Scialatielli all'amalfitana



Amalfi


2010_06_03_rani_2003_resize




Az előző bejegyzésemben ígértem, hogy jövök majd olasz, helyi receptekkel. Nekem ez az egyik kedvenc tésztaételem, de gyakorlatilag ugyanezzel a szósszal készül az összes amalfi környéki paradicsomos tészta, csupán az a különbség köztük, hogy rák, kagyló, languszta, vagy tintahal kerül-e bele. Ugyanilyen például a calamarata con totani(ennek a receptje is hamarosan jön), vagy a spaghetti all'astice is. Jelentkezem majd még más tésztaétellel, édességekkel és érdekességekkel. Ezt Atraniban készítettem, seperc alatt befaltuk.

scialatielli_02_resize


Hozzávalók:

250 g scialatielli tészta (mint a fettuccine, csak rövidebb), 150 g koktélparadicsom, 4 gerezd fokhagyma, 1 peperoncino, olívaolaj, 30 dkg tisztított garnélarák, 50 dkg hal (nálam most ördöghal és tintahal), só, bors,


Elkészítés:
Egy serpenyőt felforrósítok, majd kevés olajon megpirítom benne a finomra vágott fokhagymát és peperoncinot. A koktélparadicsomokat félbevágom és ezeket is a serpenyőbe dobom. Lefedem és alacsony lángon 10 percig főzöm. Közben felteszem forrni a tészta vizét. A megpárolt paradicsomhoz hozzádobom a megtisztított rákokat, a kockára vágott ördög, illetve a felkarikázott tintahalat. Ismét lefedem és főzöm 5-7 percig, amíg a rákok és a hal is megpuhul. A tésztát fogkeményre főzöm, majd leszűrve hozzáöntöm a szószhoz. Alaposan átforgatom, hagyom egy-két percig állni, hogy a tészta jól magába szívja a szószt. Apróra vágott friss petrezselyemmel megszórva tálalom, frissen facsart citromos mandarin juice-t ittunk hozzá.


scialatielli_01_resize


A rák, a tintahal és az ördöghal mellett rakhatunk a szószba kagylót (fekete, illetve vénuszkagylót) is. Érdemes nyaraláskor kipróbálni a receptet, amikor könnyen juthatunk tenger gyümölcseihez!


Az ételfotók lehet nem olyan jók, de korlátozottak voltak a lehetőségeim, lakáson belül nem igazán kedveztek a fények, teraszunk pedig nem volt. Ennek ellenére igyekeztem kreatívan fotózni :]

2010_05_29_rani_0544_resize

Megjegyzések

  1. Úgy látom a nászút előtt még azért bejelentkezem hozzád egy fotós tanfolyamra... Eszelősen jók ezek a képek!
    Panka

    VálaszTörlés
  2. :) szépek nagyon a képek! Jaj, de jó lehetett nektek!

    VálaszTörlés
  3. A narancsos képet kitenném a falamra!!! A konyhába! :D
    Húú, Reni, el nem tudod képzelni, mennyire irigy vagyok! :))))

    Már nagyon várom a többi receptet iss!!! :))

    VálaszTörlés
  4. Nekem az óriás citromos kép tetszik nagyon. Jól mutat a feketével.

    VálaszTörlés
  5. Panka, nem hiszem, hogy bármit is tudnék tanítani! :]

    Kriszti, az volt, nektek is az lesz! ;)

    Niki, köszi (amúgy az mandarin ám)
    Jönnek majd a receptek; először azok, amiket ott kinn készítettem, aztán majd a gyűjtött receptek itthoni megvalósítása.

    Vera, a citronyost én is szeretem :) (Szegény Daninak mindig hozzá kell öltöznie a képhez, nem mindegy milyen póló van rajta :D )

    VálaszTörlés
  6. Fogkeményre főzi a tésztát???
    🤣🤣🤣
    Valaki rosszul fordította le Önnek az "al dente" -t, ami annyit jelent, hogy használni kell hozzá a fogait, mert nem főzi szét a tésztát, mint a magyarok, de ha fogkemény lenne, megnézném az arcát...😂

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése