2009. június 28., vasárnap

Esküvőt fotóztam - 2. rész

Következzen az esküvős élményem második része. Jó érzés volt ilyen vidám, boldog párt fotózni. Közel állnak a szívemhez :) Meghatók voltak a szertartások, a rokonok kedvesek. Mindenképpen pozitív tapasztalat. Remélem lesz egy-két képem, amivel örömet tudok majd szerezni a párnak. Sok boldogságot, Móni és Laci! Tiszta szívből kívánom nekik, hogy legyenek mindig olyan boldogok, amilyenek tegnap voltak. És hogy 20 év múlva is azt mondják: "Örökkön, örökké!"



Photobucket


Photobucket


Photobucket


Photobucket


Photobucket



Photobucket


Photobucket


Photobucket


Photobucket


Photobucket


Photobucket


Photobucket


Csudálatosan szépek voltak :)







Pasta al forno



A tegnapi fárasztó nap után, nem akartam semmi extrát készíteni, így összedobtam egy finom, ragus rakott tésztát. Szeretem az ilyen jellegű ételeket, mert könnyű előkészíteni, és sutty be a sütőbe... 20 perc múlva már lehet is enni :) Természetesen nem ez a leggyorsabb tésztareceptem, de azért ezzel sem kell egy egész délelőttöt a konyhában tölteni.

Hozzávalók:
30 dkg tészta (quadrolli-t használtam, de a penne nagyon jó erre a célra, vagy akár a makaróni is), 50 dkg darált hús (csirkét használtam), 5 dl paradicsompüré, 1 nagy fej hagyma, 1 szál répa, olívaolaj, 7-8 levélke zsálya, olívaolaj, 2 gerezd fokhagyma, 20 dkg kemény sajt (nálam most éppen cheddar akadt.., de használhatjuk többféle sajt keverékét is, így még finomabb lesz, én is így tettem...), vaj a sütőtál kikenéséhez

Elkészítés:
A hagymát és a répát apró kockára vágom, felszeletelem a fokhagymát is, majd kevés olívaolajon megpárolom őket. Ha már üvegesre párolódott a hagyma, hozzáadom a darált húst. Hirtelen, nagy lángon megpirítom, majd sózom, borsozom, hozzáadom a zsályaleveleket, leöntöm a paradicsompürével és egy 20 percig fedő alatt párolom. Közben a tésztát is felteszem főni. A sajtot lereszelem. Ha a tészta megfőtt leszűröm, kb. eddigre a szósz is elkészül. Egy hőálló sütőtálat kivajazok, szórok kevés sajtot az aljára. Jöhet rá egy adag tészta, majd egy réteg szósz és ismét sajt és így megy ez, míg el nem fogynak a hozzávalók. A tetejére reszelek parmezánt és juhsajtot is. 180°-ra előmelegített (ha van, akkor grill funkción) sütőbe rakom, és kb. 15-20 perc alatt szép pirosra sütöm.

2009. június 27., szombat

Esküvőt fotóztam - 1. rész

Tudom, hogy nem főzés téma, de ma egészen mással kapcsolatosan posztolok, de úgy gondolom belefér, mert témáim között szerepel a fotózás is. Napközben 8 órában esküvőt fotóztam. Hobbiból. Nem pénzért. Kedvességből. Barátságból. Meg legalább kipróbáltam magam... :) Volt mellettem "rendes" fotós is, úgyhogy nem kell megijedni :)
Néhány kép a készülődésről - aztán majd holnap a többit (a pár remélem nem haragszik meg, dehát csak felhasználhatom "referenciaként" a saját fotóimat :)


2009. június 26., péntek

Spaghetti aglio, olio e peperoncino


Ez egy rendkívül egyszerű, de igazán autentikus olasz étel. Nagyon fontos, hogy ennél az ételnél nagyon jó minőségű, extra szűz olívaolajat használjunk, mert így lesz csak jó, ugyanis maga az olívaolaj tésztaszósz fő alkotóeleme. Igaz, nekem nincsen eredeti olasz peperoncinom, de van chilim, ami tulajdonképpen egy és ugyanaz. Csupán a származási helyük különbözik. Formájától függetlenül - lehet kicsi, nagyobb, kerekded vagy hosszúkás - abszolút közös tulajdonság, hogy mind-mind tüzesen csípős.

Hozzávalók:
25 dkg spagetti, 1 dl olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma, 2 db szárított chilipaprika, 1 ek vágott petrezselyem, reszelt parmezán.

Elkészítés:
A tésztavizet felteszem forrni. A fokhagymát felszeletelem (de ne papírvékonyra!) a chilipaprikát összetöröm. Az olajat felforrósítom egy serpenyőben, majd beledobom a fokhagymát és a paprikát. Épphogy csak futtassok meg az olajon, nehogy megégessük! Ha a tészta al dente megfőtt, szűrjük le, majd egy tálban forgassuk össze a fűszeres olajjal és a vágott petrezselyemmel. Reszelt parmezánnal bőven megszórva tálalom.


Egy pohár víz mindenképpen legyen a közelben! :)

2009. június 25., csütörtök

A gyermekkor ízei - Édes paprikás és kakaós kalács


Rá kellett eszmélnem valamire. Nagyon keményen kelt tészta készítő betegségben szenvedek az utóbbi időben. Hazajövök a munkából, lerúgom a cipőm, átöltözöm játszósba és már megyek is a konyhába, hogy összeállítsam a tésztát. Mindig is szerettem a kelt tésztát, mert a mamám fantasztikusan nagy mestere ennek, legyen szó kelt, meggyes pitéről, túrós batyuról, kakaós csigáról, buktáról va
gy sós kifliről, és hát elég gyakran is készített... Nem gondoltam tényleg, hogy valaha ennyire rabul ejt majd a jó öreg kelt tészta sütögetés. A paprikás ízesítés szintén a mamám konyhájából származik. Őszintén szólva az előbb felsoroltak (na jó a morzsás meggyes pitével még versenybe szállhat) csak az édes paprikás csiga után következhettek. Valami elképesztő finomság ez. Már csak a gondolatától is 2 kilót hízik az ember lánya... :) Sokan nem ismerik, de gondolom ugyanannyian igen, és akik eddig erről nem hallottak, idegenkednek is tőle. Történt egy ilyen eset akkor, amikor elballagtunk az általános iskola 8. osztályából, de elmentünk még egy utolsót, együtt táborozni... egyik osztálytársam mamája egy méretes kosárnyi csigát küldött a táborozó nebulóknak... kakaóst és paprikást. A paprikás változatot kettőnknek (ó mily kár!) kellett elfogyasztani, mert senki nem adott neki még egy esélyt sem. Mi viszont tele hassal nyugtáztuk, hogy nekünk bizony ez az egyik kedvenc süteményünk.... :)

Hozzávalók a tésztához:

60 dkg liszt, 300 ml tej, 3 ek cukor, 5 dkg friss élesztő, 3 tojássárgája, 2 ek olvasztott vaj, 1 kk só

Hozzávalók a paprikás töltelékhez: (én az egyik kalácsot paprikás a másikat kakaós töltelékkel készítettem)
2 ek puha vaj, 5 púpos tk fűszerpaprika (csemege
), 5 ek cukor

Hozzávalók a kakaós töltelékhez:

2 ek puha vaj, 3 tk kakaópor, 2 cs. vaníliás cukor, 1 kk őrölt zöld kardamom, 3 ek cukor

Elkészítés:

A cukros tejet meglangyítom, majd felfuttatom benne az élesztőt. Hozzáadom a tojások sárgáját, a vajat, a sót és a lisztet. Addig dagasztom, amíg szépen elválik a kezemtől a tészta. 1 órára letakarom és meleg helyre teszem kelni (nekem legalább háromszorosára dagadt). Közben elkészítem a töltelékeket, mindkétféle töltelék hozzávalóit alaposan összekeverem. A megkelt tésztát 6 gombócra oszt
om, majd hosszúkás téglalapokat nyújtok belőlük egy enyhén lisztezett munkalapon. Hármat megkenek a kakaós töltelékkel és mindegyiket feltekerem. Hármat a paprikás töltelékkel kenek meg, és szintén feltekerem őket. Így lesz 3-3 rudam. Fogom a három kakaós, illetve paprikás rudamat, a végüket összecsippentem, majd szépen összefonom őket. Tojássárgával megkenem a tetejüket és hagyom még kelni kb. 1 órát. 150°-ra előmelegített sütőben szép pirosra sütöm őket, majd kihúzom a sütőből, megkenem a tetejüket forró tejjel és még sütöm további 10 percet.


Eszméletlenül finom, igazi foszlós kalács!

Lényegtelen....

Játékba hívott Palócprovence és megpróbálok magamról összegyűjteni 6 abszolúte lényegtelen dolgot, bár nem tudom, hogy létezik-e ilyen... :)

1. ... van egy tetoválás a derekamon. Egy kínai jel, amelynek a jelentése "Remény" (remélhetőleg azt is jelenti... a remény megvan rá :D )
2. ... nem szeretem a sárgadinnyét. Még az illatától is rosszul vagyok, mindegy, hogy az egy parfümben jelenik meg aromaként, vagy konkrétan friss sárgadinnye formában.
3. ... a sportos stílusú öltözékeket kedvelem. Legyen nőies, de mindenképpen kényelmes, laza...
4. ... hétvégenként szeretek akár délig is az ágyban heverészni és semmit tenni (amíg nincs gyerkőcünk, addig meg is tehetjük :) )
5. ... általában fiúkkal barátkoztam, csak egy-két kivétel akadt
6. ... extra érzékeny tudok lenni, van olyan, amikor mindentől el tudnám bőgni magam (egyszer már a munkahelyemen is sikerült így kibuknom...)

Én felkérném Duende-t, Szepyke-t, Jade-t, hogy írjon magáról.

2009. június 24., szerda

Rusztikus szicíliai kenyér


Gondolkoztam rajta, hogy ezt, a Mennyei Mannánál látott kenyeret, vagy naan kenyeret készítsek ma, végül emellett döntöttem. A naanhoz megálmodtam valami mást... :) Én magában, Dani meg a maradék leves mellé rágcsálta el. Nagyon finom. Hol ropogós, hol puha, attól függ, hogy milyen vastagra nyújtottuk.

Hozzávalók:
250 g BL-80 liszt, 200 ml buborékos víz, 1 tk só, 1 tk szárított élesztő, csipet cukor, rozmaring, bors

Elkészítés:
A sütőt előmelegítem 200°-ra. A hozzávalókból ruganyos, selymes tésztát dagasztok, majd 8 részre osztom és lepényeket formálok belőle. Pihentetem egy 10 percet, meglocsolom kevés olívaolajjal, megszórom rozmaringlevélkékkel és frissen őrölt borssal. Kb. 10 perc alatt megsütöm őket.

Fűszeres csokoládésorbet


Az alapötlet megint csak a Szakácsok Könyvéből származik. Honnan máshonnan.. Imádom azt a könyvet! Azonban én egy kicsit túlléptem a megadott recepten, izgalmasabbá tettem egy kis fűszerezéssel. Bors, zöld kardamom, gyömbér... Hm... ha belegondolok ezeknek a fűszereknek együtt milyen illata van és hozzá jön még a finom, keserűcsokoládé illat... Mondja csak valaki azt, hogy nem csábító... :)

A kardamom egy, a gyömbérfélék családjába tartozó, gyékényszerű, évelő növény. Ázsiából származik, de manapság már csak Indiában és Guatemalában termesztik. Fűszerként apró, zöld színű toktermésével együtt használjuk fel. Ezeket a növény életének harmadik évétől lehet gyűjteni. A termésben található magok adják tulajdonképpen a fűszert. Ha jól tudom a sáfrány és a vanília után a kardamom a legdrágább fűszer a világon. Az arab világban úgy tartják, hogy a kardamom afrodiziákumként tökéletesen működik, serkenti a nemi vágyat. Pozitív hatással van az emésztésre, felfúvódás ellen igen hasznos. Állítólag a magok rágcsálásától még a hangunk is szebb lesz. Körülbelül 2 éve vettem az öcsémnek egy csokoládés teakeveréket (azt hiszem rooibos volt), ami bergamottal, fahéjjal, kardamommal volt megspékelve. Elég volt csak kinyitni az aromatartó kis zacsit, máris elalélt az ember az illattól... hát amikor még le is lett forrázva... nem csoda, hogy az arab világban szívesen használják kávék és teák ízesítésére. Jellegzetes íze hő hatására bontakozik ki. Hasznos lehet, ha a magokat egy kicsit megpörköljük a felhasználás előtt, így sokkal intenzívebb lesz az aromája.

A gyömbér szintén a keleti földrészről származik, ennek a növénynek a gyökerét használjuk fel friss és szárított, porrá őrölt állapotban. Le
het kandírozni is, így igazán különleges csemegét kapunk, amellyel például feldobhatunk egy-egy karácsonyi süteményt is. Manapság már több helyen is termesztik (Ausztráliában, Afrikában, Dél-Amerikában és Ázsiában egyaránt). Emlékszem, amikor először találkoztam gyömbérrel életemben, fogtam magam és beleharaptam a gyökérbe... hááát... nem tudtam, hogy kiköpjem, vagy lenyeljem... nem számítottam a "csípősségére". Azóta viszont elég gyakran használom, húspácokhoz, édességekhez stb. Ennek a növénynek a főzete szintén alkalmas a meghűléses panaszok kezelésére, csillapítja a gyomorgörcsöt és segíti az emésztést.


Node visszakanyarodva a sorbethez. Kicsit furcsa, mert én a sorbet megnevezésből csak és kizárólag gyümölcsös finomságokra tudtam asszociálni egészen addig, amíg meg nem láttam ezt a "receptet".

Hozzávalók:
200 g min. 70%-os étcsokoládé (én kakaóbabos tibit használtam), 160 g porcukor, 0,5 l víz, 1 kk őrölt zöld kardamom, 0,5 kk őrölt gyömbér, frissen őrölt feketebors

Elkészítés:
A vizet felteszem a tűzre, beleöntöm a cukrot. Ha elolvadt, hozzáadom a darabokra tördelt csokoládét. Miután a csokoládé teljesen felolvadt, hozzáadom a fűszereket és hagyom rotyogni, míg habos nem lesz. Elzárom alatta a gázt, és lehűtöm. Ha kihűlt, mehet is a fagyigépbe és ő elvégzi helyettem a melót.

Ha nincs fagyigépünk, öntsük a masszát egy lapos, fagyálló tálba, és félóránként botmixerrel turmixoljuk át, hogy a fagyás során keletkezett jégkristályokat széttörjük. Ezt ismételjük meg úgy 5-6-szor.

Nagyon töményen csokis, nekem elég belőle egy gombóc. Számomra azért az igazi sorbet igazi gyümiből van :)

Merengés...


Hogy tehetném népszerűbbé a blogom? Igyekszem szebb és szebb fotókat készíteni (bár nem mindig vagyok formában), érdekes írásokat posztolni, igényes megjelenést tükrözni, megmutatni kicsit a személyiségemet, de úgy néz ki nem sikerül learatnom a babérokat. Szoktam nézegetni, hogy másik blogokon (leszámítva a nagyon "felkapottakat", mert az érhető) bejegyzésenként 10-20-30 hozzászólás is előfordul, én meg örülök, ha kapok egyet-kettőt. Nem tudom így tehát eldönteni, hogy érdemes egyáltalán megosztanom a fotóimat, receptjeimet vagy sem (bár saját magam szórakoztatására is kitűnő elfoglaltság), hogy érdekel-e ez egyáltalán valakit. Na majd egyszer... fő az optimizmus és a pozitív gondolkodásmód :)
Nem vagyok hiú, csak jól esik az embernek néha a visszajelzés, a kritika.

Na nem is szaporítom inkább a szót, itt egy kép a gyíkjainkról.

Délután jövök a fűszeres csokoládésorbettel.

2009. június 23., kedd

Allium sativum - Fokhagyma


Folytatom fűszer-kisokos rovatomat. A soron következő legyen hát a fokhagyma. Körmölök ide pár okosságot róla. Ha nem bánjátok... :)

  • Család: hagymafélék
  • Egyéb nevei: büdös hagyma, foghagyma
  • Felhasználható részei: Fiókhagymákból, vagy más néven gerezdekből álló hagymáját frissen egészben, vagy krémnek elkészítve, valamint szárítva és porítva használják.
  • Származása: Valószínűleg Nyugat-Ázsiából származik, de szinte mindenütt elterjedt és az összes földrész mérsékelt övi és szubtrópusi területein termesztik.
  • Leírása: A fokhagyma 70 cm magasra nő meg. Hagymája egy tojásdad alakú főhagymából és mintegy 12 fiókhagymából áll, amelyeket pergamenszerű buroklevelek borítanak. A köznyelvben ezeket nevezzük gerezdeknek. A főhagymából nő ki a növény cső alakú, üreges szára, amelyen vékony, hosszú leveleket fejleszt. Július-augusztusban nyílnak pirosas-fehér virágai, amelyek gömbölyded álernyőt alkotnak. A fokhagyma jellegzetes aromáját egy nitrogéntartalmú anyag, az allicin (diallil-diszulfid) adja, amely a gerezdek összeaprítása során alliinné alakul át.
  • Rokon fajok: A fokhagyma a többi hagymafélével rokon, mint például a jól ismert metélőhagymával, más néven snidlinggel.
  • Érdekesség: A fokhagymát emberemlékezet óta termesztik. A rómaiaknál afrodiziákumnak tartották és a férfiaknak a szerelmi vágy felkeltésére ajánlották. A Balkánon úgy tartották, hogy a fokhagyma fogyasztása megvéd a vérszívó vámpírok harapásától.
  • Gyógyászati jelentősége: Már Kr. e. 1500 körül említik a fokhagymát különböző gyógyreceptekben, és az ókori görögök különféle megbetegedések esetén használták. A középkori orvosok csonttörések esetén és szeplők ellen alkalmazták. A fokhagymát még manapság is használják az orvosok, csak éppen más betegségekre. Fertőtlenítő és nyákoldó hatása miatt meghűléses megbetegedések esetén forrázatát külsőleg torokfájás ellen borogatásra, belsőleg pedig légcsőhurut és nyálkahártya-gyulladás esetén alkalmazzák. A fokhagyma kéntartalmú hatóanyagai rendszeres fogyasztás esetén megelőzik a szív- és érrendszeri megbetegedéseket.

Gyakorlatilag mindenhez használom. Mondhati az egyik alap alapanyag a konyhámban. Mehet bele mindenféle tésztaszószba, húsok pácába, olajokba, pestoba stb. Bioboltokban kapható fokhagyma granulátum is, amely többek között állaga miatt is rendkívül alkalmas különböző fűszerkeverékek elkészítésére.

Amikor kicsi voltam, elég gyakran beleestem mindig mindenféle légúti betegségbe, ezért sokatt látott vendégek voltunk az orvosi rendelőben... Anyukám többször is készített hagymateát. Nem emlékszem pontosan, hogy fokhagymából, vagy szimplán vöröshagymából, csak azt, hogy pozitív hatással volt a köhögésre. A tea ízén még csak nyomokban sem lehetett érezni a hagymát, hanem finom édeskés aromája volt. Ajánlani tudom tehát mindenkinek, aki esélyt ad sok-sok bogyó mellett egy kis természetes gyógymódnak is!

Fokhagymakrémleves


A házassági évfordulónkon ettem az étteremben fokhagymakrémlevest és tettem a férjemnek egy ígéretet, hogy én is fogok itthon ilyet készíteni. (ő mást evett ugyebár...) Megpróbáltam leutánozni. Szerintem tökéletesen sikerült. Meg amúgy is... ha egyszer sikerül krémlevest csinálnod, akkor utána már tulajdonképpen bármilyen zöldségből sikerülni fog, mert szinte ugyanúgy készül mindegyik... legalábbis hasonló metódussal. Nekem nem hiányzott a tetejéről a krokant, tökéletesen finom volt így önmagában. Kellemes, selymes krémleves. A fájós torkomnak jól is esett nagyon.

Hozzávalók:
12 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 2 dl tejszín, 1 l húsleves, 2 ek vaj, só, bors, szerecsendió, 2 ek liszt, 1 ek citromlé

Elkészítés:
A vöröshagymát apróra vágom, a vajon elkezdem pirítani. A fokhagymát összetöröm a kés lapjával, majd összevágom és hozzáadom a vöröshagymához. Párolom őket néhány percig együtt. Rálapátolom a két evőkanálnyi lisztet és lepirítom. Felöntöm a húslevessel és a tejszínnel (folyamatos keverés mellett, nehogy kicsapódjon), majd ízesítem a citromlével, frissen reszelt szerecsendióval, sóval és frissen őrölt feketeborssal. Lefedve főzöm tovább úgy negyed órát. Botmixerrel simává turmixolom a levest, majd forralok rajta egyet és már kész is van. Tálakba merem és megszórom kevés őrölt borssal.

2009. június 22., hétfő

Joghurtos zsemle

Ma délután Beánál láttam meg ezt a receptet, és azon nyomban meg is született bennem az elhatározás, hogy ma vacsira ezt meg fogom sütni. Meg is sütöttem. Nagyon finom lett, könnyű, cseppet sem fujtós tésztával. Máskor kicsit alacsonyabb hőfokon sütném, kicsit tovább. Nem maradt nyers a belseje, sőt pont annyira lett lyukacsos, amennyire kell, csak... csak :)

Hozzávalók:
300 g natúr joghurt, 100 ml napraforgóolaj, 1 tojás, 1 tk cukor, 1 csapott tk só, 450 g búzaliszt, 1 cs. szárított élesztő, 100 g zabpehely, lenmag, szezámmag

Elkészítés:
A hozzávalókat (a magok kivételével) beleöntöm a kenyérsütőgép üstjébe (vagy kézzel ruganyos tésztát gyúrok belőlük és kelesztem egy jó másfél órát), ami elvégzi helyettem a dagasztást és a kelesztést. A sütőt előmelegítem 180°-ra (én 200°-ra melegítettem...). A tésztából zsemléket formázok, majd lisztezett deszkán pihentetem még egy jó fél órát őket. Ha ez megvan, a tetejüket kicsit bekenem vízzel és megszórom szezám-, illetve lenmaggal.
Kb. 30 perc alatt szép barnára sütöm.

Meggylekvár



Itt a már korábban említett lekvár. Kislánykorom óta rajongtam a meggylekvárért, mamám és anyukám legjobb barátnője mindig istenit készített. Az enyém... az enyém is finom lett, de sajnos meg sem közelíti az övékét. Hiába, nem sikerülhet minden elsőre :) Kicsit folyós lett... 2 órát főztem, lehet többet kellett volna... sebaj, így is elfogy.

A meggyet kimagoztam, majd összeturmixoltam. Kilónként 40 dkg cukrot adtam hozzá, majd 2 órán át főztem. Sterilizált üvegekbe töltöttem, befőzőfóliával lefedtem, majd dunsztba raktam.

Amúgy lehet azért lett nagyon folyós, mert nem csöpögtettem ki a meggy levét? (Utána sem olvastam, hogy miként ajánlatos a meggylekvárt készíteni... magadra vess Reni! :D )

2009. június 21., vasárnap

Málnafagylalt


Mivel csak fél kiló málnát tudtunk szedni, így ebből lekvárra nem volt esély. Süteményt nem kívántam belőle készíteni, de fagyit annál inkább :) Igazán jól esett ebéd után a gyomrunknak ez a kellemesen savanykás, üdítő fagylalt.

Hozzávalók:
50 dkg málna, 8 dkg nádcukor, 1 dl víz, 2 ek. mascarpone, 2 ek. natúr joghurt

Elkészítés:
Közepes lángon felolvasztom a vízben a cukrot. Ha felolvadt és kezd szirup állagú lenni, hozzáadom a málnát. Összerottyantom, ez úgy 5 perc. Kihűtöm a málnát, majd egy kislyukú szitán átpasszírozom az egészet, hogy a fagyim mag nélküli legyen. A joghurtot és a mascarponet jól összekeverem. A málnát beleöntöm a fagyigép tartályába, majd rá a mascarpones joghurtot és már dolgozik is helyettem a gép. :) Ha nincs fagyigépünk, öntsük az egészet egy lapos, fagyasztható tálba, majd negyedóránként keverjük át alaposan botmixerrel (kb. 5-6 alkalommal.)

A zsálya


Már elég rég írtam részletesen fűszernövényről, ezért a most soron következő legyen hát a zsálya. Nagyon szeretem ezt a növénykét, használom is eleget és ő szép új hajtásokkal hálálja ezt meg nekem.
  • Család: Ajakosak
  • Egyéb nevei: orvosi zsálya
  • Felhasználható részei: leveleit frissen vagy szárítva használjuk
  • Származása: Eredetileg a Földközi-tenger mellékéről származik, de a IX. század óta Közép-Európában is előfordul. Mára egészen Kis-Ázsiáig elterjedt.
  • Leírása: A kerti zsálya 80 cm magasra megnövő, évelő félcserje. Elfásodó hajtásain szürkészöld, ovális, ráncos felszínű, enyhén szőrös leveleket fejleszt. Júliusban hozza világoskék vagy halványlila színű ajakos virágait. Fűszeresen kesernyés ízű, erős aromájú, illóolajokban és egy thujon nevű vegyületben gazdag leveleit használjuk.
  • Rokon fajok: Hazánkban jó néhány zsályafaj őshonos. A ligeti és a mezei zsálya gyakori vadvirágok. Az alábbiakban felsorolt fajok Közép-Amerikából származnak: ananászzsálya, muskotály- vagy skarlátzsálya, az aztékok szent növénye, a látnoki zsálya, amely az indiánok áldozati növénye.
  • Érdekesség: Az ókori rómaiak is nagy becsben tartották a zsálya gyógyító erejét. Nagy Károly császár idejében már termesztették a kolostorkertekben. A XIII. századból fennmaradt egy vers, amelyben megemlítik, hogy a zsálya elűzi a halált. Sok monda kötődik ehhez a sokáig csodaszerként tisztelt növényhez, amely már a középkor óta használt konyhai fűszernövény.
  • Gyógyászati jelentősége: Gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és izzadásgátló hatásai miatt igen népszerű gyógynövény. Az utóbbi hatása miatt a nyári kánikulában üdítőitalként is fogyasztják. Gyulladásgátló hatása miatt fogínygyulladás kezelésére és szájöblögetőként ajánlott. Gátolja az enyhe lefolyású felső légúti megbetegedéseket okozó kórokozók szaporodását. Nyugtató hatása miatt gyomoridegesség ellen is használják. A szoptatós anyáknál segíti a tejmirigyek tejelválasztásának leállítását.
Forrás: Kis fűszerlexikon

Görögsaláta


Ma görög ebédet készítettem. Vettünk egy szép darab feta sajtot és gondolkoztam rajta, hogy mi legyen a sorsa. Úgy döntöttem, hogy egy klasszikust választok. A görög salátát. Gondoltam, ez a friss, finom zöldségekből álló saláta biztosan feldobja ezt a csúnya, borongós vasárnap délutánt.

Hozzávalók (mennyiségeket nem írok, mert ízlés szerint lehet belepakolni az összetevőket):
paradicsom, kígyóuborka, fehérhagyma, olívabogyó, olívaolaj, oregánó, só, feta

Elkészítés:

A zöldségeket felkockázom, a fetát rájuk morzsolom, majd meglocsolom az olívaolajjal, sózom és megszórom oregánóval. Frissen ajánlatos fogyasztani!

2009. június 20., szombat

Tarte Tatin


Valamelyik nap láttam a Paprikán (talán a pités műsorban, de nem biztos...) a fordított almás sütemény elkészítését. Előtte is piszkálta már a fantáziámat ez az édesség, viszont valahogy sosem vitt rá a lélek, hogy megcsináljam. Ma kaptam egy rakat meggyet az anyósomtól, egy részét lefagyasztottam, egy része éppen rotyog, hogy lekvár legyen belőle és egy kis részéből meggyes fordított tortát készítettem. Nem nagy adagot, egy kisebb tortaformányit, mert az én drága férjem nem rajong a meggyért ("savanyúúú és összeszottyad tőle a szád"), így ez a sütemény most csakis az enyém. Málnát és cseresznyét is kaptam, nemsokára az is kiderül, hogy mi lesz belőlük.

Hozzávalók:
35 dkg magozott meggy, 12 dkg liszt, 4 dkg porcukor, 8 dkg puha vaj, 1 tojássárgája, 10 dkg kristálycukor

Elkészítés:
A kristálycukrot karamellizálom. A forma aljára öntöm (amiben a süti sülni fog - én egy 24 centis piteformát használtam), majd rápakolom a kimagozott meggyet. A lisztet, a porcukrot és a vajat elmorzsolom, majd a tojássárgájával omlós tésztává gyúrom. Lisztezett deszkán kinyújtom a sütőforma méretére és ráhelyezem óvatosan a meggyrétegre. 180°-os sütőben, kb. 25 perc alatt aranybarnára sütöm.

2009. június 19., péntek

Spaghetti alla carbonara


Valamelyik vásárlásunk alkalmával, amikor a pénztárnál pakoltuk ki a szalagra az általunk megvásárlásra kiválasztott árukat, megakadt a szemem az előttem álló hölgyön. Pontosabban nem is rajta, hanem azokon, amikért ő pénzt adott ki. Nem ítélek külső alapján, de ránézésre igazán tehetősnek tűnt és a döbbenetem csak fokozódott. Vákumcsomagolt készételek... instant szószporok stb. Kiélesítettem a látásom, majd ráeszméltem, hogy az az instant szósz por nem más, mint "carbonara szósz". Nem tudom, hogy mennyibe kerülhet egy ilyen "szósz", de kb. 200,- Ft-ra tippelek. Ehhez képest a VALÓDI carbonara szószhoz nem szükséges más, mint 3 db tojás (60,- Ft), 10 dkg húsos szalonna (20 deka kolozsvárit vettem 300-ért...). Ami megdobja az árát, az a parmezán, de ezt helyettesíthetjük grana padanoval is, vagy egyéb kemény, érlelt juhsajttal. A tésztát meg a porszószhoz is ugyanúgy meg kell vennünk. Nem vagyok sznob, még mielőtt félreértés esnék, csak néha nem értem a dolgokat...

Még mielőtt nagyon belebonyolódnék a fentebb írtakba, el is kanyarodok más irányba. Szintén Rómában, a Trasteverén ettem először ilyen tésztát. Azóta az egyik kedvencem és én is próbálom úgy készíteni, hogy az tökéletes másolata legyen az Olaszországban elfogyasztottnak.

Az egyik legegyszerűbb és legfinomabb tésztaétel. Szerintem.

Hozzávalók (2 főre):
20 dkg spagetti, 3 tojás, 10 dkg reszelt parmezán (én fele-fele arányban grana-t és parmezánt használtam), frissen őrölt bors, 10 dkg húsos szalonna (pl. kolozsvári), 1 gerezd fokhagyma

Elkészítés:
A szalonnát felkockázom, a fokhagymát a kés lapjával megroppantom. A fokhagymával együtt egy serpenyőbe teszem a szalonnát, majd zsírjára sütöm. Ha ez megvan a fokhagymagerezdet kiveszem és hamm bekapom. :) A tésztát felteszem főni (al dente). A tojást villával alaposan felverem, hozzáadok két evőkanálnyit a tészta főzővízéből, frissen őrölt borssal bőségesen megszórom végül hozzákeverem a reszelt sajtot. A tésztát leszűröm, egyből beleöntöm a serpenyőbe (amiben a szalonnát sütöttem), ráöntöm a tojásos keveréket és alaposan összekeverem az egészet. Mivel a tészta még forró, így a tojás nem marad nyers, tehát ettől nem kell félni! Tányérokra halmozom, őrlök rá még kevés borsot, megszórom kevés reszelt parmezánnal és már lehet is fogyasztani!


2009. június 17., szerda

Banános áfonyatorta



Egy gasztromagazinban láttam ezt a receptet és a két gyümölcs párosításától rögtön megindult a nyálkiválasztásom. Nem csak a törpök, hanem én is nagyon szeretem az áfonyát, a kislánykorom óta egyik kedvenc szörpöm és lekvárom is ebből a bogyós gyümölcsből készül.

Az áfonya a hasmenés, fogínygyulladás ősi gyógyszerének is számít. A belőle főzött tea epe- és hólyagbetegségek orvossága, vesetisztító. Levele cukorbetegségre jótékony hatást gyakorol, akár nyersen is. Az áfonya gyümölcse jelentős A-vitamin tartalma révén a farkasvakság gyógyítására szolgáló gyógyszer alapanyaga (ezért is ették a háborúkban marékszámra a katonák az áfonyát, mert jótékony hatással volt a retinasejtek regenerálódására).

Ez a sütemény nem tömény, nem fujtós, abszolút nem émelyítően édes. Egy pohár tejjel nagyon kellemes uzsi, vagy reggeli lehet belőle.

A közepe nem nyers, hanem az a banán :)


Hozzávalók:
20 dkg liszt, 10 dkg áfonya, 3 tojás, 10 dkg cukor, 2 nagy banán, 1 cs. sütőpor, 10 dkg puha vaj, 1 citrom reszelt héja, csipet só, 7-8 dkg hántolt, szeletelt mandula

Elkészítés:
A vajat habosra keverem 8 dkg cukorral, a citrom héjával és egy csipet sóval. Egyenként hozzáadom a tojássárgákat. A tojásfehérjét a maradék cukorral (2 dkg) kemény habbá verem. A lisztet elvegyítem a sütőporral. A vajas keverékhez szépen lassan elkezdem adagolni a lisztet, majd kevés habot, ismét lisztet és kevés habot, míg végül az összeset bele nem forgatom. Kivajazok és lisztezek egy kerek sütőformát, majd a tészta felét belesimítom. A banánt karikákra vágom, és rárétegezem a tésztára. Jöhet a tészta második fele, amit a banánra simítok, majd a tészta tetejére szórom az áfonyát és végül a mandulát. 160°-ra előmelegített sütőben kb. 45 percig sütöm. Porcukorral megszórom és szeletelem.


Kiskertem terményei


Olyan büszke vagyok :)
A másfél négyzetméteres erkélyemen eper terem, méghozzá igazi, savanykás eper ízű eper. Szép nagyra megnőnek és ezek tuti nincsenek felfújva semmiféle adalékanyaggal és méreggel... Bioeper.
Mi ültettük, nevelgettük már bő egy éve ezeket a töveket, már tavaly is hozott termést, de most... Na jó, lekvárt nem fogok főzni a mennyiségből, de azért mégis boldoggá tesz a dolog.

És a másik szenzáció - legalábbis nekem -, hogy a paradicsomom iszonyatos mennyiségű virágot hoz, és már meg is mutatták magukat a kicsi zöld bogyócskák :)

Annyira örülök, hogy azt le se tudom írni.


2009. június 15., hétfő

Ravioli al cacao e ricotta


Különleges vacsorát készítettem ma estére. Nem volt semmi extra alkalom, csak ilyen kedvem. Nagyon régóta akartam már raviolit és/vagy tortellinit készíteni és ma elhatároztam a munkahelyemen, hogyha hazajövök, nekiugrok.

Készült egy adag őszibarack sorbet is, de ennek már tényleg nem szentelek külön bejegyzést, mert besokallunk a fagylaltoktól/sorbe
tektől, ha minden másnap postolok egy-egy receptet.

Visszatérve a raviolihoz... először sós ételben gond
olkoztam, szintén ricottás töltelékkel, de aztán kellemesen símogató érzés kerített a hatalmába, miszerint csoki-ricotta-narancs-aszaltgyümölcs íz szökött a számba. Itt elvesztem és már csak a barna tésztakorongokra és a halványsárga töltelékre tudtam gondolni, amelyek mellé egy lágy, tejszínes/vaníliás mártást párosítottam.

Hozzávalók a tésztához:
20 dkg liszt, 3 dkg keserű kakaó, 3 ek cukor, csipet só, 3 tojás
Hozzávalók a töltelékhez:
15 dkg ricotta, 1 narancs reszelt héja, kandírozott
gyümölcsök (én most sárgabarackot használtam), 1 ek. porcukor, 1 kk vaníliaaroma, 1 tk puha vaj
Hozzávalók az öntethez:
1 dl tejszín (magas zsírtartalmú), 1/2 narancs leve, kevés vaníliaaroma


Elkészítés:
A lisztet egy tálba szitálom, hozzáadom a kakaót, a cukrot, a sót és a tojásokat. Kb. negyed óra alatt ruganyos tésztát gyúrok a hozzávalókból. Ezután folpackba csomagolom és berakom pihenni egy órára a hűtőszerkénybe. Elkész
ítem a tölteléket; a hozzávalókat krémessé keverem.
Felteszem forrni a tésztavizet, kevés cukorral. A
tésztát kiveszem a hűtőből, két gombócba szedem. Tésztagép híján kézzel próbálom meg vékonnyá nyújtani a lapokat. Mindkét adag tésztát a lehető legvékonyabbra nyújtom, majd az egyiket megkenem tojásfehérjével, és kb. 3 centiméterenként kiskanálnyi tölteléket halmozok a tésztára. Ráterítem a másik kinyújtott tésztalapot, a töltelék-dombocskák körül jól összenyomkodom, majd fogok egy pogácsaszaggatót és kiszúrom a raviolikat. Jól körbenyomkodom a korongokat, hogy minden levegő kimenjen a két tésztalap közül (így nem fog a töltelék főzés közben kifolyni a raviolinkból). Lobogó vízben, kb. 6-7 perc alatt megfőzöm őket. Tányérokra szedem és a tejszín, narancslé és vanília keverékével meglocsolom őket.

Ha nem lett volna érthető az elkészítési leírásom, segítségként Giorgio Locatelli megmutatja, miként is kell ezt csinálni :)



Alapötlet: TV Paprika Magazin

2009. június 14., vasárnap

Kirándultunk a fővárosi állatkertbe...


Már hetek óta tervezzük, hogy elmegyünk valahova kirándulni, de kocsi hiányában nem terveztünk messzi utat, inkább választottunk egy közeli célpontot, a Fővárosi Állat- és Növénykertet. 3 éve jártunk már itt Danival, de akkor majdnem minden felújítás alatt állt, sok minden le volt zárva. Még mindig vannak átépítés alatt álló objektumok, de összességében nagyon szép lett. A kis sziklán található lángosos hívogató, de utána az érzékeny gyomrúak hasfájásra számíthatnak, hiszen nagyon olajos lángost szolgálnak fel...

Palacsinta variációk


Az ötlet a Nők Lapja Konyha e havi számából jött. Miért ne próbálnám ki most túró helyett a ricottás tölteléket? Csodásan krémes tölteléket kaptam és az íze sem utolsó... Mennyei!

A palacsinta egy hétköznapi recept és sokan nem t
artják különlegességnek, én viszont úgy gondolom, hogy méltó módon le lehet vele zárni egy vacsorát! Én amúgy a legtöbbször önálló fogásként készítem itthon a palacsintát, mert fejenként 2-3 palacsintával teljesen jól lakunk.

Volt itthon még finom, házi kókuszfagyi és nektarin is, így volt olyan palacsinta, amit megkentem fagyival, beleraktam néhány vékony szel
et nektarint és úgy hajtogattam össze a palacsintát. Nagyon finom volt így is.

A ricotta amúgy nem más, mint savóból készült friss, kissé édeskés ízű olasz sajt (nem túró!). Készülhet egyaránt tehén- és juhtejből is, érettségi foka szerint pedig lehet lágyabb vagy pikánsabb ízű. Számtalan olasz édesség alapanyaga (pl. a híres cannoli), azonban nemcsak desszertekhez használják, hanem például tésztaszószokhoz (Fusilli alla molisana) is.

Hozzávalók (kb. 10 db palacsintához)

3 tojás, 1,5 dl szóda (szénsavas ásványvíz), 20 dkg liszt, 1 ek cukor, csipet só, 2 dl tej

Elkészítés:

A hozzávalókat alaposan, csomómentesre elkeverem. Félreteszem, hagyom kb. 1 órát állni. (a liszt megdagad és sokkal szebben fog sülni a palacsinta) Ezután tapadásmentes palacsintasütőben kisütöm őket.

Hozzávalók a töltelékhez:

25 dkg ricotta, 5 dkg aszalt sárgabarack, 5 dkg porcukor, 1 ek. vaníliaaroma, 6 dkg puha vaj, 1 narancs reszelt héja

Elkészítés:
Az aszalt sárgabarackot apró kockákra vágom, majd fél órára beáztatom őket forró vízbe, hogy szépen megpuhuljanak. A ricottát krémesre keverem a porcukorral, vaníliaaromával, vajjal és a narancs lereszelt héjával. Ezután leszűröm és hozzákeverem a barackkockákat is. Ezzel a krémmel töltöm a palacsintákat.

Így virágzik az erkélyünkön a paradicsom.
És ez csak egy kevéske sárga virág ahhoz képest, amennyi összességében van.
Úgy örülök neki... remélem lesz belőle néhány termésem is :)


2009. június 10., szerda

Kókuszfagylalt és citrussorbet


Második nekiugrásra tökéletes fagylaltot készített a gépem. Az első, negatív tapasztalatot maga mögött hagyva, kiválóan teljesített, fantaszikus állagú, krémes édességet kevert nekünk.

Hozzávalók a kókuszfagylalthoz:

450 g natúr joghurt (magas zsírtartalmú), 2 dl tejszín, 2 dl tej, 100 g kókusztejpor (pl. biopont), kókuszreszelék (nem előre csomagolt, hanem frissen reszelt), 2 ek. cukor, 1 ek vaníliaaroma

Elkészítés:
A cukrot feloldom a tejben, majd az összes többi hozzávalóval együtt krémesre keverem az egészet. Mehet is a fagyigépbe, ami a továbbiakat elvégzi helyettünk. (Ha nincs fagyigép, akkor öntsük egy fagyasztható tálba az alapot és 20 percenként turmixoljuk át 4-5 alkalommal)



Amúgy múlt hétfőn vettük a fagylaltkészítő gépet. Be is raktam a tartályt egyből a fagyasztóba, hogy, amikor másnap hazajövök a munkából, be is tudjam élesíteni. Na de igen, a hűtött alapról elfelejtkeztem, így a fagyi, egyik napról a másikra tolódott. Másnap a munkából hazajövet ismét nekiláttam, hiszen maga a fagylalt anyaga 1 teljes napig hűlt a hűtőben, csakúgy mint a tartály a fagyasztóban. És láss csodát... így sem sikerült.
Így elsőre tehát sajnos nagyon elégedetlen voltam a géppel, úgy tűnt, felesleges pénzkidobás volt :(


Mérgemben a sorbet alapot beleöntöttem egy lapos tálba, aztán beraktam a fagyasztóba és ugyanúgy jártam el, ahogy eddig minden egyes alkalommal. Az állaga viszont fantasztikus lett!

Amúgy a
citromsorbetemen felbuzdulva egy narancsos-limeos-citromos-mentás-citromfüves változatot készítettem.


A recept a következő:

Hozzávalók:
4 narancs, 2-3 citrom, 2 lime, 15 db mentalevél, 7-8 db citromfűlevél, 30 dkg cukor, 4 dl víz

Elkészítés:

A cukorból és a vízből sűrű szirupot főzök, hozzákeverem egy citrom és egy narancs reszelt héját, és az összes gyümölcs kifacsart levét, a finomra zúzott mentát és citromfüvet. Lehűtöttem (mosdókagylóban, hideg vízbe állítva), majd előkaptam a tartályt a fagyasztóból és rábíztam az alapanyagot a gépre.

Amúgy ilyen típusú masinát vettünk: