2010. június 22., kedd

Zucchine a Scapece - avagy nápolyi, marinált cukkini

2010_06_21_rani_9999_27_resize



Legalábbis én így ismertem meg. Campaniai specialitásként. Még tavaly kóstoltam először a Mistralban előétel gyanánt a zucchine a scapece-t, aminek az összetevőit az első ízlelés után igyekeztem megfejteni. Igazándiból nem volt bonyolult, simán kiérezhető volt belőle a jóféle ecet és a menta párosa. Most megpróbáltam leutánozni az ott kóstolt cukkinit. Nem tudom, hogy mennyire sikerült autentikusra a recept, de az íze csaknem ugyanolyan lett, mint amit ott ettem (talán azért csaknem, mert én levendulás fehérborecetet használtam hozzá). Az ott kóstolt kizárólag zöld héjú cukkiniből készült, én használtam hozzá sárgát és zöldet egyaránt, remélem ez nem nagy szentségtörés. Ehetjük akár köretnek is.


Zucchine a scapece



Hozzávalók:
2-3 közepes méretű cukkini, 1 csokor menta, 1 peperoncino, néhány szem feketebors, 4-5 kanál olaj, 1 dl fehérborecet, só,


2010_06_21_rani_9999_54_resize



Elkészítés:
A cukkinit 2-3 mm-es szeletekre vágom, majd megsózom és félreteszem 1-2 órára. Ezután a szeleteket papírtörlővel megtörölgetem és forró olajban aranybarnára sütöm őket. Lecsepegtetem róluk a felesleges olajat, majd befőttes üvegbe rétegezek egy adag cukkinit. Megszórom összetépkedett mentalevéllel, pár szelet csípőspaprikával, 1-2 szem borssal és meglocsolom az ecettel. Ezután ismét cukkini, menta, paprika, bors és ecet. Ezt a folyamatot addig csinálom, míg el nem fogynak a hozzávalók. Az üveget lezárom, egy éjszakára (vagy 1 napra) hűtőbe teszem, míg az ízek szépen összeérnek. Együnk hozzá friss kenyeret, vagy olívaolajjal meglocsolt pirítóst.


2010_06_21_rani_9999_1_resize

Megkaptam a Spanyol Kulinária könyvet, így majd jönnek ilyen receptek is, hogy a paella-val, churros-szal, dorada al horno-val ne érjen véget a spanyol ételek áradata a blogomon :]

13 megjegyzés:

Niki írta...

kövezz meg - én még életemben nem láttam sárga cukkinit... :D
de nagyon guszta meg jól is hangzik, szeretjük az ilyen kajákat. :)

Reni írta...

Nem kövezlek :P Mi fokhagymás, olívaolajos pirítóssal ettük az előbb :) nagyon könnyű kis kaja, igazi nyári (bár most ősz van :()

Delish írta...

Úgy tűnik Cica se látott még sárga cukkinit :))) non szimatolja, cuki. Bírom én is az ilyen kajcsikat, padlizsánnal is működne szerintem.

Csibe írta...

Élőben még én sem láttam sárga cukkinit :o
...csodás színek!

Reni írta...

Muszáj volt felraknom a macskás képet :)) Aha, szerintem is jó lenne padlizsánnal is, meg olvastam olyat is, hogy sárgarépával is!

Képzeljétek én a múltkor a Kaiser's-ben is láttam sárga cukkinit! Ezt mondjuk Pesten vettem, de akkor lehet van Intersparban, Sparban is!

cricri írta...

Cica milyen fajta? Imádom a félhosszú, hosszú bundájú maccsokat - nekem 2 perzsám van (de nem vagyok elragadtatva a turcsi orruktól! Sokszor nehezen, szörcsögve kapnak csak levegőt szegénykéim. Állítólag ez fajtajelleg - kössz! Viszont a Te cicádnak nincs nyomott nózija, jól látom?!) Nagyon szép cicus!!!

Reni írta...

cica köszöni a dícséretet :) fajtája szerint maine coon, valóban nincs turcsi orra, inkább kicsit hegyesebb

Á la carte írta...

Még én sem láttam sárga cukkinit. hol találtál ilyet?
Gyönyörűek a képek!

Reni írta...

Ezt konkrétan a Balassi Bálint utcai Culinarisban vettem, de láttam már korábban a Kaiser's-ben is, úgyhogy elvileg "bárhol" kapható :)
Köszönöm, aranyos vagy! :)

Felhőlány írta...

Gyönyörű képek, klassz recept! (Mondjuk én nem vagyok nagy barátja az ecetnek, de azért ezt megkóstolnám, rajongok a cukkiniért...) :))
Sárga példányokat ritkán, de lehet piacon is kapni. Én a Bosnyák térin vettem tavaly nyáron többször, de a Culinarisban volt ma is... :)

Reni írta...

Ecetet én is ritkán használok, de ez egy nagyon finom levendulás fehérborecet volt, amit még tavaly vettem a Bábolnai Gazdanapokon a pannonhalmi apátság levendulás termékei közül :]
Nekem még a kolléganőm is mondta, hogy náluk is van a kertben sárga cukkini :))

Á la carte írta...

Már megjelent a Spanyol kulinária? Jaj de jó! Igaz én még sehol nem láttam... mondjuk nem is jártam mostanság könyvesboltban:)
A franciát várom már nagyon... remélem előbb utóbb az is megjelenik.

Reni írta...

Ühü, megjelent! Mondok még valamit! A francia is megjelent! :))

http://www.alexandra.hu/scripts/cgi/webshop.cgi/GetBook?SessionID=3603132DAC2A0E2576E9246EF98CTEQBOENYFVYHXJCZJNQRJBDDECHSCJINDKCCILO5198EEA8D94B2EB14EE244E27266E3897B2E3C5D6C51CF73D77F1D5745B494961F2D7AED5C5148E3997622A0E&TabSheet=book&Page=1&SrcWord=francia kulinária&SrcField=sf&SrcCategory=&CategoryID=AJE,&BookID=705837&GotoBook=True&Price=&CBStock=Checked&CBDiscount=&LastDays=20

(kicsit hosszú link, de ez pont odavisz)