2010. február 17., szerda

Répás sütemény


Ezt a sütit pont egy hete készítettem, de valamiért nem raktam fel a blogra. Hogy miért, azt passzalom, mert nagyon-nagyon finom volt. Nem ez az első sárgarépás sütemény, amit szó szerint zabálva fogyasztottunk el itthon, volt már korábban egy sárgarépás-ricottás corstata, ami szintén elsöprő sikert aratott.

Ez a sütemény amúgy rém egyszerű, a klasszikus bögrés sütemény répássá alakított változata. Millióféleképpen lehet variálni, akár darált mandulával, esetleg dióval és a fűszerezéssel is.

Én 2,5 dl-es bögrével adagoltam a hozzávalókat. A muffinoknál is szódabikarbónát szoktam általában használni sütőpor helyett, szerintem sokkal könnyebb lesz a tésztája tőle.


Hozzávalók:
4 tojás, 1 bögre olaj (olívaolajat használtam és nem lett abszolút fojtós a tésztája ennek ellenére sem), 2 bögre cukor, 2 bögre liszt, 4 nagy sárgarépa lereszelve (a nagyobb lyukú reszelőn) 1 rúd vanília kikapart belseje, frissen reszelt szerecsendió, fahéj, 2 tk. szódabikarbóna, csipet só, 250 g mascarpone, porcukor, kandírozott citrusszeletek

Elkészítés:
A tojásokat habosra keverem a cukorral. Hozzáadom a sót, a fahéjat, a szerecsendiót és a vanília kikapart magjait, majd a lisztet, a szódabikarbónát és ha ezeket is alaposan elkevertem, akkor mehet bele a reszelt répa. Összekeverem. Formába öntöm és 180°-on kb. bő egy órát sütöm (nagyon sütőfüggő, érdemes háromnegyed óra után tízpercenként ránézni és tűpróbával ellenőrizni a tészta állagát).
A mascarpone-t kikeverem kevés porcukorral és körbekenem vele a kihűlt süteményt. Kandírozott citrusszeletekkel díszítem.



Répatorta még: Nanánál, Szepykénél, Lila Fügénél, Sajtkukacéknál és még biztos sok-sok helyen :)

16 megjegyzés:

Csibe írta...

Niki, nagyon szép lett!

Reni írta...

Köszi Csibe, de Reni vagyok :)

Névtelen írta...

Szia Reni,

hány tojás kell bele? Ez sajnos kimaradt... Holnap szeretném megsütni, remélem, válaszolsz:)

Bea

Niki írta...

:DD hát ezen nagyot röhögtem!! folyik a könnyem.... :D hiába, mi nagyon hasonlítunk Reni. ;)

nagyon guszta, már láttam a picasa albumodban (gmail, zümm.. :) és csorgott a nyálam ezerrel! :)
szerintem Húsvétra megcsinálom!

Reni írta...

Bea, köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmem, javítottam. 4 tojás kell bele!

Niki, én is jót mosolyogtam :]én is a napokban fedeztem fel ezt a zümm bigyót, hogy rss alapján beadja a frissítéseket (?) azoktól, akikkel valaha levelezést folytattál.

Csibe írta...

Banyek, de zizi vagyok >: persze, hogy Reni vagy....bocsi, de közben gyors a leveleimet is megnéztem (na ott tényleg Niki volt)...a képedben is gyönyörködtem, a Manó is rángatta a gatyámat....tényleg bocsi!

nana írta...

ismerős :)
http://vegasztromania.blogspot.com/2009/02/gyomberes-repatorta-narancsos.html

Katina írta...

Reni, nézz be hozzám, ha van kedved

ide pedig: nem sok az az egy bögre olaj?:S

Livi írta...

Jól néz ki nagyon! + Tök jó a rendetlenséges kép :) Ilyenkor elrendezgeted a tárgyakat vagy lekapod a pillanatnyi káoszt? :)

Reni írta...

Orsi, ugyan már semmi baj :)

Nana, de király! pont egy éve készítetted :] te milyen olajat raksz bele? napraforgót? Az eredeti receptemben simán cukorral kikevert vaj szerepel, de én azt nem szeretem, azért döntöttem a mascarpone mellett :]

Katina, nézek rögtön és nem, nem sok az az olaj (még csökkentettem is az eredeti receptben lévő mennyiséget, ott másfél bögre volt)

Livi, köszi. hát azért valamennyire rendezett rendetlenség az :D

Névtelen írta...

Ha dióval, vagy mandulával készíteném, a liszt helyett tehetek pl.1 pohár liszt-1 p dió??Kell bele ennyi cukor, lehet ennél kevesebbet és barnát???Kösz ha válaszolsz...Marika

Reni írta...

Marika, a cukrot ízlés szerint növelheted, csökkentheted. A barnacukor is tökéletes hozzá. 1 pohár dió/mandula esetén én a lisztmennyiséget még nem csökkenteném, viszont ha sokkal több mandulát/diót raknék bele, akkor valamivel kevesebb lisztet raknék bele. Amolyan érzés formán.

Névtelen írta...

Ó, de jó, pont ilyen receptet kerestem!
Most, hogy olvasom, jöttem rá, hogy nekem majdnem ugyanez megvan már, csak sütőtökkel :-). Azzal is szuper. Egyébként vicces, de az a recept is cukros vajat ír krémnek, és én is alapból mascarponesra módosítottam :-).
Zsófi

Reni írta...

Örülök, hogy rátaláltál! :) Ezt a sütit mi is nagyon szeretjük, többször is készült már, hol így gyümölcskenyér formában, hol tortaformában. Én nem szeretem a vajkrémet (csak nagyon ritka esetekben) úgyhogy általában én is mascarponet használok a vajas bevonatok helyett.
A sütőtökös nekem nem tudom, hogy bejönne-e, nem vagyok jóban vele :]
Tegnap viszont sütöttem egy banánkenyeret aszalt feketeribizlivel és pekándióval, na az is isteni lett. Hasonló az állaga, mint ennek, de mégis teljesen más.
Az nem kerül fel ide a blogra, mert majd a karácsonyi ajándékkiadványomban lesz :)

Mézigörl írta...

Nagyon szép lett! Csodaszépek a fotóid is! Csak így tovább!!! Gratulálok! :- DDD A sütit pedig hamarosan elkészítem! :)))

Reni írta...

Köszönöm! Ez nálunk klasszikus téli süti :))