2010. január 14., csütörtök

Paella de mariscos

... azaz paella tenger gyümölcseivel, itt most rákkal és kagylóval. A paella az egyik legnépszerűbb spanyol étel, klasszikus fajtája a Valencia-i. Készítik hússal, hallal, tenger gyümölcseivel egyaránt, rendkívül sok változata létezik. Gyönyörű színét a sáfránytól kapja, enélkül a paella nem paella. Én legelőször akkor ettem, amikor tizenegyedikes koromban Spanyolországban voltunk nyelvtanfolyamon. Az szörnyű volt. Akkor lett egyfajta undorom a halaktól és tenger gyümölcseitől, ami hála az égnek az Atraniban töltött nyaralásunk során teljesen elmúlt. A rossz élmények miatt, ekkor szántam rá magam szinte először a tengeri halak és herkentyűk fogyasztására. Spanyolországban akkor nem spanyol szakácsok, hanem a magyarok készítették a kaját nekünk, tippem szerint nem nagyon értettek a főzéshez.

Karácsonykor (24-én) tenger gyümölcsei estet tartottunk magunknak. A herkentyűket a metroban vettem. Szerintem legközelebb megint karácsonykor jutok el oda :D

Ez a recept a mi saját ízvilágunkra van formálva, de bizton állítom, tökéletes!


Hozzávalók (4-5 főre):
2 ek. darabos paradicsom (konzerv), 1 nagyobb vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 350 g rizs, 1 dl fehérbor, 1 tk. fűszerpaprika, 1 nagy csipet (1 cs. Kotányi pl) sárfány, 1 l húsleves/zöldségleves, rák, kagyló, 1 csokor petrezselyem, só, bors, olívaolaj, citrom *

Elkészítés:
Kevés olívaolajon pároljuk meg a finomra vágott vörös- és fokhagymát. Adjuk hozzá a paradicsomot, majd a rizst. Öntsük rá a bort és főzzük el teljesen. Ezután jöhet rá a fűszerpaprika és a sáfrány és a leves. Sózzuk és borsozzuk. Fedjük le az edényt, és főzzük a rizst kb. 15 percig, amikor adjuk hozzá a rákokat (ezeket nem kell megtisztítani, tök jól néznek ki egészben a tányérban) és a megtisztított kagylókat. (amelyik kagyló zárva marad a főzés után, azt dobjuk ki). Szórjuk meg a finomra vágott petrezselyemmel, esetleg facsarhatunk citromot a rákra/kagylóra és fogyaszthatjuk is!

Mi egy ünnepi, 2007-es száraz barrique chardonnay-t ittunk hozzá :)



* tehetünk még bele zöldborsót, én azért hagytam ki az ételből, mert kegyetlenül be tudok görcsölni tőle :(

13 megjegyzés:

Piszke írta...

Biztos nem a spanyolok a hibásak! Én egy spanyol halászfalu piacának vendéglőjében ettem először paellát, azóta is ez az egyetlen tenger gyümölcseivel készülő kaja amit fenntartás nélkül nagyon szeretek...

Reni írta...

Szerintem sem ők :) volt néhány magyar "vezetőnk", akik spanyol vacsorával akartak előrukkolni és hát úgy sikerült, ahogy...

Niki írta...

mi is bolondulunk a tengeri herkentyűkért! :)
a Dávid rendszeresen csinál koktélrákos pennét, imádom. :))

Á la carte írta...

Sajnos nálunk a tengeri herkentyűk nincsennek étlapon. Sosem! Ez van... nem szeretem, pedig már kóstoltam, de vhogy nem tudom megszeretni őket. a fotó ismét nagyon szép. Indultál ugye a fotós versenyen? Van esélyed bőven!!! : ) Drukkolok.

Reni írta...

Az a baj, hogy vidéken tök nehéz beszerezni a tengeri halakat. Pedig heti 1-2-3 alkalommal meg tudnánk enni :)

Kriszti, nem indultam a fotós versenyen :)

Niki írta...

és miért is nem indultál? :O
remélem nem azért amire gondolok... ne hagyd hogy más befolyásolja az álmaidat. szerintem is lett volna esélyed, nagyon is!

Reni írta...

igazából annyira elúsztam az év eleji munkahelyi káoszban, hogy el is felejtettem, de amúgy sem akartam annyira. nyerje olyan a versenyt, akinek nagyobb szüksége van a fényképezőgépre, mert nekem!
Másnak lehet hogy nincs gépe, de tehetsége meg van... :)

Niki írta...

Itt nem a gép a lényeg, hanem hogy megismerjenek. Legalábbis számomra ez a fontos, próbálkozok minden területen, hátha összejön valami. De hát Te tudod. :)

Reni írta...

Persze-persze, ez most kimaradt :)

akartam írni "...akinek nagyobb szüksége van a fényképezőgépre, mint nekem!..."

tééényleg, esküvőkkel hogy állsz a szezonra?

Á la carte írta...

: ((( én szomorú vagyok, hogy nem neveztél. Szerintem sem szabad, hogy befolyásoljanak. Egyébként meg olyan szomorú ez az egész... egyikőtöket sem kellene "molesztálni". Nem értem miért kell ez...mindegy. Egyébként meg megismerni lehet meg tudnak így is. Férjuram mindig azt mondja, ha valaki jó azt úgyis észre veszik... hát nem tudom ;)
Lesz pesten esküvő kiállítás, nem mentek ki? Hátha...

Reni írta...

nem azért nem neveztem, mint amire gondoltok! :)

Niki írta...

Kriszti én már két hete járok.. :)

Reni, van már megrendelésem, 3 tuti biztos, le van fixálva, meg van még pár ajánlat amire nem kaptam még választ.
És Te hogy állsz? :)

Reni írta...

nekem úgy néz ki eddig, hogy 4 tutibiztos van, de nem merem annyira hirdetni magam egyelőre, mert júliusban lesz egy esküvő a családban, csak még nem tudjuk pontosan, hogy melyik hétvégén. fontos lenne, hogy ott legyek és nem akarom bebukni