2010. március 13., szombat

Házi tészta tenger gyümölcseivel


Készül az ajándék a 100. olvasónak! Szóval hajrá! :)



A nyaralás ízeit igyekeztem behozni ma is a konyhába. Szerintem sikerült. Dani saját állítása szerint nagyon szereti a paradicsomszószos tésztákat, hát ez egy ilyen volt. Mindenféle tengeri jóval (a metroban jártunk és úúúgy betermeltünk, hogy lesz ám ilyen-olyan halas recept majd :). Aki szereti az ilyen herkentyűket, annak szerintem nagyon ízlene :]


Hozzávalók 2 főre:
10 dkg liszt, 1 tojás, 8 db kagyló, 4 db kisebb kalmár vagy tintahal, 8 db garnéla, 3 dl paradicsomszósz, peperoncino (olasz csípőspaprika, én egyenesen a csizma területéről hoztam), só, finomra vágott petrezselyem


Elkészítés:
A lisztből és a tojásból (ha szükséges, akkor még kevés vizet is adhatunk hozzá, de nagyon keveset!) tésztát gyúrok, majd áthajtom a tésztagépen, feltekerem és kb. 1,5 cm-es csíkokra vágom. (metélt lesz belőle). A kagylókat megtisztítom, a tintahalat szintúgy (megfogom a fejét, óvatos mozdulattal kihúzom az egészet, elvileg a beleivel együtt kijön minden, eltávolítom a hátporcot, lehúzom a bőrét és kimosom a tömlő alakú húst. A fejéről a csápokat levágom közvetlenül a szeme fölött, hiszen ez is nagyon finom része a tintahalnak). A paradicsomszószt egy serpenyőbe öntöm, sózom és főzöm kb. 10 percig. A tintahalat ujjnyi vastagságú karikákra vágom, a rákokat egészben hagyom és mindezt a kagylókkal együtt a paradicsomhoz adom. 4-5 percig főzöm (Ez idő alatt a rák is és a tintahal is megfő és a kagylók is kinyílnak) A friss tésztát kb. 2 perc alatt kifőzöm a lobogó vízben, majd a paradicsomos herkentyűkhöz keverem. Összeforgatom, tányérra szedem és friss petrezselyemmel megszórva tálalom. Igyunk hozzá (ha szeretjük) száraz fehérbort!

Felsorakoztattam a tintahalacskákat.
Cica meg ismét kíváncsi. :)

3 megjegyzés:

Bouillabaisse írta...

A hézi tésztánál kevés jobb dolog van... Kellett nekem ezt nézegetni, megkívántam. Na de reggelire biztos azt egyek?! :)

Reni írta...

Mi is imádjuk a házi tésztát... :) Reggelire? hát... bármennyire is elvetemült(ek) vagyok(unk), azért reggeliként inkább valami könnyebbet együnk :]

Bianka írta...

Nagyon guszta. Főleg, hogy házi tésztás. A macsek meg zabálni való :)