2010. március 11., csütörtök

Anyukám ajándéka....


Tavaly készítettem anyukámnak. Beleraktam a legkedvencebb fotóit a nyaralásainkról, valamint "néhány" receptet... Itthon kinyomtattam, majd elvittem a könyvkötőhöz és beköttettem. Volt több színváltozat, több betűtípus, de a férjem/kollégák/öcsém választása alapján lett ez a végleges verzió. (akkor a blogom fejléce is piros-sárga színű - ugyanúgy, ahogy a címoldalon - és a betűtípus is ez volt) Most megosztom veletek, mert végre találtam egy olyan oldalt a neten, aminek a segítségével közzé tudom tenni. Bár az is igaz, hogy sok újdonsággal nem szolgál, mert kb. fél évesnél régebbi receptek vannak benne. Talán azért feleleveníteni jó lesz a régieket... Az itt és a Gasztrotippen (olívaolaj, friss tészta, kelt tészta, fűszernövények...) megjelent írásaim szerepelnek benne.

Sok-sok hónapon át való szerkesztgetés, asztalcsapkodás és hajtépés eredménye. Cseppet sem profi munka, helyesírási hibák is vannak benne rendesen (azaz elválasztási), dehát nem vagyok én sem tördelő, sem szerkesztő... csak Reni :]
Azonban ajándéknak mégis az egyik legtökéletesebb volt. Gondolkoztam azon az elején, hogy fotókönyvként készíttetem el, de az egy vagyon lett volna, viszont semmiképpen nem akartam feladni, muszáj volt kitalálni egy másik megoldást a nyomtatásra. Rendeltünk néhány garnitúra tonert a nyomtatóba, vettünk fényes "brosúra" papírt és 5 napon át nyomtattam. A könyvkötőnél gondosan kiválasztottam egy vaníliaszínű kötést, piros betűket kértem rá és másfél hét múlva a kezemben fogtam a könyvet. Alig vártam, hogy átadjam anyának!

A betűk talán nagynak tűnhetnek, de mindez azért van, mert anyának készült és így talán szemüveg nélkül is látja :]

Nagyjából ezt a dizájnt vittem tovább a naptárba is és szintén a blogom külsejét (azóta már más színvilág - kék, zöld, hiszen ahogy Dani mondaná én Török-zúzok :D) igyekszem majd megjeleníteni azon a meglepetésemen is, ami a 100. rendszeres olvasóm megléte után lesz publikálva. Volt már egyszer 107 olvasóm, csak elvesztek :(Letölthető PDF-formátum: ITT!

Minden jog fenntartva!

37 megjegyzés:

Niki írta...

Csodálatosan szép ajándék:)))

Reni írta...

:) Köszönöm. Bár kitalálta, hogy mivel készülők, mivel bajlódom hónapokon keresztül a gépen.. mire én rájöttem, hogy miként kell kezelni azt a kiadványszerkesztő programot.... :D

Cserfescsillag írta...

Hát ez valóban remek ajándék. :) Gondolom nagy volt az öröm.

Dia írta...

Lesz mit lapozgatni. :) Aztán már csak tényleg könyv formájában kell megjelennie a boltokban.:)

superhappyjohi írta...

Hihetetlen jó! Simán sikeres könyv lehetne! èn megvenném és nagypn szivesen forgatnám! ;) Jó hétvégét!

Reni írta...

Kedvesek vagytok, de könyv (mármint igazi) nem lesz. Sokkal nagyobb elvárásaim vannak magammal szemben, minthogy pár év főzéssel, minimál tapasztalattal, még kevesebb technikai/szakmai tudással ilyen babérokra törjek. :]

Á la carte írta...

Nagyon szép!! Gratula hozzá!

Egyszer én fotókönyvet készítettem ilyet de tényleg egy vagyon.... idén karácsonyra is szerettem volna, de nem szántam rá magam anyagilag... de egy könyvkötőnél biztos olcsóbb, csak én nem tudok iylet. Milyen könyvkötőnél köttetted? És milyen programmal szerkesztetted ha megkérdezhetem? Férjuram kérdése pedig, hogy lesznek ilyenek (színek élénksége) a képek? RAW formátumban készíted és utómunkával, világítással, vakuval? KÖSZI : )

Reni írta...

Kriszti, Adobe Indesign CS4-gyel készítettem a könyvet. A tévénél (ahol dolgozom) csináltak egyszer egy portréműsor szerűséget egy könyvkötő nénivel, aki Fehérváron dolgozik, de még mindig a régi, klasszikus eljárással (nem tudom, hogy ez pontosan mit takar). Nála köttettem.
A képek úgy lesznek ilyenek, hogy kaptam a grafikus kollégámtól egy PS kiegészítő plugint Nik Color Efex Pro a neve) és azzal lehet babrálni. Amúgy valamikor RAW-ban fotózom, de sokszor csak JPG-ben. A RAW az esküvőfotózások alkalmával állandósul csak :]
Vakuzok, bár nem villantok nagyot, még egy diffúzorral is szétszórom a villanás fényét :)Speckó világításom nincs... méég :)

Delish írta...

Nagyon tetszik, csodaszep ajandek! Van turelmed azt latom :)

eper1313 írta...

Szia!
Rendszeres olvasód vagyok.Csak gratulálni tudok ahhoz amit csinálsz.Ez a könyv nagyon igényes,a képek gyönyörűek,az ételek nyálcsorgatóak :).Ennek a könyvnek a könyvesboltokban lenne a helye!!!

Csenge írta...

Juj de szép Reni, úgy meghatódtam! Annyira Te vagy :-) Bárcsak nekem is jutna belőle egy példány...

Karácsonyra hasonlót (habár nem ilyen csinit), csináltam nagynénimnek meg nagymamámnak fotókönyvet, tényleg baromi drága.. nem is írtam bele recepteket, csak a bejegyzéseimet... Tudod, hogy nagymamám is jobban megimserje a mindennapjainkat. :-) olyan messze lakik.. meg hát ők desszerteket sem olyan sűrűn sütnek, olyan aranyosak, mindig meghagyják nekem :-))

Szóóval bár ez kimondottan Anyukádnak készült, dolgozhatnál egy újabbon, amit jól megrendelhetnék. :-))) Biztos nem lenne olcsó, hogy hasznod is legyen belőle, de én símán gyűjtögetnék rá! :-)

marcsi írta...

Reni! Gratulálok,nagyon szép ajándékot kapott Édesanyád.

Ms. Poppy írta...

Szerintem ez egy borzasztóan szép és igényes ajándék. Én is el tudnám képzelni könyvként kiadva, meg is venném. Azért egy könyvet lapozgatni mindig jobb, mint csak így, virtuálisan. És nagyon szépek a fotók, van hangulatuk.:)Részemről köszönöm!

duende írta...

Csodálatosan szép lett Reni! Nagyon ügyes vagy, fantasztikus lett a könyv!
Én is gondoltam karácsony előtt hasonlóra anyuéknak, csak nincs normális nyomtatónk itthon sajnos. Egyszer régen köttettem viszont a család összes nőtagjának üres receptesfüzetet, amibe saját recepteket írhatnak. Az elején saját nevükkel - szép arany bötűkkel írattam rá. Nagyon örült neki mindenki és azóta is használják!

Csibe írta...

Gratulálok én is! Nagyon szép, igényes munka! Jó volt végiglapozni :)

mandy tarragon írta...

Nagyon szép ajándék :)

Felhőlány írta...

Reni,
tényleg nagyon szép könyvet szerkesztettél! Igényes, szépek a fotók, korrektek a receptek... :) El sem tudom képzelni, hogy milyen lenne az a könyv, amit akkor készítenél, ha lenne könyvkiadási "hajlamod" is... :)))

Palócprovence írta...

Tetszik! :)) Elnézve a mostani szakácskönyvkínálatot, már így is kenterbe verné őket!

Névtelen írta...

Nagy-nagy gratula!!! Szuper az ötlet és a kidolgozás is! Nagyon ügyes vagy - az ötlet "lopható" saját célra :) ?
Ági

Bianka írta...

Csodálatos, ezt így ahogy van ki lehetne adni

olzka írta...

86. haladjanak a dolgok :)

Bouillabaisse írta...

De gyönyörű ajándék! Hihetetlenül szép...

Á la carte írta...

Köszi Reni az infókat! Még egyszer gratula a munkádhoz, nagyon szép!

Doctor Pepper írta...

Reni!
Gyönyörű, gratulálok. Bárcsak én lehetnék a 100...:):) de az már nem leszek, hacsak nem trükközök valahogy:)

Reni írta...

Huh, köszönöm a sok hozzászólást!

Olyan kézenfekvő ajándék ez, ha gasztroblogot vezet az ember, nem? :) Látom sokaknak eszébe jut ilyesmit adni :] Egyszer kérdezte tőlem egy ismerősöm, hogy készíthet-e a fotóimból és receptjeimből ajándékot anyukájánák. Miért is ne alapon hozzájárultam :) Akkor ötlött be, hogy ilyet én is csinálhatnék :]

Ági, hogy lopható-e az ötlet? :))) Nem én találtam fel a spanyol viaszt ;) Szerintem ilyenbe sok mindenki belefog :]

Amúgy eredetileg a család minden női tagjának akartam könyvet szerkeszteni, más-más receptekkel, de hamar lemondtam róla az anyagiak miatt. De a mostani ötletem! :) Az sokkal jobban megvalósítható :]

Névtelen írta...

Szia Reni!

Megosztanád a könyvet pdfben v vmen letölthető formátumban is? Sajnos a gépem videokártyája nem tudja így "live" megnyitni az efféle fájlokat, pedig csorog a nyálam, hogy végre lapozgathassam ezt a remeket :)
Amúgy én is csak biztatni tudlak, hogy készíts igazi szakácskönyvet is. Nekem ez lenne az első a hazai piacon megjelent blogger könyvek közül, amit a polcomra tennék :)


Köszi,

Lili

Thrini írta...

Reni,
nagyon szép kiadvány készítettél!! A fotóktól el vagyok ájulva!! Gratulálok!

Niki írta...

Már én is gondoltam erre anyukámnak, vagy anyósjelöltemnek, de egyikük sem egy sütős fajta... :( nagyon szép lett, korábban nem raktad már fel? Ismerősnek tűnik, de lehet csak dejavu érzésem van. :D

Puszedli írta...

Igazán szép példány! :) Irigylem az anyukádat, meg azt a bizonyos századikat is..

Reni írta...

Lili, délután, vagy valamikor a hétvége folyamán felrakom pdf-ben is! :)

Thrini, köszönöm!

Niki, asszem flickr-ön volt fenn néhány oldal belőle, de le is szedtem őket valamiért...

Puszedli :) Terveim szerint, nem csak a századik fogja az "ajándékot" megkapni, hanem ugyanúgy letölthető lesz pl. mint a naptár. Tehát mindenki :]

Névtelen írta...

Szia Reni,
sajnos még nem tudom megnyitni, valami gond lehet a pdf formátummal, de előre is köszönöm szépen, hogy megosztod! :)))

Szép 7végét,

Lili

Kata írta...

Kedves Reni!
Most találtam csak a blogodra, illetve a flickrről keveredtem át, de nagyon örülök neki. Gyönyörűek a fotók és az ételek. Az ízeket csak odaképzelni tudom... gratulálok! Biztosan sűrűn fogok jönni feléd. :o)
Kata

Reni írta...

Lili, nem tudom mi lehet a baj, mert én le tudom tölteni. Dobj egy e-mail címet, aztán elküldöm neked oda ;)

Kata, örülök hogy idekeveredtél és annak még jobban, hogy tetszik is a blogom :]

LINDA írta...

Reni, gyönyörű ajándék!Egyetértek a többiekkel, én is szívesen látnám viszont könyvként!

tideke írta...

Szia Reni!

Most töltöttem le a naptárodat és a szakácskönyvet is. Lenyűgűzőek a képeid, igazán incsiklandozóak az étel fotók, a beállítások rendivüli ízlésről tanúskodnak. Látszik, rendkivül sok munkát és időt fektettél bele. És feltedett, hogy mi is láthassuk, mindenki nevében köszönöm. Már alig várom, hogy kipróbálhassak néhány receptet. Szerintem is ki kellene adnod egy szakácskönyvet, ill. nem is egyet ....

Judyt írta...

A receptkönyv hírén kezdtem nézegetni a korábbi dolgokat és találtam meg ezt... Hát ez valami csodaszép!! Így utólag is gratula hozzá :) Én tavaly az esküvős fotókból csináltam anyósoméknak albumot...jópár éjszaka ráment, és az csak képekből állt. Úgyhogy átérzem mennyit dolgozgattál ezzel!

Unknown írta...

Szia!
Mostanában találtam a blogodra, és nagyon tetszenek a receptjeid, és a stílus, ami megkülönbözteti a többi receptes blogtól!
Szerettem volna letölteni a receptkönyved pdf-ben, de sajnos nem sikerül, a lapozható formát pedig nem tudom használni...
Tudnál nekem ebben segíteni?