Kirándulás és medvehagyma gyűjtés a Bakonyban


Még csak ébredezik az erdő. Bár a talajt már virágok borítják és érezni a odvas keltike mézédes illatát, a fák még épp csak most kezdik rügyeiket, fiatal hajtásaikat hozni. Szép kirándulás volt, jó volt sok-sok órát a friss levegőn, a természetben tölteni. Bakonynánát tavaly is csodálatosnak találtam, idén is ugyanígy gondolom. Kellemes a túraútvonal, járhatók az ösvények, ajánlom mindenkinek. Sebes pisztrángot sajnos nem láttunk - március 23-án 500-600 sebes pisztráng került a Gajába-, valószínű, hogy a Gaja patak ezen szakaszára nem úsztak el (sok a vízesés). Várpalota után (Fehérvárról indulva) gyönyörű táj fogad minket, Tés környékén érdemes figyelni az erdők, fák töveit, óriási medvehagyma-mezők várnak itt ránk. A szélmalmokat sem hagytuk ki. Az időjárás délutánra sajnos már eléggé kellemetlenre fordult, a malmoknál iszonyatos nagy szél fújt (érthető, hogy miért is telepítettek a Tési-fennsíkra anno szélmalmokat), de azért megérte megnézni.


Szép időben újra beiktatnám, hogy olyan fotókat is tudjak készíteni, ahol nem fehér, borult ég van, hanem szikrázóan kék, bárányfelhős égbolt. A tulajdonos bácsi nagyon kedves, érdemes néhány mondatot beszélgetni vele. Irány a Bakony!

Mivel rengeteg medvehagymát szedtünk, készítettem is ma belőle egy adag levest. Finom lett, amolyan hagymaleves. A recept ugyanaz, mint itt, annyi különbséggel, hogy nem póréhagymát, hanem medvehagymát használtam hozzá.


Egyre jobban ébredezik az erkélyen is a fűszerkertem, sok minden kihajtott, hozzák a zsenge leveleket. A kedvencem ez a citromfű. Annyira intenzív illatú, gyönyörű zöld és sűrű, tömött bokor.

Megjegyzések

  1. Kellemes napotok lehetett, az biztos. :)
    A citromfű nálam is életre kelt, már használtam belőle néhány levelet.

    VálaszTörlés
  2. klasszak a fotók! a szellőrózsa nagyon jól mutat:)

    én tegnap készítettem citromfűből teát, nagyon szeretjük mindannyian. pár ágacskát (most még csak hajtásokat) kell leforrázni, aztán méz (vagy cukor) és kevés citromlé, remek üdítőital. öcsivel egyik kedvencünk:)

    VálaszTörlés
  3. gyönyörű ez a hely! :O mi is imádunk kirándulni, de ilyen szép helyen Magyarországon még nem voltam. egyszer ráveszem a Dávidot hogy menjünk el. :)
    szépek lettek a fotók!

    VálaszTörlés
  4. Thrini, az volt :]

    Starfokker köszi. Asszem majd csinálok belőle fagyit valamikor... citromfű fagyi... csak kéne helyet szorítanom a fagyasztóban a fagyigép tartályának... :{ a tea is jó tipp

    Niki, szép időben még csodásabb a körynék. Most elég genya időjárás volt :(

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szép képeket csináltál! Olyan jó tavaszi hangulata van az egésznek, hogy meghoztad a kedvem a kiránduláshoz...:)

    VálaszTörlés
  6. Remélem most már totális szép idő lesz hétvégén :]

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése