Rebarbara-eper dzsem

Rhubarb-strawberry jam with vanilla


Itt az eper és a rebarbara szezon, így érdemes kihasználni azt, hogy ez a két finomság mennyire jól kiegészíti egymást. Az eper és a rebarbara klasszikus párosítás, nagyon finoman harmonizálnak az ízek ezek kombinációjában.
A rebarbarának leginkább a szárát/levélnyelét használjuk fel, de hasznosíthatjuk a leveleit is, amelyből salátákat készíthetünk, illetve levesek ízesítéséhez is használhatjuk. Gabi nagymamája azt mondta, hogy a leveleket megtölthetjük úgy is, akár a káposztát.
Én a szárát szoktam felhasználni. Tegnap a piacon vettem 4 csokor rebarbarát, de kevésnek bizonyult, már nem sok van belőle. Nem kesergek, mert a nagy része ebbe a lekvárba ment, ami zseniálisan finom lett. Nincs rá más szó! :) Kellemesen savanykás és a vaníliától finoman pikáns.



Hozzávalók:
50 dkg rebarbaraszár, 50 dkg eper, 40 dkg cukor, 2 vaníliarúd, 1 ek. dzsemfix (ha valaki nem szereti, akkor elhagyhatja), 1 citrom leve

Elkészítés:
A rebarbarát 2 cm-es darabokra vágom, az epret lecsumázom. Az egészet egy lábosba öntöm, majd hozzáadom a cukrot, dzsemfixet és citromlevet. A vaníliarudat kettéhasítom, kikaparom a magjait és a magokat a rudakkal együtt a gyümölcsökhöz dobom. Lassú tűzön kb. 2 órát főzöm a gyümölcsöt. Ezután kifőzött üvegekbe töltöm őket, és dunsztban hagyom kihűlni.



Ma reggelire boltban vásárolt levelestésztából croissant-t készítettem hozzá, nagyon finom volt. Ha valakinek van éppen rá ideje, akkor készítse el otthon a levelestésztát. Nekem ez a bevált receptem hozzá.

Megjegyzések

  1. Huh na ez a kombináció még nem jutott eszembe! Muszáj lesz megcsinálnom! Gyűlnek az eper lekvár receptjeim :D Epres-vaníliás és epres-rebarbarás már tuti készül!

    VálaszTörlés
  2. Nekem is van itthon ilyen lekvárom, de nincs benne vanília :)
    Imádom.

    VálaszTörlés
  3. Én a jövő hétvégén tervezek eperlekvárt csinálni, de lehet, hogy rebarbara is kerül bele :) Nagyon szépek a képek is! Zsuzsi

    VálaszTörlés
  4. Livi, nagyon-nagyon finom. Én a leírt adagnak a felét készítettem, így két ilyen pici üveggel lett (ami a képen látható). Ezért kapásból dupla adagot írtam itt le hozzávalónak :] Mamám csak ámul rajtam, hogy milyen lekvárt főztem :) Az eper-rebarbara adta magát.

    Vera, sokat gondolkoztam rajta, hogy milyen fűszerrel bolondítsam meg... a fahéjat kizártam, mert Dani nem nagyon szereti, a szegfűszeg/szegfűbors/gyömbér stb. most nem játszott. A vanília tökéletes választás!!! Nagyon finom!

    Zsuzsi, én csak ajánlani tudom, az egyik kis üveg már el is fogyott :)
    Ha olcsóbb lesz az eper, biztos, ohgy főzök még be egy nagyobb adagot.

    VálaszTörlés
  5. Ezt én is kipróbálom majd eperszezonban. Hugomék kertjében bazi nagy rebarbaratövek vannak. Abszolút el tudom képzelni az ízt - a rebarbara finoman pikánsan savanykás, az eper édes - tényleg nagyon finom lehet együtt!

    VálaszTörlés
  6. Valld be, olvasol a gondolataimban... :)
    Ez a lekvár szerepel a rebarbarás listám elején. Na nem PONT ez, de eper-rebarbara párost ki szeretném próbálni. Még mindig nem kaptam rebarbarát, a tövek megjöttek, el lettek ültetve, de azok idén még nem árasztanak el több kilóval. :P
    Szépek a képek, és guszta nagyon. :)

    VálaszTörlés
  7. Duende, megéri kipróbálni! Azon gondolkoztam, hogy kinek a kertjébe pofátlankodhatnék oda egy pár négyzetméteres területre, hogy ültessek néhány nekem való finomságot. Sajnos nem sok lehetőség jött szóba :/
    Rebarbara tuti lenne köztük! Mázlista a hugod :)

    Niki, én már csak vihogok ezeken :D
    Nálunk is jó alaposan körbe kell nézni a piacon, hogy ráleljek néhány adagra. Szerintem el is hoztam tegnap az egész piacon található rebarbara mennyiség felét :D

    VálaszTörlés
  8. Gyönyörű fotóid vannak! Ahogy nézegetem őket rájövök, hogy rengeteg ugyanolyan edényünk / poharunk van! :-))))

    VálaszTörlés
  9. Köszönöm :))

    Hát igen, az én beszerzési helyeim is a következők: IKEA egyéb helyi konyhafelszerelés bolt (szerintem Mo-n nagyban egyezik a kínálat minden városban, kivéve Bp-t, mert ott azért kicsit szélesebb a skála), vásárok (ahol szintén egyezik a kínálat az egész országban) :))
    Ami esetleg kicsit "különlegesebb" az valószínűleg családi ereklye, vagy örökség :)

    VálaszTörlés
  10. Nagyon szép kép lett.Gratulálok.
    Milyen géped van? Nikon, Canon?
    www.mega-zooom.blogspot.com

    VálaszTörlés
  11. Köszönöm! :) Canon gépem van :)
    Ha lesz egy kis időm, alaposan megnézem az oldalad :))

    VálaszTörlés
  12. Reni! Elkészítettem, csak lime-ot tettem bele, és annak héját :) Még a dunsztban van, de sztm igen finom lesz :)

    VálaszTörlés
  13. Remélem ízleni fog! Ez az egyetlen lekvár, ami minden évben készül, mert nagyon gyorsan elfogy :)

    VálaszTörlés
  14. Biztos fog, mert a lábast kinyaltuk. 4 kis üveg lett. NEkem kell bonbonhoz a többi meg tesóméknak, anyukáméknak megy :) (de lehet fogok még egy adagot készíteni ;)) köszi!! :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése