Eper kakukkfüves balzsamkrémmel

2010_05_03_rani_9999_71_resize


A balzsamecetet nagyon szeretem, bár ritkán használom. Valamikor, valami andalúz műsorban láttam, hogy Jerez-i ecettel készítettek egy ilyen epres desszertet/gyümölcssalátát és akkor megfogadtam, hogy ezt én is ki fogom próbálni. Aztán elfelejtettem... igaz, Jerez-i ecetem nincs, viszont van nagyon finom Modena-i balzsamecetem, így ezzel helyettesítettem. Eszméletlen finom, intenzív aromájú krémet kapunk a balzsamecet beforralásával, érdemes kipróbálni.

Strawberry


Hozzávalók:
300 g eper, 1,5 dl balzsamecet, 1 dl tejszín, 2 ág friss kakukkfű, 2 ág friss citromfű, 2 ek. nádcukor, 0,5 dl víz

Elkészítés:
Az epreket lecsumázom, majd négybe vágom. A tejszínt lágy habbá verem. A cukrot karamellizálom egy tapadásmentes serpenyőben, majd hozzáöntöm a balzsamecetet, a vizet, beledobom a kakukkfűágakat és sűrűre, krémessé forralom (kb. 10-15 perc alacsony lángon) az egészet. A kakukkfűágakat kiveszem belőle és lehűtöm a krémet. A citromfű leveleket julienne-re vágom, összekeverem a negyedekbe vágott eprekkel, majd ráöntöm balzsamkrémet az egészre és ezzel is összekeverem. Tálakba/poharakba szedem egy-egy kanál lágyan felvert tejszínt rakok rá, majd citromfűvel díszítem.

Spring bouquet

Néhány a csodasárga boglárkáimból :)

Megjegyzések

  1. Amit én néztem az bazsalikommal volt, de a lényeg ugyanaz :)

    VálaszTörlés
  2. ez nem ér! már napok/hetek óta lapul egy epres kakukkfüves receptem, csak semmi időm megírni.

    VálaszTörlés
  3. Sokat gondolkoztam a bazsalikomon, de végül citromfüvet tettem az eper mellé :) A kakukkfű-balzsamecet párosítás meg klasszikus :)

    VálaszTörlés
  4. hornmici :)) én tegnap villámgyorsan megírtam, hogy ne tolódjon :] bár még van nálam is néhány bejegyzés, ami nem íródott meg... majd csak ;)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése