La torta amalfitana alla ricotta e pera - azaz az Amalfi-parti körtés ricottatorta

Torta di ricotta e pera


Isteni! Tényleg! Régebben készítettem már ricottás körtetortát, akkor ígértem, hogy jön majd az igazi recept is. Ezzel kicsit megcsúsztam, de most végre itt van! Végre megvan a tökéletes recept. A többszöri kóstolgatás után próbáltam összerakni az ízeket magamban, ami nagyjából sikerült is, de azért utánanéztem az interneten is, és így forrta ki magát ez a változat a saját magunk által tapasztalt ízekből és ebből a receptből. (Ricottának nevezett, zacskós, szarvasi féle túrókészítményt ne vásároljunk, ha tényleg ricottát szeretnénk, mert az nem ricotta. Nem baj, saját kárán tanul leginkább az ember!)





Igaz a körtének még nincs szezonja, de jól jön majd abban az időkben, amikor csak úgy hullik a fáról a körte.

Hozzávalók a tésztához:
6 ek. durvára őrölt, pirított törökmogyoró, 6 ek. muscovado cukor, 2 ek. liszt, 4 tojásfehérje, 100 g puha vaj

Hozzávalók a töltelékhez:
500 g ricotta, 500 g (min. 30%-os) tejszín, 220 g cukor, 2 citrom leve, 5 császárkörte (vilmos, vagy egyéb ízes körte is jó), 1 rúd vanília, frissen őrölt szerecsendió, 1-2 szem csillagánizs (mehet bele egy kis darab fahéj is, én ezt kihagytam, mert Dani nem rajong a fahéjért), 3 lap zselatin





Elkészítés:
A töltelék hozzávalóiból két körtét vágjunk negyedekbe/nyolcadokba (a körte méretétől függően), a maradék hármat kockára. Egy lábasba annyi vizet töltök, ami épphogy ellepi a körtét, beleszórok 10 dkg cukrot, ráfacsarom az egyik citrom levét és hozzáadom a fűszereket (vaníliarudat felhasítva, őrölt szerecsendiót, csillagánizst), majd lassú tűzön megfőzöm a körtét (amíg a körte kissé "üveges" lesz és a körülötte lévő folyadék szirupos állagúvá válik). Zsírpapírra szedem és kihűtöm. A kockára vágott körtedarabok a torta töltelékét a szeletek a torta díszítését képezik majd.





A tésztához habosra keverem a vajat a cukorral. Ezután szépen hozzáadagolom a lisztet és a pirított mogyorót. Miután alaposan összekevertem az egészet, egyesével hozzáadom a tojásfehérjéket és habverővel verem legalább 5 percig. Két részre osztom, majd 15-20 perc alatt mindegyiket kisütöm 180°-on (vékony tészták lesznek!). Kihűtöm a lapokat.





A töltelékhez a tejszínt keményre verem 120 g cukorral, majd hozzáadom a ricottát, a másik citrom levét és az egészet összekeverem. A lapzselatint vízbe áztatom, majd tapadásmentes serpenyőben épphogy csak felmelegítem (lényeg, hogy cseppfolyós legyen) és alaposane elkeverem a ricottakrémmel.





A torta összeállítása:
Veszek egy tortalapot, amin eloszlatom a körtekockákat, erre ráhalmozom a ricottakrémet, majd ráhelyezem a másik tortalapot. A torta tetejét alaposan megszórom porcukorral és elhelyezem rajta a posírozott körteszeleteket.
Egy éjszakára a hűtőbe teszem, másnap szeletelem.


Körtés torta még: Tarte Bourdaloue




Megjegyzések

  1. Le tue foto diventano piu belle al secondo.

    VálaszTörlés
  2. Húú, nagyon tuti kis torta ez! :)
    És a képek is nagyon gusztusosak! :)

    VálaszTörlés
  3. milyen márkájú ricotta a jó?
    köszi,
    réka

    VálaszTörlés
  4. Niki, köszi :))

    Réka, óvári ricottát szoktam itthon venni, az nagyjából bevált, és szinte mindig kapható.

    VálaszTörlés
  5. Húha, ez nagyon finom lehet! És ismét gyönyörűek a fotók, természetesen. :)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon finom tényleg! A fotók színvilága nekem is bejön most :]

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése