Aranydurbincs sütőben


Egy klasszikus spanyol receptből, a besugo al horno-ból indultam ki és készítettem el a mai ebédet annyi különbséggel, hogy én nem tengeri keszeget, hanem aranydurbincsot használtam hozzá. Nagyon finom és gyors egytálétel.
Egy éve nem gondoltam volna magamról, hogy ilyen egészben sült halat fogok valamikor készíteni, azt hittem, hogy baromi bonyolult elkészíteni úgy, hogy az jó is legyen. Aztán az olaszoknál megtanultam, hogy nem kell túlmisztifikálni a dolgot, csak finom és friss alapanyagok kellenek hozzá.
A legfontosabb természetesen maga a hal. Ha a hal friss, nem szorul túlzottan intenzív fűszerezésre, ne nyomjuk el az ízét. Az aranydurbincs nagyon ízletes hal, köszönhető ez többek között annak is, hogy a fő táplálékát a különféle tengeri rákok és kagylók teszik ki.

Hozzávalók 2 főre:
1 (kb. 50 dkg-os) aranydurbincs/tengeri keszeg, 2 szem krumpli, néhány szem paradicsom, 1 dl fehérbor, 1 nagyobb fej lilahagyma, olívaolaj, frissen őrölt bors, tengeri só, 2 babérlevél, 1 citrom

Elkészítés:
A halat megtisztítom, megmosom (szerencsém volt, tisztított halat kaptam). A krumplit megpucolom, felkarikázom és megfőzöm. A lilahagymát megtisztítom és szintén karikákra vágom a paradicsomokat félbevágom. A hal egyik oldalát beirdalom és egy-egy fél citromszeletet dugok beléjük. Egy sütőtálat vékonyan kiolajozok, ráöntöm leszűrt krumplit, a felszeletelt hagymát és paradicsomot, valamint hozzádobom a babérleveleket, felöntöm a fehérborral. Összeforgatom, majd ráhelyezem a halat a beirdalt oldalával felfelé. Sózom, frissen őrölt borssal megszórom és ráfacsarom egy fél citrom levét.
Fóliával lefedem a tálat és 200°-ra előmelegített sütőbe tolom. 20 perc után leveszem róla a fóliát és 10 percet még pirítom.


Cica is falatozott :]


Megjegyzések

  1. A durbincsot mi is imádjuk, Karácsonykor anyuval azt sütöttünk natúr spenót körettel. :) Mi a Dáviddal Horvátországban szoktunk rá az egészben sült halakra, azóta is havonta egyszer legalább van pisztráng az asztalon. Gusztán néz ki, legközelebb ha durbincsot veszünk, kipróbálom. :)

    VálaszTörlés
  2. Van még egy csomó ötletem halra, van is itthon még jó pár kiló.. pisztráng is, durbincs is, nyelvhal is, tintahal is... polip is :D Szeretek a metroban bevásárolni és utána lefagyasztok mindent. Cseppet sem lehet érezni az elkészítésnél, hogy fagyasztva volt az adott hal, mert ugye nálam nem olvad ki százhúszszor, mint általában a boltban kapható mélyfagyasztottak.. :/

    VálaszTörlés
  3. wow, az tök jó! sok halat kell enni, egészséges! :) mi is nagyon halasak vagyunk. :)
    én lazacot szeretnék venni jövő héten, van egy tuti receptem, egyszer évfordulónkra készítettem el, azóta is emlegetjük.:D

    VálaszTörlés
  4. felrakod majd a blogodra? :) megfér a sok süti mellett egy-két más finomság is ;)

    VálaszTörlés
  5. ha szépen sikerül akkor fel. :) valahogy a főételeket nem tudom úgy fotózni mint a sütiket. pedig már annyi mindent főztem amit fel lehetett volna tenni... pl az édesköményleves tegnap.
    Igyekszem. :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése