogy majd jól körülnézek nálunk, aztán hozom, amit érek, csak nem tudom mikor lesz alkalmam elmenni hozzájuk :( Ja, ha sikerül deszkát (netalán deszkákat) szereznem, akkor tutira minden fele más színű lesz :)

Robi, én is meglepődtem, hogy ennyire magas a pektintartalma, de sebaj, így linzerben is simán megállja a helyét :)

Pötipite írta...

Ezzel mindannyian így vagyunk,szóval nincs itt semmi hiba.Egyetértek Verával,ne erőltesd,csinálj mást, vagy épp ne csinálj semmit!Eressz le, töltődj fel,ami épp jólesik.A blogolás öröm legyen, ne kényszer.A képeid csodásak,mint mindig!:-)

Beatbull írta...

Linzerbe (Linzer Torte) hagyomány szerint egyébként is ribizlilekvár való (Ribiselmarmelade / Ribiselkonfitüre) ;)

Reni írta...

Pötipite, köszönöm! A blogolás semmiképpen nem kényszer, ha nem megy, akkor nem is csinálom :)

Nahát akkor kéne hagynom linzerbe ebből a lekvárból :]

Pocak Panna írta...

Imádom a Zabaglionét! Szépek a fotók!