2010. január 17., vasárnap

Diókéregben sült lazac diós-mogyoróhagymás vinaigrette mártásos rucolával


Huh, hogy ezt a címet milyen hosszú ideig tartott leírni, pedig a recept maga abszolút nem bonyolult. A lazacért én még személy szerint mindig nem rajongok, de Dani nagyon szereti, így elég sokszor készítem. Próbálom mindig variálni, sokféleképpen elkészíteni. Mivel karácsonykor a pisztáciás halnak nagy sikere volt, gondoltam ugyanúgy működik dióval is a hal. Talált, süllyedt :) Szerintem a lazac-dió-mogyoróhagyma-rucola kombináció nagyon jó, nagyon jól passzolnak az ízek egymáshoz.

Hozzávalók (2 főre):
2-3 marék dió, 20 dkg lazacfilé, 1/2 citrom leve, 1 evőkanál reszelt juhsajt, 1 kis tojás, só, bors, olaj, 2-3 marék rucola

A vinaigrette-hez:
1 rész ecet (valami enyhébb ízű, én pl almaecetet használtam), 3 rész olívaolaj, kevés víz, só, bors, 1 mogyoróhagyma, 1 marék dió

Elkészítés:
A vinaigrette-hez a diót nagyobb darabokra, a hagymát kis kockákra vágom. Egy üvegbe töltöm az ecetet, a vizet, az olajat, hozzáadok ízlés szerint sót és borsot, valamint a hagymát és a diót. Az üveget lezárom és az egészet alaposan összerázom. Hagyom állni. A lazacot egy olajjal kikent sütőtálba helyezem. A 2-3 marék diót ledarálom, hozzáadom a sajtot, a sót, borsot és a tojást. Az egészet alaposan összekeverem és a lazacszeletekre simítom. 200°-ra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt megsütöm.
A rucolát megmosom, majd ráöntöm a vinaigrette-et.

4 megjegyzés:

Felhőlány írta...

Ez nagyon jól hangzik! Lazacmániám nekem is van, a dióval meg most kötöttem barátságot, ezt ki fogom próbálni! Köszi! :)

Reni írta...

Nem a legszebb étel az tény, kicsit rusztikus, vagy minek is nevezzem, de ettől függetlenül bátran ajánlom! :)

Á la carte írta...

Diós lazacot én is nemrég készítettem.... fent is van a blogon, isteni finom, akkoris, ha csak úgy kezeled a diót, mintha paníroznád a halat. Ezt lehet kipróbálom így is.

Reni írta...

Megnézem a tiédet. Most! :)