2010. június 25., péntek

Rusztikus, olajbogyós ciabatta

Rustic homemade bread

Már nagyon rég készítettem otthon kenyeret, illetve kenyérféléket, pedig régebben azért legalább kéthetente egyszer rászántam magam. Ez egy dagasztás nélküli ciabatta, sok munka nincs vele, csak keleszteni kell sokáig. Lehetőleg nagyon sokáig. Este lefekvés előtt bekevertem a kovászt/tésztát, majd másnap délután kisütöttem, így legalább 16-17 órát kelt. Nagyon finom, gyorsan elfogy, de ha nem fogyna el, másnapra is megőrzi a jó állagát, csak a héja puhul meg. Eredetileg peperoni paprikás változatot akartam készíteni, de a savanyúságos üveg eltűnt a hűtőből, ergo Dani megette a tartalmát... :) Így találtam ki, hogy akkor darabolok bele ízleses, fekete (vagyis inkább lilásbarna) kalamata olívabogyót. Finom kísérője volt egy jó adag borsófőzeléknek. Ebből a mennyiségből 4-6 ciabatta lesz.

2010_06_20_rani_9999_21_resize

Hozzávalók: (a csésze 2,5 dl)
7 csésze BL-80 liszt, 3 dkg friss élesztő, 3 csésze langyos víz, 3 tk. só, 1 nagy marék olívabogyó kimagozva

Elkészítés:
A lisztet tálba öntöm, belemorzsolom az élesztőt, hozzáadom a sót, felöntöm a langyos vízzel és egy fakanállal alaposan összekeverem az egészet. Letakarom és egy éjszakán át (de legjobb 15-16 órán át) kelesztem. Ezután lisztes, vagy olívaolajos kézzel "átgyúrom" a tésztát (már amennyire az állaga engedni) beledobom az olajbogyót és ezzel is jól összedolgozom. Sütőpapírral bélelt tepsibe téglalap alakú tésztahalmokat helyezek (süthetjük egyéb kenyérsütésre alkalmas előmelegített formában - mert így nem ragad bele abszolút) és 250°-ra előmelegített sütőbe helyezem őket. 30 perc után csökkentem a hőfokot 220°-ra és sütöm még 20-25 percet.


2010_06_20_rani_9999_3_resize

Meg sem vártuk míg kihűl, melegen borsófőzelék mellé, hidegen bresaolával ettük. A tészta felét sütöttem csak bogyósan, a másik felét meghagytam naturnak.


9 megjegyzés:

Thrini írta...

Guszta!!


Nekem is van ilyen mérőedényem, már én is felhasználtam fotóalanyként :).

Bianka írta...

Nagyon szépséges

Á la carte írta...

Nálunk is gyakran készül ez a fajta kenyér. Amióta ráleltem a receptre azóta heti 2x sütök legalább. Kenyérként ugyan.
Oregánóval, aszalt paradicsommal is isteni finom :)
Próbáld még ki kukoricaliszttel keverve vagy sima fehér rétesliszttel vagy búzadarával.

Reni írta...

Thrini, ugye? olyan mintha mini nyeleslábas lenne :))

Bianka, köszönöm :)

Kriszti, köszi a tippeket.. nem hiszed el, de pont szemeztem a szekrényben lévő kukoricaliszttel, hogy mi lenne ha, de aztán maradtam a sima fehérlisztnél. Aszalt paradicsomos tervben van erre a hétvégére :))

kicsi vú írta...

Hú, de szépek lettek! Sajnos én leálltam a kenyérsütéssel, de épp ideje lenne újrakezdeni. Jó, hogy eszembe juttattad!

Csibe írta...

Nagyon guszta!...és milyen régen csináltam már...

Reni írta...

kicsi vú, én most megfogadtam, hogy újra ráállok a sütésre, akarok a napokban majd még bajor rozskenyeret is... aztán lehet, hogy csak tervek maradnak...

Csibe, köszi :)) én is nagyon rég készítettem ezelőtt...

MÁK írta...

már egy ideje fontolgatom a kenyérsütést, de eddig nem jutottam el odáig, hogy meg is tegyem. :)
az olívás ciabatta nagy kedvencem, szóval ezzel a recepttel asszem sikerült rávenned a sütésre! ;)
nem utolsó sorban a képek is gyönyörűek!

Reni írta...

Köszönöm szépen! :)) ezzel a recepttel még túl sok gond sincs :)) nem kell vele sokat dolgozni :)