2010. március 2., kedd

Áfonya és mascarpone macaron céklaporral színezve

Elvileg most már minden bejegyzésem elérhető, ha valakinek esetleg problémája akad, nyugodtan jelezze felém!


Mánia? Hát sajnos lehet... :) Néha meglepődöm magamon, hogy munka után, délután mikre nem veszem rá magam... :)

Ma elmentem a bioboltba, ahol sok-sok finom fűszer mellett céklaport (Ildinyó hívta fel rá a múltkor a figyelmem) is kaptam :) 70 forint volt zacskója, így mind a hármat elhoztam. Azt hittem, hogy igazi fukszia színű macaronjaim lesznek, de sajnos a sütés során veszített a színéből a massza, így inkább ilyen narancsos/vérnarancsos színe lett. Nem baj, így is jó és nincs benne semmi mesterséges színezék (jajj csak érkezne már meg a 300g matcha teám is!). Lényeg, hogy a múltkor jól beígértem a kedvenc kolléganőmnek és az ő kedves húgának, hogy viszek nekik egy adag macaront, de eddig nem tettem ezt meg. Na de majd holnap! :)


Folytatom a színes poros fotóimat, úgy döntöttem, hogy bármi szép színű fűszerrel dolgozom, mindegyikről készítek egy ilyen fotót. Szeretem őket.


Hozzávalók a macaronhoz:
100 g pihentetett tojásfehérje, 140 g mandulaliszt / finomra darált mandula, 200 g porcukor, 20 g kristálycukor, 1 ek. céklapor

Hozzávalók a krémhez:
250 g mascarpone, 2 marék erdei áfonya, porcukor, kevés por alapú zselatin (ez elhagyható, de én raktam bele, mert az áfonya fagyasztott volt és eresztett levet és nem akartam, hogy elfolyjon teljesen a krém)


Elkészítés:
A tojások fehérjét vagy 1 napig szobahőmérsékleten, vagy 1 hétig hűtőben pihentetem. A mandulát ledarálom, a porcukorral együtt átszitálom. A tojások fehérjét habbá verem, amikor már majdnem elérte a megfelelő (lágy csúcsokat hagyó) állagot, hozzáadom a cukrot és a céklaport. Ezután a habot a mandulához öntöm és egy hablapát segítéségével az egészet jól összedolgozom, amíg egy sűrű, tömör, lassan folyó masszát nem kapok. Habzsákba szedem és sütőpapírral (duplán) bélelt tepsibe köröket nyomok (eredetileg 4 cm-esnek kell lennie a macaronnak, de én most kisebbeket készítettem, így több lett - bár ettől már lehet, hogy nem is macaron? :( minimacaron ). Hagyom egy órát pihenni. A sütőt előmelegítem 175°-ra. A tepsit a sütőbe tolom, 4-5 percig sütöm ezen a hőfokon, amíg elő nem bújnak a talpak. Amint a talpak előjöttek, kinyitom a sütő ajtaját (3-4 percre) és csökkentem a hőfokot kb. 130°-ra. Ezután még sütöm kb. 10 percet. (ez nagyon sütőfüggő, mindenkinek a sajátjával kell kitapasztalnia, én is folyamatosan kísérletezgetek, hogy hogy lenne a legjobb). Lekapkodom a sütőpapírról a "habcsókokat", hagyom kihűlni őket, majd megkenem őket a krémmel és egy dobozban mehetnek is egy éjszakára a hűtőbe. Másnap fogyasztandó.



Judit, nekem is van lila tojástartóm :) (milka ofkorsz) Meg itt ez a sárga is, de ennyi volt, új színekkel már nem tudok jönni :)) Egyelőre :)

24 megjegyzés:

Delish írta...

Csodas az utolso keped! ugy tetszik! persze a macaront is megkostolnam :)

Ízbolygó írta...

Nekem van rózsaszín!
És hát MACARONT AKAROK ÉN IS GYÁRTANI! Valaki nem ringatná addig Minimet?!

Ági, aki főz írta...

De jól néz ki! A tojástartót te festetted?

Reni írta...

Delish köszönöm :)

ÍB, én elringatnám :))

Ági, nem én festettem a tartókat, a lila az milka csokitojásos a sárga az meg mama által leszállított "áru" tartója volt (bolti tartó szintén, asszem mélyalmos tojás van benne eredetileg)

Poly írta...

Hamarosan nekem is készítenem kell macaront, mert annyira szépek a képek, hogy ennél már csak az ízük lehet jobb. Nagyon szép a blogod, és képek is gyönyörűek! Lehetne egy sorozat a "Hogyan fotózzunk ilyen szépen!" címmel. Kis segítség a egyszerű halandóknak :)

chriesi írta...

Szépségesek! Én sem gondoltam volna, de ebből szörnyen gyorsan mánia lesz. :D Már mióta vadászok céklaporra, mert eddig az enyémek általában "színtelenek", vagy sáfrányosak, netán kevés kurkuma, de az nem az igazi. Mesterséges színezék pedig nem jön szóba.

Reni írta...

Poly köszönöm szépen! Írtam már régebben a fotózásról, bár akkor még egészen más technikával fotóztam. Majd összegyűjtöm a tapasztalataimat ismét és "papírra" vetem.

Chriesi! Amint megérkezik Japánból a matcha teám, terveim szerint lesz zöld macaron is :)
Kurkumával kipróbálom majd én is, mert a keksz is ízlett ezzel a kis ízesítéssel a színe meg nagyon szép lett :) A bioboltba meg próba szerencsére mentem be és szerencsém lett a céklaporral :)

Adri írta...

Reni!
Bámulatosak!!! Nagyon tetszik a képeid hangulata!
Minden túlzás nélkül szerintem az egyik legszínvonalabb blog a Tiéd!
Fotós összefoglalót én is szívesen olvanék. Van mit tanulni Tőled! :)

Csibe írta...

Szép a süti, na és a fotók is!...és megint az a kanalas, szuper! :)

Puszedli írta...

Hű, nagyon szépek! :) A virágoktól meg olyan, mintha már tényleg tavasz lenne.

Reni írta...

Adri! Köszönöm szépen, örülök hogy tetszenek a fotók és a dicséret is nagyon jól esik! :)
Igyekszem tényleg összeszedni a gondolataimat a fotózásról.

Orsi, köszi :)

Reni írta...

Hát már tényleg tavasz van, Niki :) Március 3 :)

Livi írta...

Azta de szépek lettek!!! A céklaporos fotó az egyik kedvencem :)
Én is tegnap vettem 1 dobozka (125 gr) áfonyát 1000 Ft-ért :S De nem érdekel mert ÁFONYA :D

Reni írta...

Livi, én fagyasztottat szoktam venni (vagy a piacon frisset, ha szezonja van), azt hiszem az olyan 600,-/350 g
vagy valami ilyesmi.
Céklaporost én is szeretem, de ugyanígy voltam a matchással és a kurkumással

mandy tarragon írta...

nagyon szép :)

Doctor Pepper írta...

hát vérnarancs ide vagy oda, ez nagyon klassz megint. én már megvettem a műszínezéket:) de simán eldobom, ha hozod a jó ötleteket.

és a végén az a kis fémvödör vagy mi - hát az nagyon király, mi az és honnan?:)

Reni írta...

Judit, majd még gondolkozom sokat a természetes színezékeken és küldöm neked úgyis a végeredményt ;)

Az utolsó képen az egy ezüstpohár (a készletem tartalma: kés, villa, kanál, kiskanál és ez a pohár), ami a családi örökségem :))

A vödör a cikóriás bejegyzésemben meg made in IKEA :)

csongi írta...

Imádom a fotóidat!

Doctor Pepper írta...

Hmm, szép a családi örökség, nagyon tetszik! Az ikeás vödörből nekem is van:)

viszont ne haragudj, elsőre nem is olvastam az üzenetet a végén a tojástartóról... anyukám kérdezte, hogy az a Judit én vagyok e:) miközben éppen egy zöld tojástartós tojást vettünk ma délután:)

Reni írta...

Csongi, köszönöm!

Judit, a készlet generációk óta mindig a legidősebb gyerekre száll a családban :) Egyszer majd az én idősebb kölköm tulajdona lesz :)

Ma láttam narancssárga tojástartós tojást is :D asszem ha elfogynak valami oknál fogva (vajon van erre esély? :D) a házi tojásaim, akkor veszek egy olyat is :)

Ildinyó írta...

Csodás-csodááás :)) A színek, a képek most is remek, mint mindig!!!! Nagyon tetszenek nekem is a kanalas képek (is)! Ha felfedezek valami újabb természetes színezőt, akkor szólok. A gyümölcsleszárítós ötleted egyébként engem is elgondolkodtatott, hiszen a céklából is csináltak valahogyan port. Csak az a gond, hogy ezek a bogyós gyümölcsök nagyon lédúsak, így ki tudja ki tudna-e száradni valamikorra is csontszárazra. De mindenképp elgondolkodtató!!! :)))

Reni írta...

Ildi :)

Gondoltam még a gyümölcsökön kívül ehető virágok szárított szirmaira is - levendula, ibolya, hibiszkusz, orgona, rózsa.... annyi, de annyi van belőlük - azokat könnyebben szárítja az ember és őrli porrá :)

Viszont a gyümölcsös megoldás is foglalkoztat folyamatosan :)

Gabah írta...

No, mostmàr talàn tudok ide is kommentelni. Engem a macaron -akárhol láttam is- még nem tudott lázba hozni, szóval bevállalom Anna manó mellé Ízbolygó Kissebikjét ringatásra...cserébe megkóstolom szívesen az eredményt.
Reni, az utolsó kép nagyon szép! Én is szeretnék ilyen családi örökséget!

Norka írta...

Csodálatos!