2010. június 15., kedd

Ribizli parfé

2010_06_14_rani_9999_4_resize

Még sosem csináltam tudatosan parfét, általában a tejszín alapú fagyasztott édességeket is fagyinak szoktam nevezni. Ez most azonban direkt parfénak készült és jajj milyen jól esett. A ribizli még nagyon ritka, de azért már egy-két néninél rá lehet bukkanni a piacon (remélem kapok majd feketeribizlit is), ha figyelmesek vagyunk. Ez nagyon egyszerű desszert, fagyigép nem kell hozzá (persze az felgyorsítja a fagyási folyamatot, tehát a használata nem tilos), bárki elkészítheti, gyakorlatilag bármilyen gyümölccsel, akár joghurttal, túróval, csokoládéval, különleges fűszerekkel.


2010_06_13_rani_9999_71 copy



Hozzávalók:
20 dkg ribizli, 2 dl tejszín, kevés méz vagy cukor

ribizli_parfe_01

Elkészítés:
A ribizlit felteszem főni kevés mézzel vagy cukorral. Amikor a gyümölcs leve szirupos állagúra főtt, akkor elzárom alatta a gázt, majd teljesen lehűtöm. Ezután leturmixolom és átpasszírozom. A tejszínt kemény habbá verem, majd óvatosan (nem kell alaposan) beleforgatom a ribizlipürét. Formákba töltöm, majd egy éjszakára a fagyasztóba teszem. Fogyasztás előtt fél órával kiveszem a hűtőből, kicsúsztatom a formából és ribizlivel, mentalevéllel (esetleg gyümölcspürével) díszítve kínálom.

ribizli_parfe_02

13 megjegyzés:

Bianka írta...

Imádom a ribizlit, biztos isteni lehet a fagyi

mandy tarragon írta...

A ribizlit nem szeretem, viszont az a fém kanál az a bögreszerű fém valami nagyon nagyon tetszik :)

Raindrop írta...

Imádom a ribizlis fotókat, ritka fotogén gyümölcs! :) Grat Reni!

Reni írta...

Bianka, nem csak finom, egyszerű is! :))

Mandy, gyerekkoromban nekem is fenntartásaim voltak a ribizlivel szemben (pedig a mamáéknál volt), de most már imádom! Ezüst kanál és ezüst pohár. Egy szettbe tartoznak, örököltem egy késsel, villával és evőkanállal együtt :)

Erika, köszönöm :))

mandy tarragon írta...

Ráadásul ezüst :)

Adri írta...

Hát Reni, a képeid már régóta elvarázsolnak, de ezek egyszerűen mesések!
A parfé is biztosan csodás! :)
Gratulálok!!!

Reni írta...

Adri, örülök, hogy tetszenek!! Parfé még biztos lesz néhány fajta a nyáron :)

Csibe írta...

Nagyon jól hangzik!...és milyen jól jön ebben a melegben :)
Amúgy is, de ezek a képek kimondottan tetszenek!

Reni írta...

Köszönöm neked is, Orsi! Kicsit más a hangulatuk, mint a többi fotónak, nem? Lehet azért, mert a padlón fotóztam :D

Csibe írta...

Lehet, hogy amiatt, és igen, kicsit más a hangulatuk ...nagyon jók lettek!!!

Reni írta...

Tényleg köszönöm!

katicamanó írta...

Nagyon jól néz ki. Most kaptam kb. 20 dkg ribizlit, szóval vittem a receptet, köszi. =)

Reni írta...

Vidd csak :)