2010. február 20., szombat

Variációk gyors salátára


Nem is olyan rég írtam, hogy eléggé sűrű vendég nálunk mostanában a saláta. Tökéletes méregtelenítés céljából és a vonalainknak is csak jót teszünk vele. Ezt a három salátát ettük a hétvégén, nem terheltük túl a gyomrunkat. Az egyik egy egyszerű, borban párolt kagylós finomság, a másik egy gyömbéres-grapefruitos saláta, a harmadik egy lazacos változat.

Rucola saláta feketekagylóval:

Hozzávalók (2 főre):
50 dkg élő feketekagyló, 2 dl száraz fehérbor, 2 kisebb csilipaprika, 1 marék durvára vágott petrezselyem, 3-4 marék rucola, olívaolaj, frissen őrölt bors

Elkészítés:
A kagylókat alaposan megtisztítom, letépem a szakállukat, majd egy mély, vastagfalú serpenyőbe teszem őket. Felöntöm a borral, hozzáadom a petrezselymet és a paprikát. Lefedem és kb. 3 perc alatt (vagy amíg ki nem nyílnak, de ez is max. 5 perc) megpárolom a kagylókat.
A rucolát megmosom, tálba szedem és hozzáadom a kagylókat. Kevés olívaolajjal még meglocsolom, esetleg kevés borsot őrlök rá és kész is.


Gyömbéres-grapefruitos zöldsaláta:

Hozzávalók:
3-4 marék madársaláta, 2 rózsaszín grapefruit, 1,5 cm-es gyömbér, só, frissen őrölt bors, szeletelt mandula

Elkészítés:
A grapefruitot kifilézem, a levet, amit a filézés közben ereszt, felfogom egy tálba. A madársalátát megmosom, majd hozzáadom a grapefruit filéket. A gyümölcs levébe belereszelem a gyömbért, sózom és borsozom, majd az egészet a salátára öntöm. Mandulaforgáccsal megszórom a tetejét.


Lazacos zöldsaláta:

Hozzávalók:
2 marék madársaláta, 2 marék rucola, 20 dkg lazacfilé, 1 marék durvára tört dió, 1 szál szárzeller, 2 tk. mustár, 1 dl olívaolaj, só, frissen őrölt bors, 0,5 citrom leve,

Elkészítés:
A lazacot felkockázom és 2-3 perc alatt kevés olajon megsütöm, ízlés szerint sózom. A diót megpirítom. A salátákat megmosom és tálba szedem. A szárzellert megpucolom és vékony szeletekre vágom és ezt is a salátákhoz adom. Az öntethez összekeverem a mustárt, az olajat és 0,5 dl vizet. Hozzáadom a citrom levét, sót és a borsot. A salátát tálba szedem, meglocsolom a dressinggel, ráhalmozom a lazacot és megszórom a pirított dióval.



Szerintem holnap is salátanapot tartunk... cica ezekért nem rajong annyira, bár a kagyló lázba hozta.... de a kép nem ezt mutatja :) Az orchideám is kinyílott, már lassan két éve kaptam, de csak most szánta rá magát először, hogy virágot hozzon.

5 megjegyzés:

Ági, aki főz írta...

Hát igen, kár hogy én benyomok mellé pár szelet kenyeret is, nesze neked méregtelenítés.

Reni írta...

Mi egész jól bírjuk most a salátakúrát :]

Raindrop írta...

Tökre szépek a kaják, ezzel mondjuk nem írtam újdonságot, meg tuti finom is, és a képek is baromi jók, de engem a cica+miniegér fotó babonázott meg!
Az az egér?! :D
... és az az unott nézés? :D

"Öcsém, itt csak ekkora egerek vannak? Fél fogamra sem elég."

Reni írta...

Ha látnád, hogy milyen hancúrokat szokott rendezni ezzel a miniegérrel ez a hatalmas dög :]

nokedli írta...

nagyon szépek a sasláták. érdekes méodon még sosem próbáltam tangeriherkenytükkel, de most talán elszánom rá magam. mondjuk a macskákkal tutira közelharcot kell majd vívnunk;-)