2010. február 27., szombat

Kovászos kenyér


Kenyeret sütöttem. Kovászost. Többször is. Imádtuk!

Hozzávalók a kovászhoz:
10 g friss élesztő, 1/2 csésze meleg víz, 1 csésze liszt

Hozzávalók a kenyérhez:
6 csésze liszt, 1,5 csésze meleg víz, 3/4 csésze joghurt, 10 g élesztő, 2 tk. só, 1 adag kovász


Elkészítés:
A kovász hozzávalóit összekeverem (én egy befőttesüvegbe tettem őket) és szobahőmérsékleten állni hagyom egy éjszakát. Másnap az összes hozzávalót összekeverem és egy ruganyos tésztát dagasztok belőlük (kb. 10 perc). 1 órát kelesztem, majd átgyúrom és még 1-2 órát kelesztem. Ezután megint átgyúrom, formázom, kelesztem kb. 1 órát, majd 220°-ra előmelegített sütőbe tolom. 20 perc után csökkentem a hőfokot 200°-ra és sütöm még 20 percet.

(egy adagból sütöttem a nagy cipót, a másik adagból a kisebb kenyeret és 5 zsemlét - recept a kreatív konyha sorozat alapján)

És még valami, amitől majd kiugrok a bőrömből. Idén is jövünk Campania! :))


2 megjegyzés:

Puszedli írta...

Gyönyörű lett!

Reni írta...

Köszönöm, most is épp ezt eszem (marha jót tesz este negyed 10kor :D )