Epres-málnás charlotte


Hát ez aztán egy igazi fiús torta lett. Szép rózsaszín. Dehát ez volt a kívánság és a szülinapos kívánságát teljesíteni kell, olyan tortát kell készíteni, amit ő kért. És bizony kikötés volt az eper és a mascarpone. Tegnap a piacon kaptam szép epret (igaz, hogy import, de legalább eperízű volt) így az elvárásnak megfelelően tudtam teljesíteni a feladatot. A babapiskótát én sütöttem, tehát nagyon frissek voltak, meg kicsit laposkák is, így egy kicsit eláztak, de mindezek ellenére is nagyon finom lett!


Hozzávalók a babapiskótához: (recept a Szakácsok Könyvéből)
6 tojás sárgája, 3 tojás fehérje, 85 g cukor, 55 g liszt, + cukor a szóráshoz

Elkészítés:
A sütőt előmelegítem 230°-ra. A tojások sárgáját fehéredésig keverem 50 g cukorral. A tojások fehérjét a maradék, 35 g cukorral kemény habbá verem. Óvatosan a habosra vert sárgákhoz keverem, majd beleszitálom a lisztet és ezzel is óvatosan elkeverem. Sima csövű habzsákba töltöm a masszát, majd kb. 2 cm széles, kb. 8 cm hosszú csíkokat nyomok egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Megszórom őket cukorral, 5 percig állni hagyom, majd ismét megszórom cukorral. Ekkor csökkentem a sütő hőmérsékletét 180°-ra és 8-10 perc alatt megsütöm a piskótákat.

A masszából külön szedek egy keveset, ugyanis egy vékony (kb. 0,5 cm-es) piskótalapot sütök belőle, ami a torta alját adja majd.


Hozzávalók a krémhez:
80 dkg mascarpone, 300 g málna, ízlés szerint porcukor, 1 cs. por alapú zselatin + 80 dkg eper a díszítéshez

Elkészítés:
A málnát összeturmixolom a porcukorral (egy keveset ebből is félreteszek, mert megkenem majd vele a piskótalapot), majd hozzákeverem zselatinnal együtt a mascarponehoz.

A torta összeállítása:

A piskótalapot egy kapcsos tortaformába helyezem (célszerű kapásból abban sütni) és megkenem kevés cukrozott málnapürével. Babapiskótával kirakom a tortaforma oldalát olyan szorosan, amennyire csak tudom. Beletöltöm a krémet majd egy éjszakára hűtőbe teszem. Mielőtt felszolgálnám, friss eperrel (vagy bármilyen általunk preferált gyümölccsel) megpakolom a tetejét. Nagyon finom volt!

Én opcióként raktam még a málnakrém tetejére főzött vaníliakrémet is, amelynek a receptje itt található, de ez teljesen el is hagyható.



Receptkártyák majd jönnek, csak most... nincs kedvem megcsinálni őket :)) (vonatkozik ez a halra is)

Megjegyzések

  1. nna most akkor ide is jövök csodálni! :) ha maradt még belőle, dobhatnál egy nagy szeletet. ;)
    voltam ma Intersparban bevásárolni, és megláttam a zöldség-gyümölcs osztályon az epret... vettem egy dobozzal... :)) csak úgy megenni, mert finom volt az illata, és szépek voltak, és mert tegnap jól elhúztad előttem a mézesmadzagot!!! :D

    VálaszTörlés
  2. :))

    csábító tud lenni a korai eper... nem nagyon szoktam kísértésbe esni (pl télen és tavasszal nem veszek szőlőt, vagy dinnyét...), de az epernek sosem tudok ellenállni :))

    VálaszTörlés
  3. Ajaj.... lehet szerdán a piacról 1 kg eperrel térek haza??? : )
    Gyönyörű fotó!!! és ez a rózsaszín : )))

    VálaszTörlés
  4. Bianka köszönöm!

    Puszedli néked is :)

    Charlotte, hát neked is köszönöm :)

    Kriszti, én tuti még egy kiló eperrel térnék haza a piacról... :)) Ehhez a tortához nem is tudtam a rózsaszínen kívül más hátteret elképzelni :)) Köszi!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése