Szicíliai cannolo


Ismét a nyaralásunkra kell visszaemlékeznem... történt ugyanis egyik este (talán az utolsón), hogy elmentünk a megszokott helyünkre vacsorázni. Az italt és a desszertet természetesen (tényleg az volt, hiszen miután a 3. este is megjelentünk ott vacsizni egyhuzamban, rájöttek, hogy nekünk bizony bejön a kaja, "törzsvendégek" lettünk...). Szóval az utolsó vacsoránk alkalmával egy, az étlapon nem szereplő édességet kaptunk. Szicíliai cannolot hozott ki nekünk a pincér. Mi csak tátottuk a szánkat és nem tudtuk, hogy azonnal vessük rá magunkat, vagy csodáljuk még egy picit. Na akkor eldöntöttem, hogy ilyet ha törik, ha szakad készíteni fogok itthon is. A karácsonyi vendégjárás idején sütöttem meg, nagyon nagy sikere volt, gyorsan el is fogyott. Volt cannolo, nincs cannolo... :) Így fotó sem sok készült... A recept a naptárban is benne van, de úgy gondolom, hogy ez a süti igazán megérdemel egy külön bejegyzést is.

Hozzávalók a tésztához:
5 dkg zsír (vaj), 5 dkg porcukor, 2 tojás, 4 ek. desszertbor, csipet só, 1 rúd vanília kikapart magjai, 30 dkg liszt

Hozzávalók a töltelékhez:
50 dkg ricotta, 2-3 púpos ek. kandírozott citrushéj, 3 ek. narancsvirágvíz, 10 dkg porcukor, 2-3 ek. apró darabokra vágott étcsokoládé, 0,5 dl tejszín

A díszítéshez:
porcukor, koktélcseresznye + napraforgóolaj a sütéshez


Elkészítés:
A tészta hozzávalóiból omlós tésztát gyúrok, majd fóliába csomagolom és hűtőbe teszem 1 órára. A krém hozzávalóit alaposan elkeverem és azt is beteszem a hűtőbe.
A tésztát kiveszem a hűtőből, kinyújtom 2-3 mm vastagságúra és 10x10 cm-es négyzeteket vágok belőle. Az olajat egy magas falú edényben felforrósítom. A tésztalapokat a formára csavarom, összenyomkodom, lekenem felvert tojással és a forró olajban kisütöm. A tésztacsöveket közvetlenül a fogyasztás előtt töltöm meg a krémmel egy habzsák segítségével. Megszórom porcukorral és fél-fél koktél-cseresznyét biggyesztek a végükbe.

Rakhatunk a krémbe - ha sikerül hozzájutnunk - kandírozott angyalgyökeret, esetleg pirított, aprított mogyorót, mandulát vagy zöld pisztáciát.

Megjegyzések

  1. Ez még mindig annyira jól néz ki, hogy kár, hogy még nem találták fel, hogy neten keresztül csomagot is lehet küldeni, olyan igazit, olyan foghatót, olyan Reni sütivel teli dobozt. :)

    VálaszTörlés
  2. hehe :) bevágnék most egy tálcával ebből a sütiből az biztos. na majd csinálok én még ilyet ám... :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése