Császármorzsa házi áfonyalekvárral


Jó dolga volt annó a császári párnak, sok-sok finom ételt elsőként kóstolhattak. Vegyük például a Dobostortát, vagy ezt, a császármorzsát.
Kislányként én teljesen másként ismertem ezt az ételt. Mamám és anyukám főtt krumpliból készítette, amelyhez lisztet, cukrot, mazsolát és vaníliás cukrot adtak. Aztán megtudtam, hogy az igazi császármorzsa az búzadarából van... konkrétan amikor sulis lettem és a menzán császármorzsa volt. Mindkét változatot nagyon szeretem, mindegyik más-más ízű, de ránézésre egyforma :)

Hozzávalók:
150 g búzadara, 10 g liszt, 325 ml tej, 10 dkg cukor, 3 tojás, csipet só, 1 rúd vanília, 20 dkg erdei áfonya, cukor

Elkészítés:
Az áfonyát a cukorral és kevés (tényleg nagyon kevés) vízzel felteszem főni. Nagyon lassú gázon kb. 1 órát főzöm, amíg szépen besűrűsödik. A lisztet és a búzadarát összekeverem, felöntöm a tejjel és simára keverem. Hagyom állni kb. 1 órát, amíg a búzadara jól megduzzad. A tojások sárgájához hozzáadom a vaníliarúd kikapart magjait, majd habosra keverem az egészet a cukorral. A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verem. A tojássárgát hozzákeverem a búzadarához, majd az egészbe beleforgatom a habot. Felhevítek egy serpenyőt, kevés vajat dobok bele, majd ráöntöm a búzadarás masszát. Egy falapát (fakanál) segítségével morzsásra sütöm a tésztát. Tányérra öntöm, rákanalazok az áfonyalekvárból és megszórom porcukorral.


Megjegyzések

  1. Már csak az áfonya miatt is NYAMMMM :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jól néz ki, különösen az a tál kékje mutat jól a morzsával! Érdekes, hogy nekem nem igazán szokott sikerülni, de ez a leírás most igazán jól jött.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szeretjük :)
    Nagyon szép összeállítás

    Csak nekem sosem sikerül

    VálaszTörlés
  4. Én is most csináltam először császármorzsát, izgultam is, hogy sikerüljön.
    A tálat imádom, tavaly vettem Amalfiban. Idén bővítem a kollekciót :))

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése