Kurkumás macaron fehércsokoládé ganache-sal


Hétvégén sütigyár volt itthon. Konkrétan. Dehát ezt mindenki láthatja, hiszen csaknem mindent közzétettem itt a blogon. A babapiskótából, vaníliakrémből, brownieból is maradt tojásfehérjém, így legyártottam egy jó adag macaront. Mivel legutóbb a kurkuma baromi jól bevált a kekszemnél, gondoltam kipróbálom macaron színezésére is és ez is bejött. Gyönyörű sárga habcsókkorongok, lágy fehércsokoládé ganache-sal töltve. Isteni finom lett!

Hozzávalók a korongokhoz:
100 g pihentetett tojásfehérje, 140 g mandulaliszt / finomra darált mandula, 200 g porcukor, 20 g kristálycukor, 1 ek. kurkuma

Hozzávalók a töltelékhez:
2 tábla fehércsokoládé, 2 dl habtejszín, 1 ek. vaj


Elkészítés:
A macaronok készítése előtt egy nappal megcsinálom a ganache-t: A ganache-hoz a tejszínt forráspontig melegítem, majd ráöntöm a feldarabolt csokoládéra, hozzáadom a vajat és addig keverem, amíg sűrű, egynemű masszát nem kapok. Kihűtöm, majd hűtőben tárolom.

A tojások fehérjét vagy legalább 1 napig szobahőmérsékleten, vagy 1 hétig hűtőben pihentetem. A mandulát ledarálom, a porcukorral együtt átszitálom. A tojások fehérjét habbá verem, amikor már majdnem elérte a megfelelő (lágy csúcsokat hagyó) állagot, hozzáadom a cukrot és a kurkumát. Ezután a habot a mandulához öntöm és egy hablapát segítéségével az egészet jól összedolgozom, amíg egy sűrű, tömör, lassan folyó masszát nem kapok. Habzsákba szedem és sütőpapírral (duplán) bélelt tepsibe köröket nyomok (kb. 3 cm-eseket és ezek nagyjából 4 cm átmérőjűre terülnek). Hagyom egy órát pihenni. A sütőt előmelegítem 175°-ra. A tepsit a sütőbe tolom, 4-5 percig sütöm ezen a hőfokon, amíg elő nem bújnak a talpak. Amint a talpak előjöttek, kinyitom a sütő ajtaját (3-4 percre) és csökkentem a hőfokot kb. 130°-ra. Ezután még sütöm kb. 10 percet. (ez nagyon sütőfüggő, mindenkinek a sajátjával kell kitapasztalnia, én is folyamatosan kísérletezgetek, hogy hogy lenne a legjobb). Lekapkodom a sütőpapírról a "habcsókokat", hagyom kihűlni őket, majd megkenem őket a krémmel és egy dobozban mehetnek is egy éjszakára (vagyis legalább 24 órára) a hűtőbe.



Ezt ma este fotóztam az ablakból (panoráma)... vagyis csak az egyiket, na de vajon melyik volt az eredeti szín? :)


Jujj Gabikámtól kaptam egy cserép medvehagymát, ma még csak simán pirítóssal ettem, de van néhány tervem... :)

Megjegyzések

  1. Orult nagyuzembe nyomod! szerintem bedolgozhatnal vmelyik fvari cukinak, ugysincs sehol macaron :) gyonyoruek!

    VálaszTörlés
  2. Köszi! És még rengeteg ötletem van.. :) hát, ha fixen lenne időm mindig macaron sütésre, akkor lehet bevállalnám, de így nem nagyon...

    VálaszTörlés
  3. Eddig nekem ez a kedvencem :D Lehet a fehércsoki miatt... vagy a színek... nem tudom :) ISTENI lehet!!!

    VálaszTörlés
  4. Fehércsoki fan vagyok :)

    Ezek gyönyörűek. Lehet, hogy próbálok sütni egy adaggal ;)

    VálaszTörlés
  5. Nekem is eddig ezek tetszenek a legjobban, de a pink is a kedvencem! :) Szerintem a második kép mehet a bageles helyére... ha érted mire gondolok... ;D

    VálaszTörlés
  6. Beautiful! The photos and the macarons!

    VálaszTörlés
  7. Szakmai kérdés. Tegnap sütöttem macaront, vagy csak próbáltam?:) Szóval mi lehet az oka annak, hogy van egy tepsin belül sem egyformák? Van amelyiknek van talpacskája!!!! :):):) (ennek nagyon örültem), de van olyan amelyiknek nincs, meg van olyan amelyiknek megrepedt a tetje? A második tepsin meg szinte egyiknek se lett talpa :(. Mit ronthattam el? A céklaporos változatot készítettem. Segítségedet előre is köszi.

    VálaszTörlés
  8. Livi, Bianka a fehércsoki nagyon jó volt ehhez a fűszeresebb "tésztához"

    Niki, örülök, vidám fotók lettek.

    Kriszti, köszi.

    Elra, thank you so much!

    Szilvia! huh... hát nem is tudom. Egyenletesen süt a sütőd? Mármint nem szokott olyat csinálni, hogy az egyik oldalon már majdnem csak barna az adott tészta, a másik meg még épp csak elkezd pirulni? Az is lehetséges, hogy túlkeverted a masszát az elkészítésnél, vagy nem volt meg a pont tökéletes nedvességtartalma a macaronnak. Az a baj, hogy ennél a fránya sütinél ha egy valami nem stimmel, akkor ott gyakorlatilag minden bukott...

    VálaszTörlés
  9. Tényleg gyönyörűek!

    Nekem ma volt az első próbálkozásom, és a végére már mindenképp öngyilkos akartam lenni...

    Azt hiszem, az összes baki bejött, ami létezhet, pedig az előkészítésnél még úgy tűnt, hogy minden okés.

    Az első tepsi után azt gondoltam, hogy hát... elmegy, de nem erre számítottam, aztán rá kellett jönnöm, hogy az lett a legjobb.

    Ugyanis az utána következő adagnál, nem tudok megfelelő szót használni, az össze maki "összevénült"! -.-"

    Mintha beráncosodna és a külső réteg nem is lett olyan roppanós.

    A konyhában töltött nap után ez maga a katasztrófa :D

    Remélem egyszer sikerül nekem is ilyen jókat mint Neked :)

    VálaszTörlés
  10. Hú, hogy mennyire bosszantott engem is, amikor első alkalommal sütöttem és az egész napot a konyhában töltöttem és egy darab normális makim nem lett :D Kitartás :]

    VálaszTörlés
  11. No, azóta megint nekiestem és remekül sikerültek :D

    Szinte örömtáncot jártam a konyhában!

    VálaszTörlés
  12. sziasztok ön is nekiálltam és az első 5 alkalommal nem sikerült pedig cukrász vagyok aztán kipróbáltam azt a P.H. megoldást és sikerült ezért szeretnék némiképp segíteni azoknak akinek nincs hőmérője mert hogy 118c megállapítását egészen egyszerűen meg lehet állapítani ugyanis csinálni kell egy darab drótból egy 4mm átmerőjű hurkot mint és ugy kell csinálni velemit mikor a szappanos vízből fúja valaki a buborékokat és nem egy buborék hanem láncszemben jőnek a hurkon keresztül persze tobszor kell ellenőrizni szóval belemártjuk a hurkot és fújunk mikor kialakul a láncszemes próba (vagyis a egymás után jövő buborékok )biztosak lehetünk abban hogy elérte a 118 fokot és még valami mikor felreped és kupola alakú lesz annak az az oka hogy a massza sajnos rászárad a papírra és nem tud felemelkedni ezért mivel máshogyan nem tud fel emelkedni felreped legalábbis én igy figyeltem meg reni neked pedig nagyon köszönöm most már én is sokat próbálkozok és gyártom a makikat még egyszer nagyon köszönöm :)

    VálaszTörlés
  13. Én is próbáltam egyszer a P.H. receptet, de nem figyeltem eléggé a dolgokra és elcsesztem... :/ azóta nem próbálkoztam vele, pedig már hőmérőm is van. Most egy darabig szerintem leállok a macaronozással, inkább a gyümölcsös, könnyű krémes, fagyis desszertek jönnek :)

    Hát, igazán nincs mit :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése