2010. július 23., péntek

Macskanyelv keksz kávés zabaglione-val


Eredeti nevükön biscotti di lingue di gatto con zabaglione al caffé. Mindkét recept a Sale e Pepe nyári különkiadásából származik, amelyben rengeteg különleges, finomabbnál finomabb, érdekesnél érdekesebb, szinte kizárólag csak kipróbálandó édesség receptje van. A keksz is pikkpakk elkészül, a zabaglione is, tehtá ideális nyári napokra is.

Hozzávalók a zabaglione-hoz:
2 tojássárgája, 4 ek. cukor, 4 ek. presszókávé

Elkészítés:
A tojások sárgáját fehéredésig kikeverem a cukorral, ezután hozzáöntöm a kávét, majd folyamatos keverés mellett gőz fölött besűrítem. Poharakba töltöm, lehűtöm.

Hozzávalók a kekszhez:
2 tojásfehérje, 5 dkg vaj, 5 dkg liszt, 5 dkg őrölt mandula, 5 dkg porcukor, 1 citrom héja, csipet só

Elkészítés:
A tojások fehérjét kemény habbá verem a cukorral és a csipet sóval. Ezután beleszitálom a mandulát és a lisztet, majd belereszelem a citrom héját, hozzáöntöm az olvasztott, de már kicsit visszahűtött vajat és óvatosan, de alaposan összekeverem az egészet. Habzsákba töltöm a masszát, majd sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól kb. 4 cm-re 8 cm-es csíkokat nyomok a tésztából. 190°-ra előmelegített sütőben kb. 8 perc alatt megsütöm őket (nem sül az egész barnára, csak a szélük!). Rácson hagyom kihűlni, majd a zabaglione-be mártogatva jó gyorsan megeszem.


A leírt mennyiségből 2 kis adag zabaglione lesz és kb. 18-20 db keksz.

9 megjegyzés:

Kiko írta...

Ez de jól hangzik! Nagyon szeretem a macskanyelvet!! :)
Szívesen kipróbálnám, csak van egy kis akadály: az őrölt mandula. Hiába néztem már otthon is több helyen, de se ott, sem itt Bécsben nem találtam eddig sehol. Persze lehet, hogy csak nem kerestem eléggé.
Te hol/honnan szoktad beszerezni? Vagy csak simán leőrlöd az egész mandulát?

Reni írta...

Kinga, én egészben, vagy szeletelve szoktam megvenni a mandulát és itthon őrölöm meg :)) (kávédarálóval, de robotgéppel is lehet, ez nem macaron, nem számít, ha kicsit darabos)

Kiko írta...

:) köszi a választ!
És ha macaront is szeretnék csinálni? ;) Tudsz segíteni, hogy ahhoz hol kaphatok megfelelő őrölt mandulát?
Bevallom őszintén, már régóta szemezek vele, Nálad is és még millió blogon láttam, és valami gyönyörűség. Szívesen meg is kóstolnám, hogy milyen, de ahhoz ugye meg kellene vele próbálkozni, aminek eddig még nem mertem nekiállni. Meg persze kellene hozzá az a fránya finomra őrölt mandula is...

Reni írta...

Én a macaronhoz is kávédarálóval darálom a mandulát, csak utána kétszer átszitálom :)

Kiko írta...

Áháá, köszi! Akkor lehet, majd egyszer én is erőt veszek magamon és kipróbálom, úgyis kaptam nemrég egy hiperszuper darálót, de még szűz. :)

mazsola írta...

Szia!
A múlt héten én is sütöttem macsaknyelvet, de valahogy sehogy se akart nyelvformájú lenni, egyszerűen szétfolyt. Elárulod mi a titkod?
Köszi

Reni írta...

Hát nem is tudom, hogy mi lehet a titka... mindent a fenti leírás szerint csináltam és habzsákból kinyomva szépen megtartja a formáját. Nekem nem folyt szét. Baromi keményre kell felverni a habot az tuti, de ezen kívül... talán ha minimálisan megnövelnéd a liszt (vagy inkább az őrölt mandula) mennyiségét az lehet, hogy segítene.

mazsola írta...

Köszi!Akkor majd újra nekifutok a Te recepted szerint.Az igaz, hogy habzsákozni lusta voltam, csak kanállal adagoltam.

Reni írta...

szerintem ez az állagú tészta működik kiskanállal is :))