2010. január 10., vasárnap

Vadas marha zsemlegombóccal - Anya után szabadon


Nem is tudom pontosan, hogy miként jött ez az őrület, hogy én vadast akarok csinálni, mikor konkrétan azt sem tudtam, hogy szeretem, vagy sem. Amikor kicsi voltam, a suliban sosem ettem meg, mert azt hittem főzelék és én a főzelékektől (egy eléggé kellemetlen és hosszú kórházi benntartózkodás után) irtóztam. Lényeg, hogy gyönyörű marhahúst vettem és gondoltam nekiugrok én ennek a vadasnak. Hát jól tettem... finom lett, tökéletes, anya diktálta le a saját receptjét (vagyis ahogy ő szokta csinálni) telefonon. Még jó, hogy ingyen beszélünk.. :)

Hozzávalók (2-3 főre):
75 dkg marha fehérpecsenye (vagy pl. rostélyos), 6-8 szál répa, 2 szál petrezselyemgyökér, 2 fej vöröshagyma, 1 tk. borókabogyó, 1 tk. egész feketebors, 1 babérlevél, 1 ek. mustár, 5 db szikkadt zsemle, 1 tojás, 30 dkg rétesliszt, víz, 2-3 ek. tejföl, olaj, só, 1 ek. cukor, 5 dkg füstölt szalonna.

Elkészítés:
A marhát felvágom 1-1,5 cm-es szeletekre. A répát és a petrezselyemgyökeret felkarikázom, a hagymát finomra, a szalonnát vékony csíkokra vágom. A húsra egy kevés olajon pár perc alatt kérget sütök, majd egy pecsenyesütő edénybe rakom a szeleteket, ráhalmozom a répa, fehérrépa, hagyma, borókabogyó, bors, mustár, szalonna, babérlevél keverékét. Takarék lángon, kb. másfél órát sütöm.
A zsemlét felkockázom, majd kevés olajon megpirítom. A réteslisztből, az egy tojásból, sóból és vízből laza nokedlitésztát keverek, majd hozzáadom a zsemlekockákat és az egészet jól elkeverem. Ebből a tésztából gombócokat formázok és lobogó, sós vízben kb. 10 perc alatt megfőzöm őket. A húst kiszedem egy tálba zöldségek közül, majd a fennmaradó zöldséges ragut botmixerrel pürésítem. Egy serpenyőben karamellizálom az egy evőkanál cukrot, ráöntöm az összeturmixolt zöldségeket és a 2-3 evőkanál tejfölt. Összeforralom az egészet.
Tányérra szedek 4-5 evőkanálnyi szószt, ráhelyezem a hússzeleteket és a zsemlegombócot. (nem vagyok a tálalás mestere, ez a képen is látszik :)

Gyorsan megesszük egy kis finom vörösbor kíséretében :)


5 megjegyzés:

mandy tarragon írta...

összefutott a nyál a számban :)

nokedlis írta...

nagyon jó lett! rám is rámjött a múltkoriban, hogy készítsek, pedig azt sem tudtam, hogy kell. ilyen szép marhahúsból másodszor is nekiállnék:)

Katina írta...

nyüssssz

Cserfescsillag írta...

Egyik kedvencem. :) Még nem álltam neki eddig, de szerintem ez most változik.

Delish írta...

Guszta a vadasod!
Jatekra fel,nezz be hozzam

http://bakaorsi-delish.blogspot.com/2010/01/kreativ-blogger-dij-es-lancreakcio.html