2010. június 14., hétfő

Villámebéd - Spaghetti cacio e pepe

Ingredients of spaghetti cacio e pepe

Olaszországban ismerkedtünk meg a caciocavallo nevezetű sajttal (elméletben már ismertem, de itthon sehol sem kaptam) és hamar kedvencünkké vált. Olyannyira, hogy 4 darabot is vettünk belőle. Az egyik az "natur" volt, a másik három az füstölt (Dani nagyon szereti a füstöltsajtokat). A sajtokat a nyaralásos bejegyzéseim között látható sajtárus bácsinál vettük, aki kocsijával járta az összes környékbeli várost és feltűnt az összes piacon. Volt nála pecorino (ebből is becsúszott a táskánkba egy guriga), bivalymozzarella (állandó vendégünk volt), fior di latte (ebből is jött) és caciocavallo. A caciocavallo sajt jellegzetesen Dél-Olaszországra jellemző (Basilicata, Campania, Calabria, Molise vagy akár Szicília), azonban most már csaknem a csizma egész területén kapható. Többnyire tehéntejből készül, de készülhet juhtejből is. Csepp alakú, párosával felakasztva legalább 15-20 napig szárítják. Ez a spaghetti is az olasz konyha egyszerűségét tükrözi (erről is beszélgettünk többek között Lázárral vasárnap), max. 10 perc alatt elkészül.

cacio_pepe_kollazs_01

Hozzávalók:
3 marék reszelt caciocavallo, durvára őrölt bors, olívaolaj, só, 200 g spaghetti


Elkészítés:
A tésztát fogkeményre főzöm. Tálba szedem, hozzáöntök keveset a főzővízből, rádobom a sajtot és a borsot és alaposan összekeverem az egészet (a forró főzővíztől krémesen ráolvad a tésztára a sajt). Kevés olívaolajjal meglocsolom és már tálalom is.

Spaghetti cacio e pepe


Majd elfelejtettem írni, hogy megvolt a "díjátadás" Kovács Lázár fotópályázatával kapcsolatosan. (bár szerintem arról nem is írtam, hogy én nyertem a "Friss tavaszi saláták" téma fordulóját) Lázár nagyon jófej, Réka szintúgy, örültem, hogy megismerkedhettem velük. Annak ellenére, hogy egy kissé zavarban voltam, azért elég sokat beszélgettünk, jó hangulatú ebédet tudhatunk magunk után. Remélem még találkozunk! :)

Készítsetek sok-sok szép fotót a következő témához, amelynek a témája a Kedvenc grill ételeink, hátha épp TE nyersz! ;)

6 megjegyzés:

Édes és Keserű írta...

Ezt a tésztát én is szeretem, de leginkább a sima olajos fokhagymás.. hm :)
Egyszer dolgoztam (vagyis inkább 3 nyarat) egyemtem alatt egy olasz import cégnél, és imádtam a sajtokat, sonkákat és egyebet amire a raktárba ráakadtam :)))

Reni írta...

Hú, gondolom dőzsöltél (amennyire lehetőséged volt rá) :))
Aglio, olio e peperoncinot én is nagyon szeretem, tulajdonképpen én is jobban szeretem még ennél is :)

Angela írta...

Ebbe a képbe beleszerettem, mondom:)

Reni írta...

Melyikbe? az elsőbe? (mert nekem az a kedvenc :)

Angela írta...

Az elsőőő!:)))

Reni írta...

Sejtettem :]