2010. június 23., szerda

Fűszeres rebarbarakompót

Ismét egy egyszerű, de nagyszerű recept. Nem kell hozzá más, mint néhány szál rebarbara, némi cukor, víz és fűszer (ennél a pontnál nyugodtan hagyhatjuk szárnyalni a fantáziánkat). Én három fűszerrel bolondítottam meg a kompótomat: szerecsendióval, ánizzsal és vaníliával. Mehetett volna bele akár fahéj, szegfűszeg, szegfűbors, rózsabors, csillagánizs stb. A kész kompótot felhasználhatjuk sütemények, fagylaltok alapjaként, de önmagában is nagyon finom, így is jól csúszik. Biggyeszthetünk a tetejére vaníliafagyit, tejszínhabot esetleg mascarponet. Mindegyik változat nagyon jó lesz!
Hozzávalók:
kb. 1 kg rebarbara, 1 csésze cukor (2,5 dl), 1 rúd vanília felhasítva, 1,5 dl víz, 1/2 kk. ánizsmag, reszelt szerecsendió, 1 lime lereszelt héja

Elkészítés:A rebarbarát vékonyan megpucoljuk, majd 1,5 cm-es darabokra vágjuk. Egy lábasba beleöntjük a vizet, a cukrot, a fűszereket és a lime héját. Lassú tűzön felforraljuk, majd amikor kezd szirupos állaga lenni, beledobom a rebarbarát és takarék lángon kb. 5 percig főzöm (figyeljünk rá, hogy ne főjjön szét!), míg a rebarbara megpuhul. Üvegekbe töltöm és hidegen kínálom.

2 megjegyzés:

Niki írta...

Nagyon szépek a fotók!
Ezt a kompótot már én is néztem, biztos finom. :)
Guszta nagyon, mint mindig! :))

Reni írta...

Köszönöm! tegnap este jéghidegen kanalazgattam, jajj de jól esett!