2010. február 28., vasárnap

Lekváros linzer


Ez a süti szintén a gyerekkor ízeit idézi fel bennem. Imádom az ilyen és ehhez hasonló apró szárazsüteményeket. Mamánál mindig belopóztam a spájzba és felmarkoltam néhány fajtát, majd észrevétlenül elfogyasztottam. Már ha sikerült észrevétlenül... :) Anya is sokszor sütött ilyen sütiket, öcsémmel mindig rendesen rájártunk és nem egyszer fordult elő az, hogy enyhén túlzabáltuk magunkat belőle. Általában nem tudtuk, hogy hol a határ. :)


Hozzávalók:
30 dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 tojás, 2 tk. vaníliáscukor, lekvár a ragasztáshoz, porcukor a szóráshoz.


Elkészítés:
A lisztet és a porcukrot egy tálba szórom, belekockázom a vajat, hozzáadom a tojást és a vaníliás cukrot, majd az egészet amilyen gyorsan csak lehet összedolgozom. Fóliába csomagolom és egy órára a hűtőbe rakom. Ezután lisztezett felületen kinyújtom (3-4 mm vastagságúra) majd ugyanannyi lyukas és nem lyukas kört (virágot) szaggatok belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakom őket, majd 180°-ra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütöm a sütiket. A nem lyukas korongokat megkenem lekvárral és ráragasztok egy lyukas korongot. Porcukorral megszórom és kész is. Úgy az igazi, ha másnap fogyasztjuk, mert akkor szépen megpuhul, de nekünk nem sok maradt másnapra...

Ez az adag kettőnknek készült, ha családnak készítjük, vagy vendégségre, érdemes kapásból duplázni a mennyiségeket.

12 megjegyzés:

Niki írta...

Már a Zümmben kinéztem magamnak tegnap.. :)
Istenien néznek ki ezek a linzerek!
Nagyim régen nagyon jókat sütött, de már nem nagyon csinál sajna. :(

Kata írta...

Hasonlót sütött anyukám is régebben, azt hiszem, legközelebb én jövök... Mi is nagyon szeretjük, finom házi lekvárral tényleg isteni!

Fahéj és Feta írta...

Jesszus, ezt nem kellett volna! Imádom! El kell készítenem.....

Livi írta...

Igazi házi süti feelinget adnak át a képek :)
Imádom! Első sütik egyike amit kisiskolás koromban már megtudtam csinálni :) Talán az első amihez sütő is kellett :D

L.Krisztina írta...

Imádom a linzert , így "pucéran" meg islernek csoki ruciban. A kép meg mint indig csodás!!!

Névtelen írta...

Gyönyörűek a képek!! Jól látom, hogy az az üveg krétás? Hogy készült?

Reni írta...

Köszönöm :)
A fehér részre gondolsz az üvegen? az papír :)

LINDA írta...

Pont most kaptunk finom házi baracklekvárt, hétvégén megcsinálom! :)

Reni írta...

Más lekvárral is finom, de a mama féle házi baracklekvárral a legtökéletesebb az biztos :)

Judyt írta...

Kedves Reni! Te honnan szereztél kör alakú linzer kinyomót? MIndenhol csak virágosat láttam :(

Reni írta...

hú, ez még nagyon régi darab... még anya húgától kaptam

Judyt írta...

Végül sima kört, valamint egy - nemtom mire való - csőszerű eszközt használtam :) (100 ft volt, egyik vége szűkebb,másik bővebb, de tökéletesen alkalmas volt a kis lyukak kreálására).

A végső porcukrozást kihagytam, illetve a nemrég főzött narancslekvárt használtam. Így is hamar elkapkodták, és a vendégsereg nőtagjai a receptet kérdezgették ;)