Lélekmelegítőnek - Sáfrányleves


Gyönyörű, sárga színű leves, amely feldobja ezeket a jeges, havas, náthás, szürke napokat. Azonnal le is nyomtam belőle két tányérral... aztán megálljt kellett parancsolni magamnak, mert Dani még haza sem jött és nem evett belőle.. :)

Hozzávalók:
4-5 (kisebb) szem krumpli, 2 fej vöröshagyma, 2 dl tejszín, 1 kk. sáfrány (2 cs. Kotányi például), 1,5 kk. őrölt római kömény, frissen reszelt szerecsendió, só, bors, olaj, 1l húsleves

Elkészítés:
Kevés olajon megdinsztelem az apróra vágott hagymát. Hozzáadom a kockára vágott krumplit, felöntöm a húslevessel és hozzáadom a fűszereket: a római köményt, a sáfrányt, a szerecsendiót, a borsot és a sót. Kb. 10 percig főzöm, míg a krumpli meg nem puhul. Ezután a tejszínhez merek egy keveset a levesből, hőkiegyenlítés céljából, majd az egész tejszínes keveréket a leveshez öntöm folyamatos kevergetés mellett. Ha szükséges még sózom, illetve borsozom, majd botmixerrel összeturmixolom. Kínálhatunk hozzá levesbetétként pirított zsemlekockákat én most löttyintettem (pöttyintettem) rá kevés olívaolajat és megszórtam friss snidlinggel.

Az utóbbi időben különösen észrevettem, hogy valami kegyetlen módon lebutítja a képeket a blogger... lehet flickr-ről kéne idelinkelnem a fotókat?!

Megjegyzések

  1. imádom a leveseidet:) a múltkor "feldolgoztam" az egyik régi hagymásodat, majd felteszem hamarosan. de csak az egyik kép miatt:D már nem is nagyon emlékszem rá, mit műveltem

    VálaszTörlés
  2. Ez jó recept Reni!
    Nem vagyok nagy leveses, de amiben tejszín és sűrítmények vannak bazira elfogynak. :)

    VálaszTörlés
  3. Örülök, hogy tetszik nektek :]

    VálaszTörlés
  4. flickr barát hajlamos néha nem megmutatni a képet, marad helyette egy lyuk, hogy bocs stb, stb...

    VálaszTörlés
  5. Jól hangzik. Valami ilyesmi van a Szakácsok könyvében is, már ott is szemeztem vele. Egyszer el kellene készíteni, csakhát a krumpli... nekem nagyon dominánsnak tűnik benne...készen, nem erőteljesen krumpli ízű? Eddig ez tartott vissza..

    VálaszTörlés
  6. Aha, én is néztem a Szakácsok könyvében, ott mások az arányok kicsit. Meg asszem, hogy póréhagymaleves az alapja, vagy valami ilyesmi. Én a krumplit tulajdonképpen csak a sűrítés miatt tettem bele (4-5 kisebb szem), így nincs krumpliíze. Karácsonykor akartam ezt a levest készíteni, de meggondoltam magam, mert nem biztos, hogy minden vendég örült volna az erőteljes sáfrány íznek.

    VálaszTörlés
  7. Úgy tetszik ez a kép!! A színek és azok az olívaolaj-pöttyök a levesen, nagyon jó! :)
    Lehet, hogy hülyeséget kérdezek, de nem lehetne esetleg krumpli helyett egy kis liszttel sűríteni?
    Egyébként nagyon jól hangzik a recept, biztos finom.
    A képeket én is flickr-ről, vagy picasa-ból szoktam belinkelni a blogjaimba, eddig még egyikkel sem volt probléma... (kopp-kopp-kopp)

    VálaszTörlés
  8. Kiko köszi :) De lehet akár liszttel is sűríteni, de én most ezt a módszert választottam. Én szeretem a krémleveseket egy kevés krumplival sűrűbbé tenni. Sosem lett még krumpliízű (kivéve a krumplikrémlevesemet) :)

    VálaszTörlés
  9. Ha nincs krumpliíze akkor lehet megmerem én is próbálni : ) nem mintha bajom lenne a krumplival, csak levesben nem annyira szeretem.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése