VKF! XXXIV. - Vaníliás tejberizs eperszósszal

Rice pudding with vanilla and strawberry jam


Igen, még mindig eper, remélem nem unalmas. Duende fantasztikus témával rukkolt elő nekünk a 34. Vigyázz, kész, főzz! alkalmából és ebből a körből már nagyon nem akartam kimaradni. Terveim szerint még lesz néhány (de minimum egy) pályaművem, de ezek majd holnap következnek.

A vanília állítólag tele van potencianövelő és izgató hatású illóolajakkal, így a természetes afrodiziákumok közé sorolják még sok-sok más fűszernövény mellett. (holnap jövök egy gyömbérfagyival, aminek az alapja már hűl a holnapi elkészítéshez) Az eper is vágykeltő hatású, de afrodiziákumnak hivatalosan nem mondható.



Hozzávalók:
15 dkg rizs (arboriot használtam, hogy még krémesebb állagot érjek el), 5 dl tej, 1 rúd vanília, 50 dkg eper, 3 ek. méz, csipet só, 1 ek. vaj

Elkészítés:
Az epreket lecsumázom, majd egy evőkanál méz kíséretében egy lábasba öntöm és kb. 30 percen át főzöm, míg egy sűrű szósz - tulajdonképpen lekvár - nem lesz belőle. A rizst felöntöm annyi tejjel, hogy éppen ellepje, hozzáadom a csipet sót és elfőzöm alacsony lángon a folyadékot a rizs alól. Ezután hozzáadoma maradék tejet, a vajat, a vanília kikapart magjait és a rudat, valamint a 2 evőkanál mézet. A rizst fogkeményre főzöm (kb. 10 perc), majd lefedve állni hagyom, hogy beszívja szépen az összes tejet. (Eddigre teljesen megpuhul) A rizst tálakba szedem, ráhalmozok az eperlekvárból és már kanalazhatjuk is!


Megjegyzések

  1. Hmm, imádom a vaníliás epres tejberizst! :)
    A legalsó kép a legjobb, imádom! :)

    VálaszTörlés
  2. Volt egy kis gyomorrontásom pénteken és valami igazán könnyű, lágy ételt kívántam. Ez lett :) Klasszikus gyerekkori édesség :]

    VálaszTörlés
  3. : ) nagyon szép! Nekem is tejberizses recept lesz a VKF-re : )

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szép és isteni lehet

    VálaszTörlés
  5. Ebből a hozzávaló mennyiségből kb. hány főre készül tejberizs adag?

    VálaszTörlés
  6. Hát ez a mennyiség olyan 2-3 főre számolt adag.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése