2010. április 26., hétfő

Thai sárga curry rákkal


Mostanában sokat kísérletezgetek a keleti konyha világával és kezdünk nagyon jó barátságot kötni. Hétvégén Pesten jártunk és ha Pest, akkor Culinaris is egy belvárosi sétával összekötve. Kimondottan thai, keleti friss fűszereket szerettem volna vásárolni és sikerrel is jártam, ugyanis kaptam kaffir lime levelet és thai citromfüvet is. Persze ezek mellett még becsúszott néhány dolog a kosárba, de nagyon ügyesen megálljt parancsoltam magamnak és így nem estem túlzásokba. Először zöld curryt akartam készíteni csirkehússal (majd legközelebb), csak éppen csirkehús nem volt otthon... Így elindultam kicsit más irányba és ez lett belőle.


Hozzávalók a sárga curry pasztához:
1 szár thai citromfű, 2 szem mogyoróhagyma finomra vágva(vagy 1 db lilahagyma), 1 db zöld/sárga chili, 5 cm-es gyömbérgyökér lereszelve, 2 gerezd fokhagyma összetörve, 1 tk. koriandermag, 1/4 tk. frissen reszelt szerecsendió, 3 ek halszósz (na ilyenem most nincs, így szójaszószt használtam, de ha lenne, akkor ezt adtam volna hozzá) 1 tk. kurkuma, 1 ek. barnacukor, 2 kaffir lime levél, 1/2 lime leve

Elkészítés:
A hozzávalókat egy mozsárba teszem és jó alaposan összezúzom az egészet (eszméletlen illatok szabadulnak fel!)


Hozzávalók a rákos curryhoz:
12 db nagyobb garnélarák/tigrisrák, a fent leírt currypaszta, 2 dl kókusztej, szójaszósz ízlés szerint (2-3 ek.), 2-3 kaffir lime levél, barnacukor

Elkészítés:
A rákokat megtisztítom. Egy wokot felforrósítok, majd belekanalazom a currypasztát. Addig kevergetem, míg az intenzív illatok teljesen fel nem szabadulnak. Ekkor felöntöm a kókusztejjel, lefedem a wokot és az egészet felforralom. Ezután hozzáadom a szójaszószt, cukrot (ízlés szerint) és a rákokat. Addig főzöm, míg a rákok megfőnek (néhány perc), majd ollóval belevagdosom a kaffir lime levelet. Basmati rizzsel tálalom.



Az ihletadó oldal ismét a rasamalaysia.com volt. Ez a recept konkrétan nem szerepel az oldalon, csak inspirációt gyűjtöttem és böngésztem. Igazából azt nézegettem, hogy milyen fűszerek fordulnak elő legtöbbször a thai kajákban, ezért vettem a Culinarisban már céltudatosan a fent említett fűszereket.

7 megjegyzés:

Á la carte írta...

Ismét szépek a képek : ))
Nekem is van itthon lime levél a fagyóban. A citromfű zseniálisan finom : ) Imádom az illatát!
Isteni lehet ez a kaja...

Reni írta...

Na ez megint pont olyan fotósorozat, amiből alig tudtam kiszedni párat, mert tulajdonképpen egyik sem vált a kedvencemmé.... :/
Az illatok viszont tényleg frenetikusak! Na meg a kaja is :)

Névtelen írta...

Azt meg lehet tudni, honnan van a recept?

Ani

Reni írta...

Az ihlet ezen az oldalon ragadott el:
http://rasamalaysia.com (a múltkor ajánlottam is az oldalt a csirke tikkánál)
A currypaszta összetevőit azt az otthon lévő hozzávalókból hoztam össze (tehát nem is biztos, hogy ez így autentikus thai), tulajdonképpen forrást nem használtam, de beteszem a linket a bejegyzéshez is, mert azért a hozzászólásokat nem mindenki olvassa :)

Niki írta...

Elég jól hangzik, meg néz ki! :)
Szeretem a thai kaját. :)

Angela írta...

Nagyon csinos:)
Lassan ott tartok, hogy a teába is caffirlime-ot teszek:) Függőség...

Reni írta...

Niki olyan, de olyan isteni illatok terjengtek az egész lakásában.... én is szeretem a keleti konyhát :) A közel- és távol-keletit egyaránt :] Igaziból mindent szeretek. Persze a fav továbbra is az olasz :}

Angéla, én leginkább annak örülök, hogy nincs a közvetlen szomszédságomban egy Culinaris, mert az teljes anyagi csődöt jelentene... :D Én most használtam először, de nagyon durva! Imádnivaló a falevél textúrája és az illata/íze... hmm :) valami nagyon szépet kellene készítenem a maradékból :)