Spárgakrémes spaghetti


Már nagyon vártam a spárgaszezont. Tavaly kóstoltam először ezt a zöldséget, akkor leves és rizottó lett belőle. Most a "csokor" egyik fele ebben a tésztaételben végezte. A spárgának erős vízhajtó hatása van, nagyon jó méregtelenítő, jótékony hatással van a keringési rendszerre. Nagyon elegáns növény, a királyok zöldségének, zöldségek királyának is nevezik. Egyszer láttam a tévében egy spárgatermesztéssel kapcsolatos műsort, nagyon érdekes volt: a spárga termesztése időigényes, első, igazán termésnek nevezhető terméseit 4 év után hozza. Rövid ideig szüretelhető, kézzel. A zöld spárgát nem kell meghámozni, főzési ideje 5-6 perc. A fehéret hámozzuk meg és kb. dupla annyi ideig főzzük, mint a zöldet.

Hozzávalók:
200 g spaghetti, 1 dl tejszín, 12 szál zöld spárga, 1 gerezd fokhagyma, pecorino forgácsok, 1 ek. fenyőmag, olívaolaj, só, bors, kevés cukor


Elkészítés:
Felteszem a tésztavizet forrni. A spárgák töveit letöröm (semmiképp nem vágom!) majd lehúzkodom róla a lila "pikkelyeit". Vizet forralok, kevés sót és cukrot adok hozzá, majd ha lobog, beledobom a spárgasípokat és mérsékelem a lángot. 5 perc alatt megfőzöm. Kiszedegetem őket a főzővízből, a fejeket levágom, félreteszem. A tejszínt összeforralom a felaprított fokhagymával, sóval és frissen őrölt borssal, majd hozzáadom a spárgaszárakat és összeturmixolom az egészet. Ezután még forralok rajta egyet. A tésztát leszűröm és egyből a mártáshoz adom, összeforgatom vele. Tányérokra szedem, rádobálom a spárgafejeket, megszórom pirított fenyőmaggal és pecorino forgácsokkal.

Megjegyzések

  1. Szia Reni!

    Két kérdés: 1. miért nem szabad levágni a végét?
    2. Én eddig csak levest készítettem belőle, de a turmixnak ellenálló spárga-szálacskák miatt élvezhetetlen volt. Gondoltam az átpasszírozásra, de már elegem volt belőle addigra :-(. Ez a spárga kora miatt lehetett? Vagy más a fehér és a zöld? MIlyet vegyek, hogy ne legyen ilyen :-(?
    Klaszz ez a recept, köszi!
    Zsófi

    VálaszTörlés
  2. Ha törjük, pont ott fog eltörni, ahol a fás rész véget ér :)

    Akkor sajnos nagyon öreg spárgához juthattál, ha ilyen kemény volt. Én szeretem a fehéret és a zöldet is, a zöldnek talán üdébb, frissebb íz íze! Nyomkodd meg a spárgák szárát, amikor veszed, ha feszes, akkor biztosan jó, ha ráncos, puhább, esetleg sárgás levet ereszt, akkor semmiképp nem szabad megvenni!

    VálaszTörlés
  3. Imádom, jó kaja
    Én a zöldet veszem, és én is le szoktam vágni a vastagabb végét, addig ahol mint a vaj bele nem vág a kés

    VálaszTörlés
  4. De jó :) Én is törni szoktam, úgy soha nem marad rajta fás rész. Hm, megyek is a piacra venni egy adagot :)

    VálaszTörlés
  5. Ez nagyon tetszik! :) Szerintem pár nap múlva nálunk is ez lesz.

    VálaszTörlés
  6. Szia! Véletlen akadtam a receptre,de a csokor spárgám mintha erre várt volna! Szuper volt,már meg is főztem.Köszönöm! Andi

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése