2010. június 29., kedd

Málnalekvár egy kicsit megbolondítva

Raspberry & passion fruit jam


Ildi kolléganőm egyik nap meglepett egy kiló málnával. Gondolkoztam azon, hogy mi legyen belőle... fagyi, süti, vagy lekvár... mivel az epres-rebarbarás lekváram elfogyott, így úgy döntöttem, hogy legyen ebből a gyümölcsből lekvár. Volt itthon néhány szem maracujám is és az elején elég merész gondolatnak tűnt a málnát párosítani vele, mégsem lett olyan agyamentség belőle. Sőt, egy egyben enyhén savanykás és édeskés, klasszikus és egzotikus ízvilág főtt ki belőle. Ebből az adagból 3 kis üvegnyi lekvár lett, ami ideális a számomra, hiszen ezeket még kényelmesen el tudom pakolgatni a hűtőben, mivel spájzom/kamrám nincsen. Tervezek még az idei évre egy cseresznyés-csokis, meg még valami őrült szedres párosítást :)


Raspberry & passion fruit jam - Collage


Hozzávalók:
80 dkg málna, 6 szem maracuja, 25 dkg cukor, szalicil

Elkészítés:
A málnát megmosom, majd egy lábasba teszem, ráöntöm a cukrot, belekaparom a maracujahúst és kb. 2 órán keresztül kis lángon főzöm. Eddigre szépen besűrűsödik. Kiforralt üvegekbe merem a tetejükre egy-egy késhegynyi szalicilt teszek, majd dunsztban hagyom őket kihűlni.


Raspberry & passion fruit jam


Kalácsra, kenyérre, süteménybe isteni!


Raspberry & passion fruit jam

5 megjegyzés:

Livi írta...

Nagggyon szuper ötlet :)
Epres-rebarbarás lekvárod megfőztem! Isteni :)

Pocak Panna írta...

Gyönyörű fotók és nagyon jó ötlet! Nekünk is ilyen tálcánk van. :-)))

Reni írta...

Livi, örülök, hogy tetszik és annak is, hogy a másik lekvár is ízlett :)

Panna, köszönöm, a tálca.. hát igen, interspáár :D

Pocak Panna írta...

Tálca: de isteni, amikor ágyba kell vinni a reggelit! :-)

Felhőlány írta...

Őrült jó párosítás! :)
Az eper-rebarbara nálam is jól működött, nagyon finom (nálam is csak múltidőben...), kedvelem az ilyen ízkombinációkat.
Keresnem kell maracuját... :))