2009. december 27., vasárnap

Hoppá! - 1 éves a blogom! :)

... vagyis majdnem, de nem lényeg.... :)


Éppen, hogy boldog karácsonyt kívántam, máris B.Ú.É.K. 2010!-et mondok (azaz írok) ... mert valószínű, hogy ebben az évben már nem fogok új recepteket közölni, így kívánok minden kedves olvasómnak és idetévedőnek boldog, sikerekben és ízekben gazdag új évet! Január 5-én 1 éves lesz az "Élet napos oldala". Ezúttal szeretném megköszönni mindenkinek azt, hogy olvastak, követték a blogomat, illetve azt is, ha csak véletlenül jártak erre. Június közepétől van statisztikám az oldallal kapcsolatosan, ezeket szeretném megosztani veletek. Az adatok számomra döbbenetesek.

Tehát 2009. június 20. óta:


39 436 látogatás
132 710 oldalmegtekintés
3,37 oldal/látogatás

A legnépszerűbb kulcsszavak, ami alapján a blogomra kerültek az emberek: fügelekvár, karácsonyi pulykasült, rókagomba, brassói aprópecsenye, szaloncukor, az élet napos oldala, renidani stb.

A legnépszerűbb bejegyzések/céloldalak:
Fügelekvár, desszert, kenyér, karácsonyi ajándék a konyhából, tészta, esküvőfotózás, limoncello, fagylalt, gnocchi, karácsonyi pulykasült, sárgabarackos crostata, brassói aprópecsenye, pesto, delizia al limone stb.

Amikor elkezdtem írni ezt a blogot nem gondoltam, hogy ilyen forgalmam lesz. Bár sikerült jó pár negatív kritikát is bezsebelnem, ettől függetlenül én szeretem ezt a blogot, szeretem csinálni és nagyon jól esnek azok visszajelzések, amikor valaki sikereket zsebel be otthon a receptjeim segítségével elkészített étkek miatt.

Amúgy a karácsonyozásunk eddig jól telt, a kaják nagyon finomak voltak, szép ajándékokat kaptunk (asszem végig kéne főznöm Locatelli mester könyvét.... :)
A menü kicsit változott, de nagyjából egyezik a tervezettel. Holnap mamához megyünk, vasárnap még kérdéses, hétfőn Dani szüleihez. Szóval
még ünnepelünk pár napig... :)


És a karácsonyfánk - a félig berendezett lakásunkban :)


2009. december 23., szerda

Boldog karácsonyt!


Ezúton kívánok minden kedves olvasómnak kellemes karácsonyi ünnepeket! Töltsön mindenki sok időt a szeretteivel, használjuk ki ezt a pár napot!

A karácsonyi menünk nekünk is összeállt. Receptek már nem jönnek karácsony előtt (valószínű utána sem, mert nem biztos, hogy le fogom fényképezni az ételeket), de íme a lista:

December 24.

Danival úgy döntöttünk, hogy tenger gyümölcsei estét rendezünk magunknak, nem fogok szigorú, ünnepi menüt alkotni. Lesz egy citromos polipsaláta (Gabah nyomán, ez már elkészült, a hűtőben pihen), majd egy tenger gyümölcsei paella rákkal, kagylóval, hallal. Desszertnek készítettem tiramisut és egy citrusos ricottatortát. Gyorsan összedobok még egy panna cottát is erdei gyümis szósszal.

December 25.

Sáfrányleves garnélarákkal
Mascarpones-pisztáciás haltekercs
Narancsos pulykamell
Köretnek egészben sült burgonya, illetve kenyérgombóc
Desszertek ugyanazok, mint előző este

2009. december 18., péntek

Moszkauer, vagy florentin?


Hát tulajdonképpen egyik sem... vagy mindkettő? Mert van benne mandula, de dió is. Van benne cukor, tejszín és liszt is... legyen a neve mondjuk florenkauer :D
Igaz, hogy karácsonyra készült a süti, de nem tudom, hogy bírja-e addig, eléggé rájárok... nem lehet kibírni, hogy ne egyek belőle, amikor a konyhában járok. Márpedig a konyhában sokszor járok...

Hozzávalók:
2 dl tejszín, 15 dkg durvára darált dió, 15 dkg durvára darált (pucolt) mandula, 3 ek. kandírozott cirtushéj, 30 dkg cukor, 2 ek vaj, 2 ek liszt, 350 g csokoládé (keserű!)

Elkészítés:
A tejszínt forralni kezdem, majd mikor forr, hozzáadom a darált diót és mandulát, a cukrot, az apróra vágott kandírozott citrushéjakat és a vajat. Ha ismét elkezd forrni, lehúzom a tűzről, hozzáadom a lisztet és alaposan elkeverem az egészet. Félreteszem és a masszát teljesen lehűtöm. Ha lehűlt, sütőpapírral bélelt tepsibe teáskanálnyi adagokat rakok a masszából egymástól 5 cm-re (sütés közben ugyanis terülni fog a "tészta"). 200°-ra előmelegített sütőben 6-7 perc alatt megsütöm a moszkauereket (ne nagyon mozduljunk el mellőle, mert fél perc alatt megéghet!). Hagyom őket kihűlni és ezután kenem be az aljukat olvasztott csokoládéval. Miután a csoki megdermedt, fogyasztható. Elég sokáig eláll, már ha megéri.... :)


Most fotóztam az ablakból. Szakad egész nap a hó :) (2009. dec. 19)

Karácsonyi gyömbéres-mézes keksz


Ez a recept nem újdonság, már szerepel a blogon, de gondoltam készítek róla egy karácsonyi hangulatú fotót. A recept itt található. ... és mivel nagyon fellelkesültem, hogy végre nappali világosságban itthon vagyok, így csináltam néhány fotót, az itthoni karácsonyi díszekről/giccsekről, egy kis hangulatfokozónak és hátha visszatérnek a régi rendszeres olvasóim is.... :)



Valahogy nyugodt vagyok, nem izgulok amiatt, hogy elkészülök-e mindennel az ünnepre... nem is értem mi ez az érthetetlen nyugodtság, ami az utóbbi hetekben rám települt...


2009. december 15., kedd

Tesztelni fogok!




Ahogy Niki sem, úgy én sem akartam említést tenni a blogomon erről a dologról, holott nagyon boldog voltam, hogy egyáltalán felkerestek egy ilyen ügyben. December 1-jén e-mailben megkerestek, hogy felhívják a figyelmem arra, hogy van egy olyan lehetőség, hogy teszteljem ezeket az újonnan szabadalmaztatott tortaformákat. Utánanéztem, elolvastam az információkat és "mit veszíthetnék?!" alapon jelentkeztem. A pályázati anyagom a Delizia al Limone volt, amely úgy néz ki, elnyerte a zsűri tetszését. Hát ha még meg is kóstolták volna... :)

Tegnap kaptam értesítést arról, hogy a pályázati anyagok elbírálása lezajlott, megvan az a 35 fő, akikből majd a 10 (ami végül 14+1 lett) tesztelő kerül ki. Volt bennem egyaránt kishitűség és remény is. Ma délután, mikor hazaértem a munkából, egy levél várt a postafiókomban, méghozzá azzal a tárggyal, hogy megvan a csapat. Bevallom, nagyon izgultam, hogy az én nevem is szerepeljen ott és ott volt. Nagyon örültem neki, hát még akkor, amikor néhány ismerős névvel is összetalálkoztam. (Itt szeretnék gratulálni a "nyertes" gasztrobloggereknek: Nikinek,
Maxnak, Cukroskatának, Gabojszának, Millienek - remélem nem hagytam ki senkit a sorból)
Idézek a pályázati anyagból:

Feladat: A Zila Tortaforma tesztelése

A kiválasztott tesztcsapat tagjai vállalják, hogy 2009. december 1. és 2010. január 31. között részt vesznek a Zila Tortaforma Tesztelésben.

A tesztcsapat tagjai a teszteléshez kapnak:

- 1 db szabadon választott típusú Zila Tortaformát,

- 1 db formaleválasztót

- 1 db részletes technológia DVD-t receptekkel.

Azon szerencsés pályázók, akik maradéktalanul eleget tesznek a pályázati kiírásnak, a tesztelés után a Zila Tortaformákat megtarthatják!

A tesztelés:

A tesztelés során minden pályázó 3 készítményt készít el a kapott Zila Tortaformák segítségével: (sorrendben)

  • Egy készítményt sütési eljárással (határidő: dec. 22.)
  • Egy készítményt fagyasztási eljárással (határidő: jan.15.)
  • Szabadon választott süteményt (határidő: jan. 31.)


A szabadon választott kategória zsűrizése

A tesztidőszak végén a „szabadon választott” kategóriában elkészített süteményeket Zila László szakmailag is zsűrizi, és külön jutalmazza.

Nyeremény:

  1. 1. díj: Serleg/vagy érem + 50.000 Ft vásárlási utalvány
  2. 2. díj: Oklevél+ 20.000 Ft vásárlási utalvány
  3. 3. díj: oklevél+ 10.000 Ft vásárlási utalvány

Vásárlási utalvány a Zila Kávéháztól: 50.000/20.000/10.000 Ft érétkű baráti/ családi vacsorára vagy további formák vásárlására.

Díjátadás: 2010. február, a Zila Kávéházban

- ünnepélyes díjátadás, fotózással, videózással

Fotók a www.zilatortaforma.hu oldalról származnak, ahogy a pályázati szöveg is!

Jajj ma isteni moszkauer&florentin ötvözetet készítettem, így lett a florenkauer :D ha nappali fényben le tudom fotózni, akkor rakom fel ide, hogy azé recept is jöjjön :)

Még egy jajj - elvesztettem rendszeres olvasóimat, most újra gyűjtöm őket! :)

2009. december 14., hétfő

A karácsony illatos fűszerei



A karácsony különleges ünnep, saját színei, ízei, illatai vannak és ilyenkor olyan ételeket is megengedünk magunknak, amit a hétköznapokon nem. Családi ebédek, baráti vacsorák, éjszakába nyúló beszélgetések… Van annál jobb, mint a karácsonyfa alatt elrágcsálni egy szegfűszeggel ízesített mézeskalács szívecskét, vagy elszürcsölni egy pohár fahéjjal fűszerezett likőrt? Ezek azok a benyomások, amelyek az ünnepet még ünnepibbé teszik.

Bővebben a GASZTROTIPPEN!


2009. december 13., vasárnap

Grillezett garnéla rucolaágyon



Tegnap lezavartuk a karácsonyi nagybevásárlást, Budaörsön voltunk a metroban. Eléggé kísértésbe estem a friss halak és tengeri herkentyűk láttán, be is spájzoltunk belőlük. Ez a rák is az ottani "fogás" eredménye.

Ez volt a kedvenc előételem a nyaralásunk alatt. Nagyszerűsége az egyszerűségében rejlik. Imádom, ahogy egy falat fűszeres ízű rucolához bekapok egy darab édeskés rákhúst és ezt a citrom savanyúságával koronázom meg. Összefut a számban a nyál...


Hozzávalók:

3-4 nagyobb garnéla / fő, 1 marék rucola / fő, citrom, olívaolaj

Elkészítés:
Ha friss rákkal van dolgunk, akkor kevés olívaolajon addig süssük egy grillserpenyőben, amíg szép pirosas rózsaszín színe nem lesz. Ha előfőzött (ahogy az én esetemben is) 1 perc alatt forrósítsuk át a rákot a serpenyőben, kevés olívaolajon. A tányérra rucolát halmozok, meglocsolom olívaolajjal, ráhelyezem a rákokat.


Ha a rákokat megpucoltuk, facsarjunk rá kevés citromlevet, úgy az igazi!
(a kép nem az igazi, egész nap tök sötét volt :( )

2009. december 10., csütörtök

Tükörkérdés - legkedvencebb vs. leggázabb

Doki dobta felém a labdát és meg is válaszolom a kérdést. Miért ne tenném, hiszen recepttel nem tudok szolgálni, napok óta nem főztem. Szóval a feladat:
Mutasd meg a leggázabb, illetve a legkedvenceb
b fotód és írásod! :)

A leggázabb szövegem szerintem az alábbi volt :D

"...Mire hazaértem ma a munkából, szeretett férjem ágynak esett, ledöntötte a láz. Nekiálltam a karácsonyfát leszedni. Ezzel még nincs is gond, mert hamar megvolt. Azonban ezután jött a hidegzuhany. Ez a fa felfele sem fért be a liftbe, ergo lefele sem fog. Fogtam hát a fűrészt, és szegény kis fánkat feldaraboltam (a 7. emeletről nem fogom lecincálni a lépcsőn...) Miután ezzel is megvoltam, a következő horror az, amikor szembesültem azzal, milyen kosz is halmozódott fel a délutáni munkálkodásom által. Seprű, porszívó... hajrá! 1 órácska alatt ez is megvolt, nappali rendben. Ekkor hangosan mordult a gyomrom, aki keményen reklamált azért, hogy ma még nem kapott semmi érdemlegeset, amit ételnek lehet nevezni. Gondoltam egyet-kettőt, és meg is álmodtam, hogy mit szeretné(n)k enni. Mivel Danikám torka nagyon fáj, ezért valami könnyű, toroknak selymes ételt állt szándékomban készíteni. Így lett a következő:.."

A leggázabb kép címet a következők nyerték el (volt az elején rendesen efféle és nem tudtam választani... eleinte nem izgatott annyira ez a gasztroblog dolog, inkább csak villantottam egyet a töksötét lakásban a vakuval, nem komponáltam, nem rendezgettem, nem is figyeltem a gép beállításaira kb. leszartam) Aztán ahogy jött a tavasz és vele együtt a nappali világosság, úgy jöttek a szebb fotók is. És ha már a fények szépek voltak, akkor igyekeztem a fotókat is szépen megkomponálni.


Legjobb szövegként nem választanék semmit, ezt én igazán nem tudom megítélni.
Viszont van több fotó is, ami a kedvenceim közé tartozik. Próbáltam egy legkedvencebbet választani, de nem sikerült. Több is közel áll a szívemhez, vagy a színei, kompozíciója vagy az étel miatt. Nem tudtam választani, remélem nem baj.




Jaa és továbbadnám Nikinek, Vikinek, Krisztinek :)

Kérés teljesítve :) ->

2009. december 9., szerda

Töröltem a legutóbbi bejegyzést, szeretném lezárni az egészet. Igyekszem megújulni!

2009. december 7., hétfő

Szaloncukor házilag


Nem fűznék hozzá (mármint a szaloncukor készítéshez itt) olyan nagyon sok mindent. Még november közepén készítettem ezeket a fotókat és alig vártam, hogy felkerüljenek a Gasztrotipp-re. Azóta már az összes gasztromagazinban lefutott a házi készítésű szaloncukor téma, de sebaj... azért még szezonja van. Sőt! :)
Bővebben tehát ITT.
U.i.: lesz még remélhetőleg néhány cikkem karácsonyi témában :)

2009. december 6., vasárnap

Narancsos karácsonyi pulykasült egészben sült burgonyával



Hmmm... hogy ez mennyire finom volt! A pulykán kívül még sertéskarajjal is el tudom képzelni ezt az ételt, de így.. hmmm, tökéletes volt. Ez az étel ismét a konyhai improvizációm gyümölcse, nem recept alapján készült. Nálunk ez lesz az egyik húsos fogás karácsonykor, csak akkor kap még egy kis gesztenyét is.

Hozzávalók:
60 dkg pulykamell, 4-5 ág kakukkfű, 1 narancs héja és húsa, 2 dl víz, só, frissen őrölt bors, 10 db aprószemű krumpli, 2 ág rozmaring, 2 ek. olívaolaj, 2 cm-es gyömbér, 1/2 ek. szójaszósz, 1 ek. balzsamecet, 3 ek. vaj, 1 ek. barnacukor,

Elkészítés:A pulykamellet fogom és megkötözöm (spárgával), hogy szép formája legyen. Bőségesen sózom, borsozom, majd ráreszelem a narancshéjat. Forró serpenyőben, a két evőkanál olívaolajon hirtelen kérget sütök a hús minden oldalára. Egy hőálló tálba beleöntöm a vizet, belereszelem a gyömbért, a narancsot meghámozom és cikkekre vágom és ezt is beledobom, 2-3 ág kakukkfüvet még hozzáadok és belehelyezem a húst. 180°-ra előmelegített sütőben 50 percig sütöm. Közben a burgonyákat meghámozom és megfőzöm. Ha megfőtt, olívaolajjal kikent sütőtálba rakom őket, mellévágok néhány ág rozmaringot és beteszem a sütőbe a hús mellé kb. fél órára. Ha a hús elkészült, megcsinálom a mártást. Egy evőkanál vajon karamellizálom az egy evőkanál barnacukrot. Ha ez megvan, hozzáadom a balzsamecetet és forralom 1-2 percig. Ezután kanalazok hozzá a hús sütésénél keletkező szaftből bőven (10-12 evőkanál) és beledobok egy ág kakukkfüvet. Forralom tovább. Hozzáadom a szójaszószt, a maradék vajat és a hús mellett sült narancsdarabokat. Sűrűre forralom, majd átszűröm. A húst felszeletelem, meglocsolom a mártással és körítésként mehet mellé a sült burgonya.

2009. december 5., szombat

Delizia al limone - a napfényes, citromos finomság



Amikor végetért a nyaralásunk, megfogadtam, hogy minden egyes ételt megpróbálok leutánozni és reprodukálni, amit ott kóstoltunk (persze, ha az adott alapanyagokhoz hozzá tudok jutni). Desszertek közül ez volt az egyik. Sokat kutakodtam a recept után, hogy tényleg olyat találjak, ami az igazi lehet. Szerintem ez körülbelül megfelel :) Na jó, nem szerénykedem, inkább tökéletes. Több változatból gyúrtam össze az én verziómat, de ez volt az alap. Az elkészítése eléggé hosszadalmas, de azért megéri rááldozni az időt! A formán sokat gondolkoztam, eszembe jutott, hogy készítek kis kupola alakú formákat alufóliából és abba töltöm a masszát, de végül győzött a lustaság. Több olasz blogon is láttam, hogy muffinsütőben készítik a piskótát, így végül én is ezt az egyszerűbb megoldást választottam.

A pan di spagna-t (azaz a piskótát) a saját, anyukámtól tanult recept alapján csináltam, nem akartam variálni vele.

Hozzávalók a piskótához:
3 ek. rétesliszt, 3 ek. finomliszt, 6 ek. cukor, 6 tojás, csipet só, vaj a formák kikenésére

Elkészítés:
A a tojások sárgáját habosra keverem a cukorral, majd hozzákanalazom a lisztet és alaposan elkeverem vele. A tojások fehérjét a csipet sóval kemény habbá verem, majd ezután óvatosan beleforgatom a lisztes masszába. A formákba töltöm őket (10 db lett nekem) és 180°-ra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütöm őket.

Hozzávalók a citromkrémhez (Crema di limone):
2 tojássárgája, 40 g cukor, 40 g citromlé (2 citrom leve volt pont), 40 g vaj

Elkészítés:
A tojások sárgáját kb. negyed órán keresztül felverem a cukorral. Ezután hozzáadom a citromlevet, ezzel is alaposan elkeverem. Gőz fölött besűrítem a krémet, majd hozzáadom a vajat és jól elkeverem vele. Félreteszem hűlni.

Hozzávalók a limoncello-s sziruphoz (Bagna al limoncello):
2 citrom héja, 30 g cukor, 30 g víz, 50 g limoncello

Elkészítés:
Öntsük egy lábasba a limoncellot, vizet és a cukrot, reszeljük bele a citrom héját és kb. 15 percig forraljuk, míg egy sűrű szirupot nem kapunk.

Hozzávalók a citromos cukrászkrémhez (Crema pasticceria al limone)
2 dl tej, 1 dl tejszín, 4 tojássárgája, 60 g cukor, 15 g étk. keményítő, 1/2 citrom reszelt héja és leve, 1 rúd vanília kikapart magjai

Elkészítés:
A tejet, a tejszínt összeöntjük, belereszeljük a citrom héját majd felforraljuk az egészet. Húzzuk le a gázról és hűtsük le. Keverjük a tojássárgákat fehéredésig a cukorral és a vaníliával, majd adjuk hozzá a citromlevet. Adagoljuk hozzá óvatosan a tejet, majd tegyük vissza az egészet egy forralóedénybe és lassú tűzön sűrítsük be a krémet. Hűtsük le.


A sütemény összeállítása:
A piskóták tetejét vágjuk le (itt most az a fele értendő tetejének, ahogy az a formában megsült - a kész süteményünknél ugyanis pont fordítva lesz, a szélesebb fele lesz az alja, és a vékonyabb a teteje - félgömb alakú lesz), a belsejüket kaparjuk ki, ügyelve arra, nehogy kilyukadjanak. Keverjük össze alaposan a citromkrémet a cukrászkrémmel és adjunk hozzá 30 g tejszínt és kevés limoncellot. Az egészet tegyük habzsákba és töltsük meg a kupoláinkat, majd helyezzük rá a kalapkáikat. Állítsuk pozícióba őket (:D) és kenjük le a sziruppal az összes sütit. A megmaradt krémhez adjunk még kb. 1 dl tejszínt és ezzel öntsük le/vonjuk be a süteményeket. A tetejüket díszítsük
kandírozott citrushéjjal. Tegyük hűtőbe és hagyjuk, hogy a tejszínes krém rádermedjen a süteményekre.

Remélem azért nem riasztottam el túl sok mindenkit a recept hosszúságával :) Ha engem nem ijesztett meg, remélem mást sem fog. :) Nagyon finom, kellemesen citromos desszert.

2009. december 2., szerda

Mit eszünk... karácsonykor? :)

Cica a díszekkel



Bár a kérdésre a választ konkrétan nem árulom el, majd szépen lassan felkerülnek a receptek ide, a blogba.

Sokat gondolkozom a napokban a karácsonyi menün és azt hiszem, hogy kezd körvonalazódni. Négyfogásos, komplett olasz menüt akartam a vendégek elé tárni, de úgy döntöttem nem, mert nem akarok elúszni és szeretném én is kivenni a részem az ünneplésből. Voltak olyan lehetőségek is, amiket nagyon gyorsan meg tudtam volna oldani, de azt viszont nem tudom, hogy ezek a fogások rajtam kívül kinek számítanának igazán ünnepinek, ki mennyire nyitott az újdonságokra és nagyon nem akarok ezzel melléfogni.

Nem akarok senkinek csalódást okozni, így kompromisszumokat kötöttem saját magammal. Fontos szempont volt az, hogy ne kelljen órákat ácsorogni mellette a konyhában és ha nem is készül el az a bizonyos étel 20 perc alatt, akkor se kelljen folyamatosan figyelni rá, közben el tudjam foglalni magam mással is.




Előétel ügyében még nem döntöttem, hogy leves legyen, vagy sem. A húst már kitaláltam, remélem a hétvégén lesz alkalmam arra, hogy egy kisebb mennyiséget elkészítsek, ezáltal lezavarjak egy tesztfőzést. A köret az nem jelenthet problémát és a desszert sem, ezek már 100%-osan el vannak döntve.



A Szentestét kettesben töltjük, terveim szerint hal lesz. Hogy milyen is pontosan, hát majd kiderül :) (Én már tudom)



Minden esetre... biztos jót eszünk majd :)



Bár a karácsonyi hangulatom még mindig csak nagyon halovány, egy lélekmelegítő karácsonyi dal (az egyik kedvencem, meg úgy ez az album is egészében) azért jót tesz.