2010. május 16., vasárnap

VKF! XXXIV. - Gyömbérfagylalt

ginger ice cream


Eszméletlen! Csupán ez jut eszembe. Észbontóan finom. Azon gondolkoztam, hogyha fahéjas fagyi létezik, akkor miért ne próbálhatnám meg mondjuk a gyömbéres fagyit. Egy kis kandírozott gyömbérrel... Hát nem bántam meg a döntésemet. Különleges, de nagyon egyszerű. És nem utolsó sorban tökéletesen passzol a VKF! témájához, ugyanis a gyömbér erős afrodiziákumként van számontartva, izgató, vágyfokozó hatású fűszer.
Egy szimpla főzött fagyialapból indultam ki, ezt spékeltem meg a friss gyömbérrel.


candied ginger and ginger ice cream

Hozzávalók a fagyihoz: (2,5 dl-es csészével mértem)
1 jó nagy darab (kb. 10 cm-es) gyömbér, 2-3 db szerecsendió virág, 8 tojássárgája, 1 csésze tej, 2 csésze tejszín, 0,5 csésze cukor

Hozzávalók a kandírozott gyömbérhez:
1 db (kb. 10 cm-es) gyömbér, 10 dkg cukor, 1 dl víz


Ginger ice cream

Elkészítés:
A fagylalthoz szánt gyömbért megtisztítom, majd csíkokra vágom. A tejet és a tejszínt egy forralóedénybe öntöm, majd beledobom a gyömbért, a szerecsendióvirágot és felmelegítem. (nem kell, hogy forrjon) A tojások sárgáját habosra keverem a 0,5 csésze cukorral. Ezután hozzáöntöm a gyömbéres tejes keveréket, alaposan összekeverem és visszaöntöm az egészet a forralóedénybe és sűrű krémmé főzöm. Az egészet átszűröm, majd lehűtöm, ha lehűlt mehet a fagylaltgépbe.


ginger ice cream

A kandírozott gyömbérhez a gyömbért megpucolom majd gyufaszál vékony darabokra vágom. Egy lábasba teszem, ráöntöm a cukrot és a vizet és szirupos állagúra főzöm alacsony lángon az egészet. Ha kihűlt, a sziruppal együtt üvegbe teszem . (Naagggyon finom!!!)

A fagyit tölcsérekbe, tálakba gombócozom, kandírozott gyömbért biggyesztek a tetejére.


15 megjegyzés:

Ottis írta...

Gyönyörűek a képek!

Thrini írta...

De ügyes vagy!!
Most kicsit hideg van fagyizni, de azért egy gombócot megennék. Csak az íze kedvéért. :)

Thrini írta...

Mekkora a csésze?

Ildinyó írta...

Imádom a gyömbért! Ez nagyon jól hangzik! Nagyon szépek!!! :)))

Reni írta...

Köszönöm! :)) Próbáljátok ki, nagyon finom!
Thrini, elfelejtettem beírni, de mindjárt pótlom is, 2,5 dl-es csészével mértem :)

Felhőlány írta...

Fantasztikus!:) Újabban rajongok a gyömbér ízéért. Én nem voltam annyira bátor mint Te, mangóval párosítottam a fagyimhoz, de tényleg kihagyhatatlan ízélmény... :)

Á la carte írta...

Nyammm.... :)

Édes és Keserű írta...

Nagyon szeretem a gyömbért, fagyiban még nem ettem, szuper ötlet!

Reni írta...

Mi is nagyon jó barátok vagyunk a gyömbérrel, sokszor használom :))

Csibe írta...

Itt is tetszik ;)

Reni írta...

Hát örülök :))

Zsuzsanna írta...

Nagyon szép!!! A tölcséreket is te csináltad?

Reni írta...

Köszönöm! Nem, a tölcséreket cukrászdában vettük :]

Turák Kinga írta...

imádom a gyömbért! Már csak a tyúkoknak kellene tojni! :)

Reni írta...

:) ez a fagyi nagyon-nagyon finom! Ha lesz tojás, próbáld ki tényleg!