2009. november 29., vasárnap

Hát itt van...


advent első vasárnapja. Mindig nagyon várom ezt az időszakot, bár most kicsit el vagyok keseredve, mert nem igazán érem utol magam... sebaj, lesz ez még jobb :)

Az agyamban már felfogtam, hogy eljött a karácsonyi készülődés időszaka, de a lelkemet még nem járta át igazán az érzés... ezt betudhatom akár a hétköznapi stressznek is. Igyekszem minden problémán felül kerekedni és csak a boldog karácsonyra koncentrálni. Már nincs sok.. pontosan 25 nap :)


Idén nem készítettem új adventi koszorút, ez tavalyi alkotás. A gyertyák is a tavalyiak még rajta, sokszor elfelejtettük a nagy rohanásban meggyújtani... Idén igyekszem figyelni.

Mindenkinek kellemes, meghitt karácsonyi készülődést kívánok!

Lila ebéd - Lilahagyma, lila krumpli



Ma lilahagymalevest csináltam és a halhoz lila krumpliból pürét. Stílusos volt :)

A leves ötletét a Cucina Modernából vettem, bár én kicsit átalakítottam, valószínű, hogy azért nem is lett olyan színe, mint az újságban (meg hát ki tudja...) Az íze viszont annál inkább! A recept 2 kg (!!!) hagymát írt, én ezt 80 dkg-ra csökkentettem és ez is épp eléggé bőséges.

Hozzávalók:
80 dkg lilahagyma, 2 dl tejszín, 1 l zöldségalaplé, 1 babérlevél, reszelt pecorino, só, frissen őrölt bors, 5-6 ek olívaolaj

Elkészítés:
A hagymát nagyon vékonyra szeletelem (én a robotgép állítható fejével vágtam), majd az egészet kb. 25 percen keresztül nagyon alacsony lángon az olívaolajon, a babérlevéllel együtt megpárolom. Ezután sózom, borsozom és felöntöm a zöldségalaplével, majd folyamatos keverés mellett hozzáadom a tejszínt. Főzöm kb. 15-20 percet. Ezután beleszórom a maréknyi reszelt pecorinot és miután a sajt elolvadt, összeforralom még egyszer az egészet és elzárom alatta a gázt, kiemelem belőle a babérlevelet. Pirított zsemlekockákkal, pecorino forgáccsal is díszíthettem volna, de nem tettem, hanem rögtön ettük.


Ja és egy kihagyhatatlan kép a lila krumpliról (recept nem kerül fel vele kapcsolatosan, mert sima krumplipürét csináltam belőle)




2009. november 27., péntek

Fotózás 2010-ben!

E heti moziplakát :)


Gondoltam most így középsávban is bereklámozom magam. A másik blogomban már megtettem, de azt csak kevesen nézik, ezt talán többen... :) Tehát a 2010-es évre esküvő, portré, gyermek és alkalmi fotózást vállalok. Fotókat találtok az esküvő címke alatt, az elérhetőségeim pedig megtalálhatók a szórólapon. Keressetek bátran, nem vagyok ám én olyan bunkó, mint amilyennek sokan hisznek :) Fejér megyeiek előnyben, de ha úgy adódik, messzebb is megoldjuk... remélhetőleg :)

Idei évre sajnos nem tudok fotózást vállalni, mert az új objektívet a Jézuska hozza, egy rossz fókuszmotoros objektívvel meg csak az ételek fotózását vagyok képes (azt sem mindig) itthon elvégezni.

Kandírozott citrushéjak - VKF! XXX - Ajándékok a konyhából


Süteményekhez, krémekhez, desszertekhez tökéletes kiegészítő a kandírozott citrushéj. Hát ha még magunk készítjük! Nagyon egyszerű, pár hozzávalós. Szép üvegekbe töltve, főzőszirupukban eltéve tároljuk. Nálam tuti biztos, hogy belekerül karácsonykor a cannoli ricottakrémjébe és a delizia al limone tetejére is biggyesztek belőle (nyaraláskor e két desszert fogyasztásakor eldöntöttem, hogy ezek bizony lesznek karácsonykor!).

Hozzávalók:
3 bio narancs, 3 bio citrom, 30 dkg cukor, 3 dl víz

Elkészítés:
A citrusokat meghámozom, majd teljesen megszabadítom a héjakat a fehér rétegüktől. A tisztított héjakat juliennere vágom, majd egy kis lábasba teszem őket, amiben 3-4-szer leforrázom. (minden forrázás után tiszta vízzel kell felönteni) Így a héjakból kiválik minden kesernyés anyag. Ha az utolsó forrázást is letudtuk, akkor öntsük fel a 3 dl vízzel és a 30 dkg cukorral. Főzzük lassú tűzön kb. 20 percet, amíg a héjak "átlátszók" lesznek és sűrű szirup öleli őket körbe. Hagyjuk kihűlni az egészet, majd öntsük üvegbe.

Házi bourbon vaníliás cukor - VKF! XXX. - Ajándékok a konyhából


Nagyon kedves ajándék olyan embereknek, akiről tudjuk, hogy szívesen sütnek és semmiből nem hagynák ki a vaníliát. Ez igazi bourbon vaníliás cukor, valódi vaníliarudak vannak a cukorhoz darálva. Nem nagy ördögnösség az elkészítése, mindössze cukor és vaníliarúd kell hozzá. Olcsón sikerült vaníliához jutnom, így ezért "áldoztam" fel 7-8 rudat belőle.

Hozzávalók:
20 dkg cukor, 7-8 rúd vanília

Elkészítés:
Bedobom a cukrot és a vaníliarudakat a robotgépbe és addig darálom őket, amíg teljesen szemcsésre nem darálja a gép a vaníliát.
Szép, aromazáró üvegekben tárolom.

2009. november 26., csütörtök

Mandarino - Mandarinlikőr és karácsonyi limoncello



Mandarinot Atraniban ittunk először. Tulajdonképpen ugyanazzal az eljárással készül, mint a limoncello. Kerestük is ezután mindenfele, de a boltokban csak a krém változatával találkoztunk. Mi pedig nem krémet szerettünk volna. Elhatároztam, hogy amint bio mandarinhoz jutok, meg fogom csinálni! A mandarit a Mammut I-ben vettem a Bio Centrumban.

Hozzávalók:
8 db mandarin, 7 dl vodka, 40 dkg cukor, 8 dl víz

Elkészítés:
A mandarinokat megmosom, majd meghámozom. A héjakat teljesen megszabadítom a fehér résztől. A vodkát egy kancsóba töltöm és beledobom a mandarinhéjat és így hagyom a hűtőben 2-3 hétig. Ezután a mandarinos vodkát átszűröm, a cukorból és vízből szirupot főzök és lehűtve a vodkához keverem. Az italt hűtőben tárolom, jéghidegen kínálom.



Elkészült a "karácsonyi" ízesítésű limoncello is, ami valami fantasztikus lett. Nem nyomja el egyik fűszer íze sem a másikat, selymesen érezhető mindegyik és persze az uralkodó íz a citrom! Tökéletes ajándék!

Hozzávalók a második fázisnál:
5,5 dl víz, 28 dkg cukor

Elkészítés:
Az első fázisban leírtak szerint elkészített citromos vodkát átszűröm. A cukorből és vízből szirupot főzök, lehűtöm és összekeverem a vodkával, majd üvegekbe töltöm. Behűtve, jéghidegen kínálom!





2009. november 22., vasárnap

Spaghetti garnélával és paradicsommal



Még a hétvégén csináltam ezt a tésztát. Nagyon egyszerű és finom ízletes. Dani kívánsága volt a rákos tészta és én saját elképzeléseim szerint megvalósítottam. Szerettem volna paradicsom nélkül, rucolával, de majd legközelebb, mert nem kaptam szép rucolát.


Hozzávalók:
250 g rákfarok (nekem előfőzött volt), 200 g koktélparadicsom, 1 csokor petrezselyem, olívaolaj, 1 gerezd fokhagyma, frissen őrölt bors, só


Elkészítés:
A tésztavizet felteszem forrni. A paradicsomokat negyedekbe vágom, a fokhagymát a kés lapjával megroppantom, majd ezeket kevés olívaolajon megfonnyasztom. Sózom és borsozom. A rákokat egy grillserpenyőn pár perc alatt meggrillezem. Hozzáadom a rákokat és az apróra vágott petrezselymet a paradicsomhoz, 1 perc alatt összeforralom az egészet. A tésztát leszűröm, tányérokba szedem, majd rákanalazom a rákos szószt.

VKF! XXX - Karácsonyi ajándék a konyhából - Marcipános bon-bon


ANYA! A VKF-ES BEJEGYZÉSEIM NE OLVASD, HA LEHETSÉGES! :D


Na elkezdem én is a Vigyázz, kész, főzz! 30. fordulójára szánt receptek nyilvánossá tételét. Lesz még pár, de csak egyesével jönnek a dolgok. Elsőként egy nagyon egyszerű, házi készítésű marcipános bonbon receptjét teszem közzé. Egy szép papírdobozban ideális ajándék lehet! A fotók is vidámra sikeredtek, úgyhogy remélem többen kedvet kaptok majd hozzá!

Hozzávalók:
12 dkg darált mandula, 12 dkg porcukor, pár csepp keserűmandula aroma, 0,5 dl víz, 100 g magas kakaótartalmú csokoládé (én tibit szoktam használni, mert jó az ára és az íze is)

Elkészítés:
A porcukorból és a vízből szirupot főzök. Hozzáadom a mandulához, az aromát és a szirupot, majd egy viszonylag kemény, de formáhzató masszává gyúrom. A csokoládét gőz felett felolvasztom. Fogok egy pralinéformát (vagy szilikon jégkockaformát) és megtöltöm a harmadáig olvasztott csokoládéval, jól megrázotagom, hogy ne legyen benne buborék. Berakom a hűtőbe kb. 1 órára, hogy megdermedjen teljesen a csoki. Ezután ráadagolom a marcipánt és a maradék olvasztott csokoládéval bevonom őket. Ismét megrázogatom, hogy teljesen levegőmentes legyen. Mehetnek ismét a hűtőbe kb. 2-3 órára. Ezután könnyedén kipottyannak a formából.


2009. november 15., vasárnap

Lekváros táska és csokis párna... levelesen


Még tegnap sütöttem ezeket a péksütiket, de mire elkészültek már töksötét volt. Csak akkor érdemes nekiállni, ha az egész napot otthon töltjük, mert van vele tennivaló.

Hozzávalók:
12 g friss élesztő, 150 ml langyos víz, 600 g rétesliszt, 6 g só, 75 g cukor, 35g puha vaj, 50 ml tej, 1 tojás, 1 tábla csokoládé, baracklevkár (vagy ami éppen akad otthon), 325 g hideg vaj

Elkészítés:
Oldjuk fel az élesztőt a vízben. A lisztet szitáljuk egy mély tálba. Keverjük bele a sót, a cukrot, a puha vajat, a tejet és a feloldott élesztőt. Gyúrjuk össze. Egy nagyon könnyen kezelhető, selymes tésztát fogunk kapni. Takarjuk le folpackkal és szobahőmérsékleten kelesszük kb. másfél órát.

Ha a tészta megkelt, dagasszuk át még egyszer, takarjuk le folpackkal ismét, majd ezúttal a hűtőben pihentessük másfél órát.

Vegyük ki a hűtőből, dagasszuk át a tésztát újra, majd fóliával ismét letakarva tegyük a fagyasztóba fél órára.

Ha a mélyhűtőből kivettük a tésztát nyújtsuk ki azt, háromszor olyan hosszúra, mint szélesre, majd a hideg vaj felét oszlassuk el szépen a tészta kétharmadán.
Hajtogassuk a tésztát úgy, hogy először a vajazatlan részt hajtjuk a középső harmadra, majd rá az alsó harmadot. Csomagoljuk frissen tartó fóliába, tegyük a fagyasztóba fél órára, majd a hűtőbe egy órára.

Nyújtsuk ki a tésztát és járjunk el ismét a fentiek szerint, majd ismét rakjuk fél órára a fagyasztóba, 1 órára a hűtőbe.

Enyhén lisztezzünk meg egy munkalapot majd nyújtsuk ki a tésztát kb. 3 mm vastagságúra (én kettévágtam a tésztát, így két részletben nyújtottam). Éles késsel vágjunk belőle négyzeteket.

A négyzetket töltsük meg lekvárral és illesszük az egyik sarkot a szemközti sarokhoz, azaz formázzunk belőle háromszögeket. Nyomkodjuk kicsit össze a széleket, vagdossuk be a tetejét.
A tészta másik felét is vágjuk fel négyzetekre, helyezzünk rájuk 1-1 szelet csokoládét, majd hajtsuk félbe őket (téglalap alakúak legyenek), nyomkodjuk össze kicsit és vagdossuk be a tetejüket. Rakjuk őket sütőpapírral bélelt tepsire és pihentessük őket másfél órát.

Melegítsük elő a sütőt 250°-ra. A tojást verjük fel kevés cukorral és kenjük le vele a sütiket. Vegyük vissza a sütő hőmérsékletét 190°-ra, majd 25-30 perc alatt süssük a párnákat és táskákat aranybarna színűre.




Kakaó, illetve tej, vagy tejeskávé dukál hozzá! :)


2009. november 14., szombat

Fusilli al pesto di pistacchio,...


... azaz pisztácia pesztós fusilli tészta. Terveim szerint fogok valami pisztáciás fogást készíteni karácsonykor (persze nem ezt a tésztát), pontosabban halat... láttam a tévében mostanság pisztácia morzsában sült sertéskarajt és úgy döntöttem, hogy én ezt meg fogom csinálni, csak éppen hallal. Valami fehér hal kéne... hogy milyen fajta lesz pontosan, az attól függ, hogy mit fogok kapni.

Ez egy 10perces kaja, nagyon gyorsan megvan és nagyon ízletes. Talán szicíliai pisztáciával lenne a leges-legjobb, de így is megteszi. :)

Hozzávalók:
250 g fusilli, 2 marék tisztított pisztácia, 1 gerezd fokhagyma, só, frissen őrölt bors, olívaolaj, 5-6 levél bazsalikom, reszelt parmezán

Elkészítés:
A tésztát felteszem főni. Mozsárban összetöröm a pisztáciát a fokhagymával, bazsalikomlevéllel és sajttal. Ezután hozzáadok annyi olívaolajat, hogy elérje a kellemes állagot (se túl folyós, se túl sűrű). Sózom és borsozom. A tésztát leszűröm és azon nyomban összeforgatom a pestóval.

Gondolom már arra is minden olvasóm rájött.... hogy imádom a pestót és szinte mindegy, hogy mi az alapanyaga. Természetesen van pár kedvencem, de tökéletesen mindegy :)

2009. november 12., csütörtök

Kapros lazac burgonyalepénnyel


Felbuzdulva azon, hogy a műtét napolva lett (nem tudom mikor szánom rá magam még egyszer, hogy elmenjek dokihoz, ezt is húztam már 19 éves korom óta...) gyorsan összedobtam egy könnyű, gyors ebédet. Dani kívánsága hal volt. Hogy milyen? Azt majd én inkább kitalálom... :)
Nem is kellett sokat gondolkozni rajta, hamar összeállt a kép. Finom volt, azonnal elfogyott.

Hozzávalók:
25 dkg lazacfilé, 1 dl tejszín, 2 tk. kapor, 50 dkg burgonya, 1 fej vöröshagyma, só, bors, 1 kis tojás, 1 ek liszt, olívaolaj, 1/2 citrom leve
Elkészítés:
A hagymát és a krumplit lereszelem. Hozzáadom a tojást és a lisztet, sózom és borsozom. Serpenyőben kevés olívaolajat hevítek, majd a krumplis masszából lepényeket formázok bele. 3-3 percig sütöm mindkét oldalukat, majd papírtörlőre szedem őket.
Közben felforrósítok egy grillserpenyőt és kevés olívaolajon elkezdem sütni a lazacot. Kb. 2-2 percig mindkét felét, majd sózom és borsozom, ráfacsarom a citrom levét, rászórom a kaprot és felöntöm a tejszínnel. 1-2 percig hagyom rotyogni, majd elzárom alatt a gázt és a krumlilepényekre halmozva tálalom is.

ÉS EGY KIS REKLÁM
Legújabb cikkeim a Gasztrotipp.hu oldalon:
és hamarosan jön még pár... :)

Karácsonyi limoncello - 1. fázis

Megkezdődött a karácsonyi készülődés. Legalábbis nálam. Már tervezgetem az ajándékokat, töröm a fejem azon, hogy mi legyen a menü (elképzelések már vannak) és számolom a napokat, hogy mikor lesz már végre itt. A karácsony a kedvenc ünnepem, gondolom ahogy sok-sok más embernek is. Ilyenkor meghívhatom a családot magunkhoz és főzhetek nekik valami finomat, beszélgethetünk, karácsonyi dalok és persze a karácsonyfa...


Tavaly volt az első külön karácsonyunk, nagyon élveztem. A 24-ét kettesben töltöttük, megvacsoráztunk, ajándékoztunk... :) Másnapra meghívtuk a szüleinket vacsorázni és harmadnap mi mentünk vendégségben. Az idei évre is hasonlóképpen tervezem. Remélem minden jól sikerül majd. Íme az első karácsonyi hangulatot idéző "recept". Egyelőre kisebb mennyiséget készítek belőle kísérleti jelleggel (bár erősen kétlem, hogy rossz lenne majd a végeredmény). Ha valaki tudja, hogy hol lehet BIO mandarint kapni, az kérem jelezze nekem!!! Köszönöm előre is :)


Hozzávalók:
0,5 l vodka, 4 bio citrom héja, 1 rúd fahéj, 1/2 rúd vanília, 1/2 kk. ánizsmag

Elkészítés:
A citromokat megmosom és nagyon vékonyan meghámozom, hogy ne legyen rajtuk egy cseppnyi sem a fehér rétegből. Üvegbe öntöm a vodkát, beledobom a citromhéjakat és a fűszereket. Mehet a hűtőbe minimum 2 hétre.... Folyt. köv. pár hét múlva... :)


U.i.: nem tudom mikor jelentkezem legközelebb, mert ma lesz egy elég komoly szájsebészeti műtétem... és ez nem kedvez a kulináris élvezeteknek...
UPDATE: nem műtöttek meg, mert azt mondta a doki: "HÁT EZT NEM TUDJUK MEGCSINÁLNI..!!!"
a foggyökereim össze vannak fonódva valószínű (akkor lenne 100% biztos, ha pengetnék 20ezer forintot azért, hogy BP-n a szájsebészeti magánklinikán csináljanak egy 3D-s röntgenfelvételt, mert egy ilyen gép van csak az országban és az is fizetős... tök jó, hogy fizetjük az államnak azt a rohadt tb-t!!!) és így nem tudja kiszedni a fogakat. A történet annyi, hogy 4 bölcsességfogam közül 0 jött ki és bizony szépen ki vannak fejlődve az ínyem alatt....

2009. november 6., péntek

Orecchiette zsályapestóval és pagoda karfiollal


Mostanában tényleg ritkábban jelentkezem, dehát már fél 5-kor sötét van és tök sötétben csak vakuval tudnék fényképezni, így inkább hanyagolom. Ma vendégeket várok és a holnapi nagy eseményre (nagyszüleim 50. házassági évfordulója) készülök, így hála az égnek a főnökasszonyom 1-kor hazaengedett. Csináltattam egy gyönyörű csokrot és rohantam haza, hogy összedobjak egy gyors tésztaételt. Most, amíg megeszem a kaját és feltöltöm ide, szusszanok kicsit és már állok is neki a takarításnak és a tortasütésnek.

A receptet a Cucina Moderna-ban láttam, és a múltkor az Intersparban találtam pagoda karfiolra.



Hozzávalók:
300 g orecchiette, 300 g pagoda karfiol, 25-30 zsenge zsályalevélke, 40 g dió, 1 dl olívaolaj, 20 g reszelt parmezán, 20 g reszelt pecorino romano, 1 gerezd fokhagyma, só, frissen őrölt bors.

Elkészítés:
A karfiolt apró rózsákra szedem, majd lobogó sós vízben, kb. 10 perc alatt puhára főzöm. A tésztát al dente főzöm. A zsályát, diót, olívaolajat, reszelt sajtokat, sót, frissen őrölt borsot és fokhagymát pépestre turmixolom egy botmixerrel. A karfiolt leszűröm, a tésztát szintúgy. A tésztára öntöm azon nyomban a pestot, majd beleforgatom a karfiolt is.



2009. november 1., vasárnap

Csirke sörtésztába bújtatva


A mai kívánságebéd csirkehús volt. Az, hogy miképpen készül el, már nem lett kikötve, nekem kellett kifundálnom. Mivel még mindig van itthon másfél karton sörünk (és mi nem sörözünk, mert nem szeretjük, de ételekbe jó!), így úgy döntöttem, hogy egy sajtos-zöldfűszeres csirkemellett fogok összedobni. Eléggé fúziós lett, mert a tésztában olasz sajtok voltak, a mártogatós meg inkább keleti ízvilágú lett... ennek ellenére tökéletesen passzoltak egymáshoz :)

Hamar elfogyott még a mocsok macska is lopott egyet észrevétlenül...

Hozzávalók:
50 dkg csirkemell, friss rozmaring és kakukkfű, 1,5 dl sör, 2 dkg reszelt parmezán, 2 dkg reszelt pecorino, 2 tojás, liszt, só, fehérbors, 1,5 dl paradicsompüré, 1 ek szójaszósz, 1 ek méz, fehérbors, só, 2-3 db friss csili

Elkészítés:
A tojást alaposan elkeverem a sörrel. Hozzáadom a finomra vágott zöldfűszereket, a sajtokat és annyi lisztet, hogy egy sűrű tésztát kapjak. Sózom és borsozom. A csirkemellett 1,5x3 cm-es csíkokra vágom. Lisztbe forgatom, majd belemártom a tésztába őket és bő, forró olajban kisütöm őket. Papírtörlőre szedem, hogy felszívja róluk a felesleges olajat.
A mártogatóshoz összekeverem a paradicsompürét, a szójaszószt, a mézet, a sót és a borsot. A csilipaprikát karikákra vágom és hozzáadom ezt is az előbbiekhez.