2010. február 14., vasárnap

Marhapörkölt nokedlivel


Már nagyon régóta vágytam egy finom marhapörköltre, de eddig nem volt nokedliszaggatóm, így nem álltam neki egyszer sem. Kértem tanácsot anyától, hogy milyen húst vegyek hozzá, hogyan készítsem és az eredmény egy tökéletes, sűrű szaftú gyönyörű vörös pörkölt lett. Nem kaptam se szép marhalábszárat, sem nyakat, így combból csináltam, de így is nagyon finom omlós, puha lett a hús.

Hozzávalók a pörkölthöz (2 főre):
50 dkg marhahús, 1 ek. fűszepaprika, 1 tv paprika, 1 szem paradicsom (3 szem koktélparadicsomot raktam bele), kevés olaj, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 dl száraz vörösbor, só, frissen őrölt bors

Hozzávalók a nokedlihez:
30 dkg rétesliszt, 1 tojás, víz

Elkészítés:
A húst megtisztítom az inaktól, hártyáktól és felkockázom. A vöröshagymát apróra vágom, majd kevés olajon megpárolom. Hozzáadom a felkockázott paprikát és paradicsomot. Párolom még egy pár percig. Ezután rádobom a fűszerpaprikát és azonnal felöntöm kevés vízzel (kb. 0,7 dl). Elkeverem, rádobom a húst, sózom és borsozom. Lefedem és főzöm kb. másfél órát, amikor ráöntöm a bort és főzöm még 15-20 percig.
Közben összeállítom a nokedlitésztát. A lisztet elkeverem az egy tojással és annyi vízzel, hogy pont összeálljon a tészta. Nem keverem simára, csak néhányat keverek rajta, majd a tészta "összeérik" magától. Fél órát hagyom állni. Vizet forralok, sózom és öntök bele kevés olajat. A nokedlit beleszaggatom és pár perc alatt megfőzöm, majd leszűröm. Tányérokba adagolom a nokedlit és rákanalazok a pörköltből.


9 megjegyzés:

Livi írta...

Nagyon szép lett a színe :)

Ma megint megcsináltam a karácsonyi pulykasülted a névnapi vendégeimnek! Ismét nagy siker volt :)

Reni írta...

Szerintem én is el fogom még készíteni párszor azt a pulykasültet :) Nekünk is nagyon bejött! Örülök, hogy nálatok is siker :)

Á la carte írta...

Imádom a marhapörit!!! Bográcsban a legjobb, annak az íze utánozhatatlan. A legpuhább és legfinomabb ízhatást úgy lehet elérni tapasztalatom szerint ha nagyon lassú hőfokon fözzük a pörköltet, nagyon sokáig. Anyukám gyakran 2-3 órát is főzi. Biztos a tiéd is nagyon finom volt : ))

Névtelen írta...

Combból és nem volt száraz? Ez tök jó. Én legutóbb egy ragut készítettem és 2 óra után még mindig embertelen rágós volt a hús. A valószínűleg öreg tejelő tehén... Jájj.
Panka

Reni írta...

hát ez is kb. 2 órát főtt összeségében, takaréklángon. bográcsost én is imádom, de azt most nehezen tudnám megoldani :)

Panka, nem volt száraz, nagyon finom, puha omlós lett a hús, valószínű, hogy ifjú volt még az állat!

duende írta...

Csodás! Én is nagyon szeretem. :)

(A nokedli én nem szoktam állni hagyni. Fölteszem a vizet forrni, és csak utána keverem össze a tésztát. Ahogy forr a víz, már szaggatom is. És újabban: deszkáról nagy szemű nokedliket. Imádom. :) )

nokedli írta...

nagyon szép lett! én is kedvet kaptam hozzá. nokedli-szakértöként mondhatom, hogy én sem hagyom állni és mindig szuper lesz;-)

Reni írta...

:)

Nekem a nokedlikészítést így tanította az anyukám, úgyhogy eszembe sem jutott, hogy másként készítsem :)

Livi írta...

SZia!

Némileg köszönet képp a sok sok jó ötletért és receptért szeretnék díjat adni! Fotós mellett természetesen a gasztoért is!

http://gyemantkonyha.blogspot.com/2010/02/kreativ-blogger-dijat-kaptam.html

Üdv,
Livi