Fekete risotto


Hirtelen ötlet volt, hogy ez lesz az ebéd, mert igazából nem számítottam arra, hogy találok szépiatintát Fehérváron. És láss csodát! Van a Távírda-Kégl Gy. utca között átjáróban egy nem régen nyílt delikát bolt (Kavalkád a becses neve), ahol sok-sok finom boron kívül találni mindenféle érdekességet is. Itt bukkantam rá a tintára... nem olcsó, viszont kitart sokáig. Kicsit féltem tőle, hogy milyen lesz és hogy jól sikerülnek-e majd vele az ételek, de úgy érzem ezután a risotto után, hogy ügyesen fel fogom én használni ezt az okosságot.


Hozzávalók 2 főre:
10 dkg arborio rizs, 8 dl alaplé [én most halalaplé hiányában egy gyors zöldségalaplevet készítettem: mindenféle zöldséget, azaz répát, hagymát, zellert, petrezselyemgyökeret, fokhagymát, valamint zöldfűszert (lestyán, tárkony, rozmaring, kakukkfű, babérlevél), egész borsot, köménymagot adtam 1 l vízhez, egy órán át főztem = zöldségalaplé], 3 tk. szépiatinta, 1 vöröshagyma, 1 dl száraz fehérbor (én most rosét használtam), vaj, frissen reszelt parmezán, kevés olívaolaj

Elkészítés:
A hagymát apróra vágom, majd az olajon megpirítom. Hozzáadom a rizst, amit szintén megpirítom, majd felöntöm az egészet a borral, amit elfőzök róla teljesen. Ekkor hozzáadom az első merőkanál alaplevet és a tintát. Folyamatos keverés mellett elfőzöm az összes levét, majd jöhet a következő merőkanál alaplé. Ezt addig folytatom így, amíg az alaplé teljesen el nem fogy (ekkora a rizs al dente megfő, pont ideálisnak kell lennie!) Elzárom az edény alatt a gázt, beledobom a hideg vajat és a reszelt parmezánt. Alaposan összekeverem és azonnal tálalom!
Én most grilleztem hozzá néhány garnélarákot, de tintahal darabkákat is adhatunk hozzá feltétnek.

Megjegyzések

  1. : ) szuper!
    Mi velencében ettünk paradicsomos-tintahalas-sepiatintás spagettit, velencei spagettinek hívták. Azóta már megtaláltam a receptet az Olasz Kulináriában, de ott éppenséggel szicíliai fogásnak van említve. Mindensetre nagyon finom volt. Majd én is ki akarom próbálni, de még nem találtam sepia tintát.

    VálaszTörlés
  2. Naaagyon vad ez a fekete szín :) A szépia tintának van valami íze is vagy csak a festésre szolgál?

    VálaszTörlés
  3. Kriszti, köszi! Eddig a harmadát használtam el a tintának, lesz belőle friss tészta is :] valószínű spaghetti, meg ravioli.. :) Culinaris-ban nem lehet kapni?

    Livi, ugye? Nincs íze, csak színez :]

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jól néz ki a fénykép! Ez a kis garnéla is nagyon jó kis színfolt a fekete rizsen ;)

    Az én szépiatintámnak van egy kis tintahalszerű íze, bár ez pl. tésztába belegyúrva már nem érvényesül olyan erőteljesen. Mindenképp próbáld ki a fekete friss házi tésztát - nekem eddig tintahalkrémmel töltött ravioli formájában ízlett a legjobban (ld. recept), de spagettiként is nagyon finom.

    VálaszTörlés
  5. Gondolkoztam rajta, hogy tintahalat, vagy garnélát rakjak rá, de a színe és az összhatás miatt inkább a garnélát tudtam rajta elképzelni :]

    Ha belegondolok, lehet, hogy van egy kis "tengeríze" a tintának (bocs Lívi, előző hsz-emmel nem akartalak félrevezetni), de nem annyira intenzív. Ravioli tuti, hogy lesz! :)
    (nagyon tetszetős a recepted!)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése